בן-גביר משתלח במפכ"ל בעתירה לבג"צ: "רוצה לראות דם של מפגינים חרדים"

שתף כתבה עם חברים

קרע חסר תקדים: השר עתר לבג"ץ כדי שיאפשר לו התערבות בטיפול בהפגנות. בן גביר טוען: "רנ"צ לוי נתן פקודות לא חוקיות לשימוש באמצעים קיצוניים, מעביר קצינים מתפקידם ללא סמכות ומוביל לשפיכות דמים"

בן גביר נגד המפכל בג"צ חיצונית (פלאש 90)
השר מזהיר בעתירה לבג"צ, כי המפכ"ל הסיר מעליו את עול השר הממונה (פלאש 90)

השר איתמר בן גביר מבקש מבג״ץ לבטל את צו הביניים האוסר עליו להתערב בהפגנות ומפנה האשמות חסרות תקדים נגד מפכ״ל המשטרה דני לוי.

בן גביר טוען בבקשה שהגיש לבג"ץ, כי מפכ״ל המשטרה נתן הנחייה בשטח "לשפוך דם" של מפגינים חרדים, תוך אפליה בין מפגינים. "התנהלות זו של המפכ"ל מסכנת חיי אדם ואנו נמצאים כפסע מאירוע שבו ייהרג מישהו חלילה. ישנו חשש ממשי לשפיכות דמים". לא פחות.

מהפנייה לבג"ץ עולה, כי שורר קרע חסר תקדים בין השר בן גביר למפכ"ל. העילה המיידית לפנייה לבית המשפט היא טיפול המשטרה בהפגנות שקיימו בשבועיים האחרונים פלגים חרדיים קיצוניים בצומת גהה, ירושלים ובית שמש.

בן גביר מאשים: "המפכ״ל הורה לכוחות המשטרה להפעיל אלימות קשה כלפי מפגינים חרדים ואף הבהיר בישיבות הפיקוד שהוא 'רוצה לראות דם' ״.

השר מאשים את רנ"צ לוי ב"מדיניות מופקרת ואלימה שהחליט לנקוט". לטענתו, המפכ"ל מוריד לקצינים בשטח פקודות לא חוקיות, ממנה ומעביר קצינים מתפקידם ללא אישור ופורק מעליו את עול השר, שעדיין מחזיק באחריות. לטענתו, המפכ"ל גם טס לחו"ל ללא אישור, "מפכ"ל מורד".

בהודעת בן גביר לתקשורת שליוותה את הפנייה לבג"ץ, נכתב ״דני לוי היה מפכ״ל שביצע את המדיניות עד לתוצאות הבחירות וכרגע הוא מכין עצמו ליואב סגלוביץ' מרע״מ".

כזכור, בג"ץ אסר בעבר על השר להתערב ישירות במדיניות פיזור הפגנות – על כן השר פנה כעת לבג"ץ, באמצעות עורך הדין של "עוצמה יהודית" עו"ד זאב וולף, בבקשה לביטול הצו.

טיזר כתבה בן גביר

נצטט עוד כמה מטענותיו של השר נגד המפכ"ל רנ"צ לוי על מנת לעמוד על חומרת הטענות: "דחיפות הבקשה נובעת מחשש ממשי לסכנה מוחשית לחיי אדם ולשפיכות דמים, נוכח אירועי הימים האחרונים, אשר מעלים חשש כבד לשחרור כל רסן ומחויבות מצדו של מפכ"ל המשטרה להנחיות הדרג המדיני וקיום מדיניות לפיזור הפגנות באלימות חסרת מעצורים, תוך שימוש באמצעים קיצוניים והטלת נכות במפגינים".

השר טוען בבג"ץ כי "לבד מהחשש לפגיעה בחיי אדם, מדובר גם ביישום מדיניות אכיפה בררנית כלפי סוגי קבוצות מפגינים שונים. ביטול הצו נדרש לשם התערבותו המיידית של השר לריסון דרכי האכיפה באופן שוויוני, ובראש ובראשונה כדי להציל חיי אדם".

לטענתו, "משטרת ישראל נקטה לצורך פיזור ההפגנות באמצעים דרסטיים וקיצוניים, תוך שימוש מרובה ברימוני הלם ושימוש באלות בניגוד לנהלים המשטרתיים, בנוסף לאלימות קשה שהופעלה כנגד המפגינים באופן שגרם לחלק מהם פציעות חמורות, ואף קטיעת איברים… "כחלק מכך הונחו דרגי השטח באופן גורף ומבלי לבחון באופן קונקרטי כל אירוע ואירוע, לעשות שימוש מוגבר באלות וברימוני הלם לפיזור ההפגנות".

זאת ועוד: "לשר נודע כי בצורה חסרת תקדים, המפכ"ל פעל בניגוד למקובל ולשרשרת הפיקוד במשטרת ישראל, ופנה באופן ישיר לקציני שטח, למפקדי מרחבים ולמפקדי מחוזות ונתן להם הוראות קונקרטיות לעשות שימוש מוגבר באלות וכוח רב". לטענתו מדובר בפקודה לא חוקית.

בן גביר טוען כי המפכ"ל העביר מתפקידו את מפקד מרחב דן, נצ"מ אלעד קליין, לתפקיד מפקד מרחב איילון – באופן שלא תואם עם השר. "נצ"מ קליין היה בקשר הדוק עם גורמים בציבור החרדי והיה נוהג להידבר איתם ולהנמיך להבות בהפגנות ועימותים". לדברי בן גביר המהלך לא קיבל את אישורו.

"מדובר בהתנהלות חסרת תקדים מצד המפכ"ל, ללא כל בסיס חוקי ומשפטי, שכן בהתאם לפקודת המשטרה, למפכ"ל אסור להעלות בדרגה, לקדם, להעביר קצין מתפקידו או למנות ממלא מקום ללא אישור מפורש של השר הממונה".

השר מסיים בהשתלחות חריפה נוספת: "למרבה הצער, ניכר שהמפכ"ל פועל מתוך מניעים פסולים ותוך כוונה לעורר ולהגביר מדון ושנאה בין החברה החרדית למשטרה. את התוצאות אנו רואים בשטח – ואין זה יד המקרה שבשלושה מוקדים שונים ברחבי הארץ ננקטו אותן פעולות אלימות עם שימוש מוגבר ברימוני הלם, תוך פציעות קשות של מפגינים.

"המפכ"ל אינו רואה עצמו עוד מחויב למדיניות הדרג המדיני, נעדר מהערכות מצב וישיבות שוטפות, גם בימים האחרונים טס לחו"ל מבלי לעדכן או לקבל אישור השר. זאת, שעה שהשר ממונה על המשטרה גם בממשלת מעבר. התנהלות זו של המפכ"ל מסכנת חיי אדם וישנו חשש ממשי לשפיכות דמים".

השר בן גביר דורש מבג״ץ לבטל בדחיפות את הצו, כדי שיוכל להתערב, לרסן את "האלימות המשטרתית" ולמנוע פגיעה בחיי אדם.

כזכור, גם עם המפכ"ל הקודם, קובי שבתאי, שהנהיג את המשטרה תחתיו, בן גביר הסתכסך באופן חמור ואף הוציא לו מכתב שימוע בכוונה לפטרו. היועמ"שית הודיעה כי הפיטורים לא חוקיים ובסופו של דבר, שבתאי סיים את הקדנציה תוך זמן קצר ובעימות חריף.