העמותה לזכויות האסיר, באמצעות עורכי הדין אביגדור פלדמן ובן מרמרלי, הגישה עתירה לבג"ץ נגד השר לביטחון פנים אמיר אוחנה, בדרישה לחסן את כל אוכלוסיית הכלואים המוחזקים על ידי המדינה, נגד נגיף הקורונה. לחילופין דורשת העתירה מתן חיסון לכלואים המצויים בקבוצות סיכון, על פי אותם סדרי עדיפויות הנוהגים באוכלוסיית המדינה. ביום שישי האחרון חזר אוחנה על הנחייתו לשב"ס שלא לחסן איש מהאסירים, על אף קביעת היועמ"ש כי מדובר בהוראה לא חוקית, ולמרות הודעת משרד הבריאות כי הוקצו 1,600 מנות חיסון לשב"ס עבור אסירים מעל גיל 60.
במקביל, הוגשה לבג"ץ עתירה נוספת של הארגונים רופאים לזכויות אדם, האגודה לזכויות האזרח, עדאלה, שומרי משפט והמוקד להגנת הפרט.
עו"ד פלדמן כתב בעתירה: "בניגוד לאזרחים מן השורה החיים בחופשיות, אוכלוסיית הכלואים חיה בתנאי צפיפות מחפירים. אכן, נכון למועד כתיבת שורות אלה מאות כלואים כבר נדבקו בנגיף קורונה בבתי הכלא ברחבי הארץ. לא זו אף זו, במטרה להגן על הכלואים והסוהרים מהנגיף, נמנעים בימים אלה, ימי הסגר השלישי, ביקורי משפחות ואף ביקורי עורכי דין עם כלואים.
"נכון לכתיבת שורות אלה, יכול כל אדם בן 60 ומעלה במדינת ישראל לקבל את החיסון לנגיף ללא המתנה וללא תור במרכזי חיסונים ברחבי הארץ. חלקיק קטנטן מאוכלוסיית בני ה-60 ומעלה עדיין לא יכולים לקבל את החיסון – והוא אוכלוסיית הכלואים בני ה-60 ומעלה.
"מכתב זה נחתם ביום בו הבהיר המשיב (השר אוחנה), כי בניגוד לעמדת המשנה ליועמ"ש, דווקא יש לו את הסמכות להורות שלא לחסן כלואים", כתב עו"ד פלדמן, "בעיקר מושכת את העין אמירתו של המשיב כלפי פרופ' איתמר גרוטו, המשנה למנכ"ל משרד הבריאות וכלפי עו"ד עמית מררי, המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, כי הוא אינו מקבל מהם הוראות כל עוד לא נבחרו לכנסת. העין רואה והמוח מסרב להאמין, כך אומר שר בישראל המופקד על ביטחון האזרחים ושלומם (בעברו שר משפטים). מי לא ירעד, כשמתברר כי האחראי על הפעלת המשטרה רואה עצמו כעליון על כל נברא, שלא נבחר לכנסת".
עו"ד פלדמן הוסיף: "לכאורה, ההנמקה המשפטית המחייבת חיסון אסירים בסדרי תעדוף המקובלים באוכלוסייה הכללית, מיותרת לחלוטין. החלטת המשיב היא כל כך חריגה ומקורה בהלך מחשבה מעוות ופסול, שקשה למצוא לו מקבילה או תקדים… העותרת סבורה כי בשל תנאי הכליאה בישראל, יש לחסן ללא דיחוי את כל הכלואים, אף מעבר לחיסונים הניתנים באוכלוסייה הכללית, שבכוחה לשמור טוב יותר על ריחוק חברתי מאסיר שאין לו אפשרות לצאת מתאו, או לאכול את מזונו בתנאי ריחוק.
"לכל הפחות, יש לחסן באופן מידי את כל הכלואים מגיל 60 ומעלה ובעלי מחלות רקע… סעיף 11ב לפקודת בתי הסוהר וסעיף 9א לחוק סדר הדין הפלילי (מעצרים), קובעים כי כל כלוא יהיה זכאי ל'תנאי תברואה הולמים, לטיפול רפואי הנדרש לשם שמירה על בריאותו ולתנאי השגחה מתאימים על פי דרישת רופא'".
