דף הבית > מבזקים צווארון לבן > ארבע שנות מאסר לראש עיריית אשקלון לשעבר איתמר שמעוני
שופט בית המשפט המחוזי בתל אביב, בני שגיא, גזר ארבע שנות מאסר בפועל על ראש עיריית אשקלון לשעבר, איתמר שמעוני, שהורשע בלקיחת שוחד, עבירות מרמה, הפרת אמונים והלבנת הון, בגין קבלת כספים נוספים במאות אלפי שקלים, אשר מימנו "הסכמי שתיקה" של שמעוני עם שתי נשים.
על אחיו של ראש העיר לשעבר, עופר שמעוני, נגזרו 14 חודשי מאסר. על היזם יואל דוידי ועל איש העסקים משה פונטה נגזרו תשעה חודשי עבודות שירות כל אחד.
השופט שגיא כתב כי איתמר שמעוני הוא "אדון העבירה ומי שרקם תכנית מושחתת ביסודה, שנועדה לגייס עבורו כספים מצדדים שלישיים אותם היה מנוע מלקבל, בשל מעמדו ותפקידו".
בתוך תשעה חודשים בשנת 2015 שילם איתמר שמעוני מעל מיליון שקל לשתי נשים איתן הסכים לחתום על הסכמי פיצוי בגין פגיעות מיניות שהן ייחסו לו. שתי הנשים עבדו תחתיו כאשר כיהן כמנכ"ל חברת התיירות "אתרים". על הסכם הפיצוי הראשון חתם שמעוני בפברואר 2015, ועל השני שלושה חודשים מאוחר יותר.
לראש העיר לא היו מקורות זמינים לתשלום, והוא החל לגייס כספים ממקורבים, בהם אנשי עסקים בעיר, באמצעות שני אנשי סוד, אחיו עופר שמעוני ופונטה.
האחים שמעוני הורשעו יחד בלקיחת שוחד של 150 אלף שקל מיזם הנדל"ן דוידי. השוחד הוסווה כתשלום של דוידי לעופר שמעוני עבור תיווך עסקאות נדל"ן ושיווק פרויקטים.
במקור, אישומי השוחד שייחסה פרקליטות מיסוי וכלכלה לאיתמר שמעוני היו בהיקף גבוה של קרוב לחצי מיליון שקל, אך מרובן הוא זוכה, לרבות סכום של 100 אלף שקל שהתקבל מהקבלן גבי מגנזי. חלף זאת, שמעוני הורשע בעבירות מרמה והפרת אמונים ביחס לקבלת 650 אלף שקל, חלקם הגדול התקבל בתיווך פונטה ומקורם אינו ידוע.
גם פונטה זוכה מעבירות שוחד והורשע בהפרת אמונים. ואילו הקבלן דוידי, למעט עבירת שוחד אחת, זוכה מהלבנת הון ועבירות שוחד אחרות, לרבות ממתן "הטבה תקשורתית" בקשר לרכישת אתר אינטרנט עוין לראש העיר והשבתתו.
בתיק בלטו שני אירועים חריגים.
האחד, פרישתה הנזעמת של השופטת לימור מרגולין-יחידי מיד אחרי מתן הכרעת הדין עקב אי מינויה לבית המשפט המחוזי במינוי קבוע, וסיום מינויה הזמני שמתוקפו ישבה בתיק זה, גם תקופה ארוכה לאחר פקיעת תוקף המינוי הזמני.
שני, החלטתה של השופטת מרגולין-יחידי לקבוע בהכרעת הדין קריטריונים למקרים בהם מתת של "סיקור אוהד" ייחשב כעבירת שוחד, בדומה לתיק 4000 נגד ראש הממשלה, חרף הזיכוי המוחלט של דוידי ושמעוני בסעיף זה עקב נסיבות סף.
פרקליטות מיסוי וכלכלה, באמצעות עו"ד הילה גבאי ועו"ד קרן צבירן-לצטר, ביקשה לגזור על איתמר שמעוני קרוב לשבע שנות מאסר. גם על יתר הנאשמים ביקשה התביעה להטיל מאסרים בפועל.
הסנגורים של איתמר שמעוני, עו"ד שרון נהרי ועו"ד זאב לקט, נכנסו לייצוג רק אחרי ההרשעה, ולקראת הטיעונים לעונש, לאחר שבמהלך ניהול המשפט ייצג את שמעוני עו"ד מנחם רובינשטיין, וכאשר בסופו של יום כאמור נמחק חלק הארי של אישומי השוחד.
עורכי הדין נהרי ולקט סקרו את הקריירה הציבורית של שמעוני ואת תרומתו לעיר. הסנגורים ביקשו להתחשב בנסיבות העבירה – גיוס כספים להסכמי פיצוי, ולא להעשרת הון אישי. הסנגורים הדגישו את הפערים בהיקף העבירות בין הכרעת הדין לכתב האישום המקורי, וציינו את הקשיים שחווה משפחתו של שמעוני.
