קרוב לאלף עורכי דין חתמו על עצומה הקוראת להנהלת בתי המשפט לסגור את בתי המשפט בתקופת סגר הקורונה (6 ינואר).
"בקשה דחופה ליציאה לנוהל פגרה עד סוף הסגר" נשלחה במספר העתקים – לנשיאת בית המשפט העליון, השופטת אסתר חיות; מנהל מערכת בתי המשפט, השופט יגאל מרזל; נשיאי בתי המשפט ולשרי המשפטים, הבריאות והפנים. עורכי הדין כותבים כי במידה ובקשתם לא תתקבל, הם יכריזו על שביתה ולא יגיעו לדיונים שאינם דיוני מעצר.
לנוכח מספר הנבדקים המאומתים היומי, שעומד נכון להיום על יותר מ-8,000 איש (הצפי הוא שבימים הקרובים יהיו המספרים גבוהים בהרבה), ולנוכח הידיעות על מוטציות המדבקות המצויות בישראל , הגורמים המקצועיים במשרד הבריאות המליצו להכריז על סגר כללי מהודק, שבמסגרתו כלל המערכות ייסגרו ותותר במהלך הסגר שהות של עד חמישה אנשים בחלל סגור.
עורכי הדין כותבים בהקשר זה בבקשתם כי "ההחלטה של הרשות המבצעת איננה חלה על הרשות השופטת, כאשר ההחלטה כיצד תנהג הרשות השופטת מוטלת לפתחכם. יחד עם זאת, הנגיף איננו מבחין בין התקהלות של מעל חמישה אנשים בחלל סגור שהינו אולם בית משפט, לבין התקהלות של מעל חמישה אנשים בחלל שאיננו אולם בית משפט. הנגיף אף אינו מבחין בין התקהלות של מעל חמישה אנשים בתוך אולם בית המשפט, לבין התקהלות של עשרות אנשים הממתינים במסדרונות בתי המשפט, גם במקרים שבהם שופטים מקפידים שבתוך האולם יהיו עד חמישה אנשים".
"בפועל", נכתב בבקשה, "ההתנהלות של חלק מהשופטים הינה הקפדה בתוך האולם על מספר סביר של מתדיינים, כאשר מחוץ לאולם יש עשרות אנשים שנאלצים להתקהל במסדרון, כאשר במקרים אחרים אין הקפדה גם בתוך האולם, ולעיתים יש אף מקרים קיצוניים של התעקשות של שופטים לסרב לבקשות לביטול דיונים שבהגדרה אמורים להיות בהם למעלה מ-30 אנשים".
בבקשה צויין לדוגמה דיון שהתקיים אתמול (5 ינואר) בבית המשפט המחוזי בלוד, בתיק ארגון הפשע של יניב בן דוד, בו 12 נאשמים. בדיון היו 31 נוכחים, לרבות פרקליטים, סנגורים, שלושה שופטים, חמישה אנשי שב"ס, מפקחת ועוד. "כל זאת", כותבים עורכי הדין, "לאחר שהוגשה בקשה להימנע מדיונים בשל התפרצות המגיפה, ובית המשפט סירב לבקשה".
יצויין כי שופטי ההרכב בתיק, אחיקם סטולר, דבורה עטר ואבי גורמן קבעו כי הדיונים המתוכננים יתקיימו כסדרם, מאחר שהאולם "מותאם לכללי התו הסגול".
"אנו מבקשים כי תפעלו להכריז על נוהל פגרה, כפי שהיה בסגר הראשון. המשמעות היא שדיוני המעצרים, בשל היותם דחופים, ימשכו, וכל יתר ההליכים ידחו לתקופה שבה ניתן יהיה לקיימם בהתאם להנחיות משרד הבריאות", נכתב בעצומת הסנגורים כעת. "כמו כן, תינתן ארכה אוטומטית בהגשת ערעורים וכתבי טענות אחרים, וזאת במצב שבה מערכת החינוך מושבתת כולה, וציבור עורכי הדין שהינו גם הורים לילדים צריכים להיות בביתם עם ילדיהם, ולא יכולים להתמקד בעבודתם ולקדמה באופן הרגיל".
עורכי הדין אף מאיימים כאמור בשביתה במידה ולא תתקבל בקשתם: "יצוין, כי ככל שלא יוכרז על נוהל של פגרה, ובתי המשפט ימשיכו לקבוע מועדים לדיונים שאינם דיוני מעצר ואין חיוניות לבצעם תוך כדי הסגר, אנו מתכוונים להכריז על שביתה ולא להגיע לדיונים שאינם דיוני מעצר, וזאת על מנת להגן על חיינו וחיי בני משפחתנו.
לא למותר כי חלקנו מצויים בקבוצות סיכון, ולחלק אחר מאתנו יש בני משפחה המצויים בקבוצת סיכון. דמנו איננו הפקר. אם לפרקליטים היה מותר להכריז על שביתה בשל עניינים כספיים לאורך תקופה ארוכה, ובתי המשפט כיבדו זאת, לנו בוודאי יש רשות להכריז על שביתה כדי להגן על חיינו ועל חיי ילדינו.
"עוד לא למותר לציין, כי לאחרונה נדבקו בפועל לא מעט עורכי דין, בעקבות דיונים בבתי המשפט, לרבות עורך דין ממחוז דרום שנדבק ממש לאחרונה, מצבו קשה והוא מצוי כעת בהנשמה. לפיכך, נבקשכם לפעול בהקדם להכריז על נוהל פגרה, וזאת על מנת לשמור על חיי ציבור עורכי הדין, המתדיינים, השופטים, ועובדי מערכת בתי המשפט – שהאחריות על חייהם ובריאותם של כל אלה – מצויים בידיכם".
במקביל לבקשה הזו, יו"ר לשכת עורכי הדין, עו"ד אבי חימי, מטפל בנושא בערוצים רשמיים וייפגש ביום חמישי עם שר המשפטים הזמני בני גנץ, בדרישה לעבור לנוהל דיונים חיוניים בלבד במהלך הסגר.
קישור לחתימה על העצומה (לעורכי דין)
אתר "פוסטה" עושה את כל המאמצים לאתר זכויות על תמונות וסרטונים. אולם, בהתאם לסעיף 27א' לחוק זכויות היוצרים כל אדם הרואה עצמו נפגע עקב בעלות על זכויות היוצרים של תמונה או סרטון מוזמן לפנות להנהלת האתר
ניוזלטר יומי אל תיבת הדואר שלכם