"חובתם של המשיבים לשמור על בריאותם ועל נפשותיהם של כלל הכלואים אינה נגזרת רק מן הפקודה, היא חובה הנגזרת מעצם השתייכותם למין האנושי", כתבו עורכי הדין פלדמן ומרמרלי. "קשה לאמוד מה עומד מאחורי החלטתו החצופה של המשיב שלא לחסן את קהילת האסירים, אולי להביא בדרך זו לצמצום מספר הכלואים וכך לעמוד במכסת המרחב לו זכאי כל אסיר. אולי סבור השר הנכבד לביטחון פנים, כי מרחבו של האסיר שילך לעולמו ממחלת הקורונה, יחולק בין האסירים האחרים וכך לא יהיה צורך לשחרר אסירים שחרור מנהלי כדי לעמוד במכסת המרחב שקבע בית המשפט".
"בשולי הטיעון נזכיר כי חיסון הכלואים הוא אינטרס מובנה של המשיבים, כדי למנוע מחלה בסוהרים ובני משפחותיהם והלאה מהם לאוכלוסייה הכללית… בית המשפט מתבקש לקבוע את העתירה באופן מיידי. המגיפה מקישה בדלת בתי הסוהר וכל יום נוסף עלול להביא עימו נדבקים חדשים", נכתב בעתירה.
יצוין, כי היום (10 ינואר) המדינה אמורה למסור לבג"ץ תשובה במסגרת עתירה אחרת, בשאלה מתי יחל מתן החיסונים בבתי הסוהר לאסירים בקבוצות סיכון. השופטים חנן מלצר, מני מזוז וניל הנדל הורו למדינה לתת תשובה עוד לפני עשרה ימים, כאשר הנושא עלה במסגרת דיון בעתירת הצפיפות ומרחב המחיה בבתי הסוהר. הנחיית השר אוחנה סותרת אם כך הוראה מפורשת של בג"ץ, ולמעשה הוא שלח לא רק את היועמ"ש "להתמודד בבחירות" כדי לכפור בהוראת השר, אלא גם את בית המשפט הגבוה לצדק.
(עדכון) גם האסיר רונן בר שירה, שהורשע בהונאה בגיוס תרומות עבור המטה לשחרור גלעד שליט ונדון לעשר שנות מאסר, עתר לבג"ץ נגד השר אמיר אוחנה. בר שירה כבן 62, כתב לבג"ץ כי הוא חולה בסרטן מסוג מלנומה, ובקבוצת סיכון המחייבת חיסון כנגד מחלת הקורונה. "היועמ"ש קבע בחוות דעת מלומדת שהחלטתו של השר אוחנה שלא לחסן את האסירים הנה בחוסר סמכות , וקביעתו איננה עולה בקנה אחד עם החלטות משרד הבריאות", כתב בר שירה. "הנשיא לשעבר אהרון ברק קבע כבר מקדמת דנא שזכויות האדם אינן עוצרות בחומות הכלא, וכן הזכות לחיסון רלוונטית גם לאוכלוסיות חיסון המצויות בבית הכלא.
"המבקש, שנמצא היום באגף חולים בכלא מעשיהו בו קיימת לכאורה כבר התפרצות של מחלת הקורונה, עומד על זכותו לקבלת החיסון ועותר לקבלת סעד מיידי מבית המשפט העליון".
עוד הערב, שופט בג"ץ עוזי פוגלמן קבע כי העתירות השונות תקבענה לדיון "בהקדם האפשרי".
פרקליטות המדינה היתה אמורה למסור היום לבג"ץ במסגרת הליך אחר (של "מרחב המחיה") הודעה על המועד המיועד לתחילת מבצע החיסונים בבתי הסוהר. בעקבות הגשת שלוש העתירות החדשות, הודיעה הפרקליטות כי תמסור את תשובתה במסגרתן.
אתר "פוסטה" עושה את כל המאמצים לאתר זכויות על תמונות וסרטונים. אולם, בהתאם לסעיף 27א' לחוק זכויות היוצרים כל אדם הרואה עצמו נפגע עקב בעלות על זכויות היוצרים של תמונה או סרטון מוזמן לפנות להנהלת האתר