עוד חילוט כושל: המדינה הוציאה 200 אלף שקל על טיפול בסוסות שנתפסו מנאשם בגידול קנאביס

שתף כתבה עם חברים

המשטרה נסתה למכור אותן במאות אלפי שקלים ולהכניס את הכסף לקופת המדינה. כעת מתברר כי את אחת הסוסות הפרקליטות ביקשה למסור בנימוק ל"בזבוז משאבי ציבור". הסוסה השנייה נמכרה, אבל הפרקליטות לא חושפת באיזה מחיר

אחת הסוסות שנתפסו על המדינה

מנהלת יחידת החילוט במשרד המשפטים, עו"ד דנה נאמן, נוהגת להופיע בפורומים רבים של אנשי רשויות אכיפת החוק ופליליסטים, ולהסביר על עבודת היחידה שהוקמה בשנים האחרונות והביאה לשיא את היקף הרכוש הנתפס לצורכי חילוט מנאשמים וחשודים. עו"ד נאמן ואנשיה אוהבים להתפאר במגוון הרחב של הרכוש הנתפס – החל מכלי רכב יקרים, עבור ביצירות אמנות ותכשיטים, וכלה בנדל"ן – ולהסביר כיצד היחידה לא רק שומרת על ערכם עד לגמר ההליך הפלילי, אלא אף משיאה אותו לטובת קופת המדינה.

מי שהיה בהרצאות של נאמן ואנשי יחידת החילוט יודע, שתמיד יתעכבו שם על המקרים המיוחדים ויספרו על סוסים ובעלי חיים שתפסו, כדוגמה לרכוש לא שגרתי ה"מנוהל" ביחידה. לפעמים נדמה שמדובר בגימיק, כי מעבר למשימתה לרוקן חשודים מנכסיהם – תפקיד היחידה הוא ניהול כלכלי של הנכסים והשקעתם עד לחילוט הסופי. מתברר כי לא תמיד "ההשקעות הכלכליות" של היחידה מוצלחות עבור קופת המדינה. על כך יעיד הסיפור הבא.

בינואר 2017 נתפסו שתי סוסות מתושב פרדס חנה ששכר שטח ובו שתי יחידות דיור, באחת מהן הקים עם חברו מעבדת קנאביס וגידל שתילים במשקל 41 ק"ג. הבלשים שערכו חיפוש במתחם ובאורווה שבחצר מצאו שתי סוסות, והעבירו אותם לווטרינר מטעם המדינה. הפרקליטות ביקשה לחלט את הסוסים בכפוף להרשעה, מתוך הערכה ששוויים מאות אלפי שקלים.

נראה שיחידת החילוט, הגורם המייעץ, טעתה בהערכתה. הנאשם מסר לסנגורו, עו"ד תומר נוה, כי רכש את הסוסות, מסוג פלומינו קווטר, בפחות מ-10,000 שקל כל אחת. השבוע התברר כי המדינה החזיקה בסוסות במשך שלוש שנים, וכעת הפרקליטה המנהלת את התיק פנתה לבית המשפט בבקשה לקבל אישור… למסור את אחת הסוסות לאימוץ ללא תמורה. הפרקליטה, עו"ד גדיר ברהום, כתבה כי "החזקתה של הסוסה בידי המאשימה גורמת לבזבוז משאבי ציבור, הבא לידי ביטוי בהוצאות אחסנתה, האכלתה, שמירתה, בדיקת מצבה הרפואי ושני ניתוחים להם נזקקה… פרקליטות מחוז חיפה מבקשת מבית המשפט להורות על העברתה של הסוסה לאימוץ בהתאם להמלצת משרד החקלאות".

כמה עלתה אחזקתן של הסוסות למדינה במשך שלוש שנים מ-2017? מזון, טיפולים וטרינריים, אורווה, סידור פרסות, טיפול בשיניים, משחות, ולסוסה האחרונה – שני ניתוחים שעלותם עשרות אלפי שקלים. סך הכל עלות אחזקתן המוערכת בשלוש שנים: קרוב ל-200 אלף שקל. עכשיו כאמור מבקשת המדינה למסור את אחת הסוסות לאימוץ, לאחר שהובן שלא תוכל למכור אותה.

ומה עם הסוסה השנייה? היא נמכרה בינתיים, אך למרות פניות חוזרות ונשנות של פוסטה, בפרקליטות סירבו למסור את המחיר, או במילים אחרות – כמה כסף נכנס לקופת המדינה. "העיקר תופסים, ובסוף מתחננים שייקחו בחזרה", אומר גורם המכיר את התיק. "כשתפסו את הסוסות, מספיק שהיו מרימים טלפון לווטרינר המשטרתי לשאול כמה הן שוות. חלם".

בפרקליטות מחוז חיפה אומרים כי ביקשו להחזיר את הסוסות לנאשם "פעמיים", בתנאי שיפקיד כסף בתמורה או יחתום על ערבות, והוא סירב. ביחידת החילוט באפוטרופוס הכללי מתנערים מאחריות: "יחידת החילוט אינה בעלת הסמכות להחליט אם לתפוס רכוש או לשחררו. יחידת החילוט היא גורם מייעץ בלבד לגופי האכיפה, לעניין אופן התפיסה של נכס, שיכול להשפיע על ניהולו לאחר התפיסה, או אופן השחרור של נכס. ההחלטה אם לתפוס או לשחרר ולכמה זמן, נתונה רק לגופי האכיפה ולא ליחידת החילוט".
בינתיים ההליך הפלילי נגד בעל הסוסות לשעבר, וחברו המיוצג על ידי עו"ד דורון נוי טרם הסתיים.

קראו גם:
בית המשפט: המשטרה מזניחה כלי רכב הנתפסים לחילוט ופוגעת בערכם

השארת תגובה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *