דף הבית > מאחורי הסורגים > שב"ס לא מחסן אסירים בהוראת השר אוחנה; בג"צ הורה למדינה להתחיל לחסן
האסירים כאוכלוסייה סוג ב' – עכשיו באופן רשמי.
למרות שמבצע החיסונים של אזרחי ישראל יצא לדרך לפני שבועיים, ובעוד האזרחים בעיקר המבוגרים מעל גיל 60 ובעלי מחלות מוזמנים לקופות החולים לקבל חיסון לנגיף הקורונה – השר לביטחון פנים אמיר אוחנה הוציא הנחיה שלא להתחיל לחסן אסירים בבתי הסוהר, חרף השיעור הגבוה של בעלי מחלות כרוניות ביניהם, רבים מהם בגיל מבוגר המזכה אותם לקבל חיסון.
במכתב עליו חתם מנכ"ל המשרד לבטחון פנים, משה צ'יקו אדרי, נכתב כי השר מנחה "להשלים את חיסוני סגל שב"ס ולא להחל בחיסוני האסירים (ההדגשה במקור) עד לקבלת אישור ובהתאם להתקדמות החיסונים בציבור הכללי".
בהודעה שפרסם דוברו של אוחנה נעשה ניסיון לטשטש את ההנחיה, והדובר כתב כי השר הורה ש"אין לחסן אסירים ביטחוניים", בעוד שהוראת אוחנה התייחסה לאוכלוסיית האסירים כולה. ואכן, שב"ס מאשר כי עד למועד זה לא ניתן אישור לחיסון אסירים בבתי הסוהר (30 דצמבר).
הסנגור הציבורי הארצי יואב ספיר פנה במכתב דחוף למשרד לביטחון הפנים ולמשרד הבריאות, בדרישה דחופה להתחיל מיידית בהסדרת מתן חיסון לכלואים בבתי הסוהר. "אוכלוסיית הכלואים מצויה בסיכון גבוה בכל הנוגע לחשיפה לנגיף קורונה ולהתפשטותו במתקני הכליאה, הן בשל מאפיינים הנובעים מתנאי המחיה והצפיפות במתקני הכליאה בישראל, והן בשל מאפייניהם של הכלואים, שרבים מהם נמנים עם אוכלוסיות סיכון בשל גילם או מצבם הבריאותי", כתב ספיר.
ספיר הדגיש כי בהזדמנויות שונות הובהר על ידי המשרד לביטחון הפנים כי הסיכון הייחודי לתחלואה בנגיף בקרב אוכלוסייה זו עמד בבסיסן של הגבלות רבות וחמורות שהוטלו על הכלואים, והיווה הצדקה בלעדית לפגיעה חריפה בזכויותיהם. "במשך חודשים ארוכים ננקטו צעדים שפגעו קשות בזכויותיהם של הכלואים ובתנאי מחייתם, החל ממניעת הבאתם לדיונים משפטיים; דרך מניעת מפגשי עצורים עם עורכי דינם למשך שבועות ארוכים; וכלה בשלילת חופשות, שלילת מפגשי התייחדות והגבלת האפשרות לביקורי משפחות".
משרד הבריאות היה שותף להערכת הסיכון הייחודית להתפשטות התחלואה במתקני הכליאה, נוכח הצפיפות הגבוהה ותנאי המחיה וההיגיינה היוצרים סיכון גבוה להדבקה מסיבית. לפני כשבועיים החל מבצע החיסונים הארצי, וב-16 בדצמבר פרסם משרד הבריאות מסמך לתעדוף מתן החיסונים. נקבע בו, כי במסגרת העדיפות הראשונה יינתן החיסון לבני 60 ומעלה, ובהמשך, במסגרת העדיפות השנייה יחוסנו קבוצות המצויות בסכנת חשיפה גבוהה, ובכלל זאת אוכלוסיית האסירים והסוהרים.
ספיר ציין עוד, כי ב- 24 דצמבר פורסם מכתבו של מנכ"ל המשרד לביטחון הפנים, ובתגובה ב-27 בדצמבר הבהיר המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' איתמר גרוטו, כי בהתאם להנחיות משרד הבריאות יש לחסן גם את הכלואים במתקני שירות בתי הסוהר בהתאם לסדרי העדיפויות שנקבעו, ובראשם כלואים מעל גיל 60. "פרופ' גרוטו אף ציין כי יש בידי משרד הבריאות להקצות את החיסונים הנדרשים. אולם, על אף האמור במכתבו של פרופ' גרוטו טרם הוחל במתן החיסונים לאוכלוסיית הכלואים".
הסנגור הציבורי מתריע כי עיכוב החיסונים חותר תחת חובתו החוקית של שירות בתי הסוהר להבטיח את שלומם ובריאותם של הכלואים, ועלול להביא לאבדן חיי אדם. "ההנחיה עומדת בניגוד מוחלט להנחיות משרד הבריאות, ולדעתם של מומחי בריאות הציבור בארץ ובעולם, לפיהם אוכלוסיית האסירים נמצאת בסיכון גבוה ומיוחד. הדבר אינו עולה בקנה אחד עם ההכרח להפחית משמעותית את הסיכון המיוחד לתחלואה הנשקף לאוכלוסיית הכלואים, על מנת לאפשר, מהר ככל הניתן, הקלה במגבלות החמורות המוטלות עליהם מזה חודשים ארוכים".
גורמים בשב"ס אומרים כי הארגון פועל לפי ההנחיה שקיבל מהשר. לטענתם, קיים צורך לפתור גם נושאים לוגיסטיים בשינוע מגשי החיסון בין בתי הסוהר, לאור גודלם של המגשים הכוללים 900 מנות כל אחד, והצורך להשתמש בכולן בזמן נתון, שאם לא כן חלק מהמנות נזרקות לפח. עם זאת ברור שמדובר בעניין שניתן לפתור, בכפוף למתן הוראה מיידית להתחיל במבצע החיסונים.
