
לא פעם, שופטים בבתי משפט שלום חשים מתוסכלים אל מול קצב העבודה של שירות המבחן, בעיקר בכל הקשור לתסקירי מבחן המוגשים לעיתים תוך איחור משמעותי. כך קרה גם במקרה של צעיר בן 20 מחדרה, הנאשם בתקיפת הוריו בשני מקרים שונים. במקרה של הצעיר הזה, כאשר התסקיר התעכב במשך זמן רב, השופט אהוד קפלן מבית משפט השלום בעיר החליט לשחרר את הצעיר בתנאים מגבילים, שעיקרם מעצר בית.
מדובר בצעיר הסובל מבעיות נפשיות כאלה ואחרות, אולם בבדיקה שנערכה לו על ידי פסיכיאטר מומחה, הוחלט כי הוא כשיר לעמוד למשפט. עם זאת, פסיכיאטר שטיפל באופן קבוע בצעיר מחדרה הגדיר אותו במכתב מקצועי כחולה בסכיזופרניה פרנואידית, כמי שסובל מהתקפי צחוק בלתי מתואמים ובכך שהוא לא ממהר לחשוף את המחשבות שלו. הוא סיפר גם שהנאשם קיבל מרשמים לתרופות פסיכיאטריות, אך סירב ליטול את הכדורים.
הצעיר מואשם כי במקרה הראשון, ב-21 בנובמבר 2019, איים על אמו שיהרוג אותה ושבר חפצים בבית. שבוע לאחר מכן, כך לפי האישום, בזמן שהוריו ישנו בחדרם הוא נכס לחדר, היכה את אימו בכל חלקי גופה, תקף את אביו ונשך אותו בחוזקה, ונמלט מהמקום לאחר שהבין שמשטרה הוזעקה. בפרקליטות ציינו כי מדובר בצעיר המסוכן לחברה, בשל עברו הפסיכיאטרי והעובדה שאינו שולט במעשיו בחלק מהזמן. לטענתם, כל מי שהציעו את עצמם כאחראיים לפקח עליו בזמן שישהה במעצר בית, אינם יכולים לממש את ההבטחה בשל התנהגותו של הצעיר. בפרקליטות ביקשו להשאיר את הצעיר במעצר עד תום ההליכים המשפטיים, ובמקביל לשקול את האפשרות לשלוח אותו לאשפוז בבית חולים פסיכיאטרי.

הסנגורית של הנאשם, עו"ד יפעת כץ, טענה כי הצעיר אובחן ונבדק על ידי פסיכיאטר שקבע כי הוא כשיר לעמוד לדין. מעבר לכך, היא טענה בדיון המשפטי כי הוריו הגישו את התלונות בעיקר כדי שהילד יאושפז. זאת ועוד, עו"ד כץ הציגה בפני השופט קפלן עניין מהותי: תסקיר המבחן בעניינו של מרשה עדיין לא הוכן – איחור בולט של שבועות ארוכים, כך שלטענתה קיימת הפרת נקודת איזון, מאחר והצעיר יושב במעצר למעלה משישה שבועות.
השופט קפלן החליט כאמור לשחרר את הצעיר למעצר בית הרחק מבית הוריו, בטענה כי "ברור שהתמשכות ההליכים משנה את נקודת האיזון של ההמתנה לתסקיר. התסכול בהמתנה לשירות מבחן הוא רב שבעתיים, משום שכאשר ערכאה יותר גבוהה מבקשת תסקיר, הוא מוכן תוך 7-10 ימים, וכאשר בית משפט השלום מבקש תסקיר, העניין אורך לפעמים חודש ימים, כמו במקרה שבפניי". השופט קפלן החתים את הנאשם על ערבות עצמית של 10,000 שקל, כאשר גם המפקחים חתמו על ערבות בסכום דומה.









