בעקבות הסרת מגבלת הגובה: הופקדו שתי תוכניות התחדשות עירונית גדולות באור-יהודה

שתף כתבה עם חברים

אחרי שנים של קיבעון, התברר שטכנולוגיות חדשות מאפשרות למכמ"ים בשדה התעופה הסמוך להתגבר על בעיית הגובה ששיבשה את הפעילות בעבר. שנתיים אחרי ההחלטה יוצאות לדרך שתי תוכניות משמעותיות

הדמיות: ארי כהן – מיכאל וינד אדריכלות ובינוי ערים

שנתיים אחרי ההחלטה על הסרת מגבלת הבנייה לגובה באור יהודה, בוועדה למתחמים מועדפים לדיור הופקדו שתי תוכניות ענק שיזמה הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית – בדרום ובמערב העיר.

כעת יקבלו המתנגדים הזדמנות לנמק את התנגדויותיהם. בדרך כלל בשלב הזה יכולים המתנגדים לכפות אולי שינויים קטנים, אך לא לבטל תוכניות. לכן, אם לא תירשם דרמה חריגה, במסגרת שתי התוכניות ייבנו 4,600 דירות במקום 2,200 הקיימות כיום, שייהרסו כחלק מפרויקט פינוי בינוי.

הפרויקטים שהופקדו כוללים הקמת מגדלים של 17 קומות.
המגבלה שהיתה שרירה עד מאי 2024 הגדירה 50 מטר גובה, כלומר כ-15 קומות בלבד בחלק מהאזורים, ובחלק אחר אף פחות.

מהות המגבלה היתה חשש לשיבוש המכמ"ים בשדה התעופה; מגדלים ועגורנים החזירו את גלי המכ"ם בצורה שייצרה רעש על מסכי פקחי הטיסה. לעיתים, החזרי האור הופיעו במערכת כ"מטרות רפאים", דבר שסיכן את ניהול התעופה.

לאחר דיונים רבים בנושא אישרה הוועדה למתחמי רעש מטוסים להסיר את המגבלה, כאשר הובהר כי קיימות טכנולוגיות המאפשרות להתגבר על הבעיה.

התוכנית הראשונה, להתחדשות השכונות הדרומיות, מדברת על שטח ממערב לאזור התעשייה הדרומי בעיר, סמוך לכביש 412 העובר מדרום ומתחבר לדרך לוד בצד אחד, ולכביש ירושלים-תל-אביב (כביש 1) בצד השני.
במסגרת התוכנית הזו, השכונה המערבית מכונה שכונת סחל"ב, בעוד שהשכונה במרכז מכונה איילת השחר והשכונה המזרחית מכונה שכונת דגניה.

מה חדש בנדל"ן בכל הארץ >>
מה קורה בוועדות לתכנון ובניה >>

התוכנית הראשונה כוללת כ-2,000 יחידות דיור בפינוי בינוי, בכלל זה כ-1,150 יחידות דיור בקרקע מדינה.
כמו כן כוללת התוכנית:
כ-200 יחידות דיור מוגן (בנוסף),
כ-290 אלף מ"ר עבור שטחי בנייה לתעסוקה ומסחר,
כ-131 דונם עבור מבני ציבור,
כ-115 דונם עבור שטחים ציבוריים פתוחים.

עוד כוללת התוכנית הקמת מתחם ספורט חדש צמוד לכביש 412, שיכלול אצטדיון כדורגל ומתחם אימונים.

הפרויקט השני הוא תוכנית "רבין מערב". מדובר בתוכנית לבנייה חדשה בקרקע מדינה, הממוקמת ממערב לשכונת 'נווה רבין' הקיימת.

תוכנית זו כוללת כ-2,650 יחידות דיור חדשות וכ-150 אלף מ"ר לשטחי בנייה למסחר ותעסוקה, כ-36 דונם עבור מבני ציבור וכ-25 דונם עבור שטחים ציבוריים פתוחים.

הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית היא כאמור יזמית הפרויקטים, בשיתוף פעולה עם עיריית אור יהודה ורשות מקרקעי ישראל (רמ"י).