משב"ס נמסר: "שב"ס נערך בעבודת הכנה נרחבת מול משרד הבריאות על מנת להשלים מוכנות לוגיסטית וטכנולוגית אשר יאפשרו את חיסון האסירים בהתאם לתכנית שגובשה עם משרד הבריאות ולאחר שיינתן אישור השר לבט"פ לתחילת המבצע”.
בג"צ הסיר את הכפפות
במקביל למכתבו של הסנגור הציבורי, במהלך דיון שערך היום בג"צ בעתירה של האגודה לזכויות האזרח והמרכז האקדמי למשפט ועסקים, נגד בקשת הממשלה לדחות את ישום פסק דין "הצפיפות בבתי הסוהר", דרשו השופטים מנציג הממשלה להתחיל לחסן אסירים על אתר, ובמיוחד את המבוגרים מביניהם, ואת אלה המוחזקים בתאים צפופים.
העותרים ביקשו לצרף לעתירה את האסיר נסים ברנס מכלא אלה, שמעבר למעורבותו בבג"צ הצפיפות, שלח מכתב אישי אל השופט חנן מלצר. "אני נסים ברנס פונה אליך במכתב אישי זה, מאחר ולא נעשה דבר על ידי פרקליטות המדינה ושירות בתי הסוהר, למרות כל הישיבות שהתקיימו בעניין פסק הדין של כבוד השופט רובינשטיין מיוני 2017. אדוני, אם אזרח במדינה לא מבצע פסק דין במשך תקופה כה ארוכה, הוא היה משלם הוצאות ומגיע לבזיון בית המשפט, אולם כאן היות ומדובר בגוף ממלכתי משפטי, הוא מרשה לעצמו להיות מצוי מעל החוק".
האסיר ברנס הוסיף: "עד היום ברוב בתי הכלא בשירות בתי הסוהר, אין בנמצא 3 מטר לכל אסיר. בית המשפט ואדוני מודעים לבטח שאנו מצויים בעיצומו של נגיף הקורונה, ואי אפשר להקפיד על כללי הריחוק של 2 מ'. באגף בו אני מצוי מאוכלסים כ-80 אסירים, הצמודים זה לזה במהלך כל שעות היממה.
"אני בן 66 שנה, חולה לב, עברתי שני אירועים מוחיים, סובל מיתר לחץ דם וחושש לחיי. שעת החירום בה אנו מצויים מדברת בעד עצמה, המצב מידרדר מיום ליום… כעת גם כלא אלה הפך לאדום, ואני ועוד כמה אסירים נדבקנו בקורונה", כתב ברנס. "אני חש סכנה לחיי ללא טיפול צמוד".
בעקבות פניית האסיר, הורה השופט מלצר למדינה להבהיר כמה אסירים המצויים בקבוצות סיכון שוהים במקומות כליאה צפופים יותר מהתקן של 4.5 מ"ר לאסיר.
נציגי המדינה עדכנו כי יותר מחצי מהאסירים (55 אחוז) מוחזקים בצפיפות גבוהה, בניגוד להחלטת בג"ץ שקבע כי לכל אסיר יינתן מרחב של 4.5 מ"ר לפחות בתא.
שב"ס השיב כי לפי גורמי הרפואה, 303 אסירים מוגדרים כאוכלוסייה בסיכון, ורק 44 אחוז מהם מצויים בתאים בגודל התקני. עם זאת, כולם שוהים בתאים הכוללים מרחב של 3 מטר. בנוסף, 29 אסירים חולים בקורונה והם מבודדים (נכון ל-27 בדצמבר).
השופט מלצר שאל את נציגי הפרקליטות, "באותם מקומות שזה צפוף, ויש כרגע קורונה זה לא עומד בתקנים; לפחות את האנשים שהם מעל גיל 60 או שיש להם סיכונים מיוחדים – למה שלא תחסנו?".
היועצת המשפטית של שב"ס, יוכי גנסין, תקפה כהרגלה בתשובת הנגד: "למה אדוני חושב שאנחנו לא מחסנים? אדוני קורא בעיתון".
השופט מלצר: "לא קראנו בעיתון; לא קיבלתי תשובה. מה אתם עושים בשביל זה?".
תת-גונדר גנסין: "אנחנו לא מחסנים עדיין; אנחנו מצטיידים במקררים. אין לנו שום כוונה לא לתת לאסירים מה שהיו מקבלים בקהילה".
עו"ד גנסין לא דייקה, שב"ס לא מקבל את ההחלטות, שהרי השר הממונה אוחנה הורה לשב"ס לחסן בשלב זה את אנשי הסגל בלבד.
בסיום, בג"ץ הורה למדינה להגיש הודעה ולנקוב במועד בו יתחיל מבצע החיסונים לאסירים הנמנים עם קבוצות הסיכון.
אתר "פוסטה" עושה את כל המאמצים לאתר זכויות על תמונות וסרטונים. אולם, בהתאם לסעיף 27א' לחוק זכויות היוצרים כל אדם הרואה עצמו נפגע עקב בעלות על זכויות היוצרים של תמונה או סרטון מוזמן לפנות להנהלת האתר
ניוזלטר יומי אל תיבת הדואר שלכם
2 תגובות
אסיר מקופח יהיה בעתיד אזרח ממורמר, ואנטי חברתי.. מכאן הדרך לרצידיביזם היא קצרה, זו משוואה שלא מבינים כנראה בשב״ס….וחבל
האיש חרפה יבוא לידי ביטוי בקלפי