עו"ד אשר אוחיון שייצג את האח עופר ציין כי הוא היה נתון בין הפטיש לסדן, שעה שאחיו ביקש ממנו לסייע לו, והוא חיפש דרך חוקית לכך.
עו"ד נוית נגב שייצגה את דוידי ציינה כי הקבלן לא יזם את מתן הכסף, אלא ההפך – בקשת הכספים התקבלה מראש העיר והקבלן חשש מהשלכות סירוב.
עו"ד עמיר ג'ורג'י שייצג את פונטה, מגייס מרבית הכספים, ציין כי הנאשם לא לקח לעצמו תמורה אישית בגין סיועו לחבר שמעוני בשעת דחק.
השופט שגיא, שמונה לשמיעת הטיעונים לעונש ומתן גזר הדין, פסק כי "עסקינן בתוכנית מושחתת ומתוחכמת שנועדה להרחיק את שמעוני ממהלך גיוס הכספים, להסוות את מקורם, ולאפשר לשמעוני לטעון בעתיד כי לא היה חלק מאותו מהלך".
לדברי השופט, די בנתונים אלה כדי לקבוע "עונש מאסר משמעותי לריצוי מאחורי סורג ובריח… שמעוני זכה לאמון רב, אך בחר לנצל אותו לטובת מטרותיו הפרטיות שאין בינן לבין האינטרס הציבורי דבר וחצי דבר".
עם זאת, ציין השופט שגיא, "עסקינן בהרשעה בהיקף מצומצם ביחס לנטען בכתב האישום". בנוסף, השופט קיבל את טענת ההגנה לפיה עובר לקבלת המתת הכספי, או אחריו, ראש העיר לא ביצע פעולות המהוות "סטייה מן השורה" בהיתרים ובאישורים שחתם לפרויקטים של דוידי, ואף לא בהקטנת שטחי הפרסום של העירייה במקומון המתחרה בזה של דוידי.
.
השופט גזר על שמעוני עונש חמור, הגם שציין כי "מכלל הנתונים עולה תמונה של עובד ציבור אשר תרם תרומה משמעותית לקידום העיר אשקלון… ומי שאוזנו הייתה כרויה לכל אזרח".
ביחס לעופר שמעוני ציין השופט כי "תוכנית השוחד נועדה לאפשר לאיתמר שמעוני לקבל כספים, ולא להיטיב את מצבו של עופר".
עם היזם דוידי בחר השופט להקל וכתב: "דוידי, אשר ניהל עסקים באשקלון משך שנים רבות, לא התהלך ברחובות העיר וחשב על דרכים עברייניות לקדם את עסקיו, אלא פעל כפי שפעל רק לאחר שראש העיר הציג לו דרישת שוחד". כמו כן ציין השופט, כי רכיבי התמורה משמעוני אשר "לא סטו מהשורה" קדמו להעברת הכסף מדוידי.
ביחס לפונטה, התחשב השופט בהרשעתו בעבירות הפרת אמונים בלבד.
השופט גזר גם קנסות על הנאשמים: על איתמר שמעוני הוטל קנס של 400 אלף שקל. על דוידי קנס של 200 אלף שקל, על פונטה 120 אלף שקל ועל עופר שמעוני 75 אלף שקל.
התובעות, עו"ד גבאי ועו"ד צבירן מסרו לאחר גזר הדין: "בית המשפט קיבל את עמדתנו וקבע באופן חד וברור שעבירות שחיתות שלטונית הן רעה חולה שיש לעקור מן השורש. גזר הדין המשמעותי שהוטל על שמעוני מהווה מסר נחרץ לאישי ציבור שלא לנצל את מעמדם הבכיר ואת הסמכויות שניתנו להם לצורך קבלת טובות הנאה אישיות, והוא פרק חשוב במלחמה בשחיתות הציבורית".
עו"ד נהרי מסר: "קיבלנו את הייצוג לפני מספר חודשים, לאחר ההרשעה. אנו מתכוננים להגיש ערעור לבית המשפט העליון. הערעור יוגש הן על הכרעת הדין והן על גזר הדין, כאשר ברשותנו טענות כבדות משקל בפן הראייתי, ואנו מאמינים כי שמעוני יזוכה מן המיוחס לו".
אתר "פוסטה" עושה את כל המאמצים לאתר זכויות על תמונות וסרטונים. אולם, בהתאם לסעיף 27א' לחוק זכויות היוצרים כל אדם הרואה עצמו נפגע עקב בעלות על זכויות היוצרים של תמונה או סרטון מוזמן לפנות להנהלת האתר
2 תגובות
אם הוא יעלה לעליון הוא יקבל שש שנים.
מגיע לך איתמר שמעוני לקבל עונש מוות בעילת נשואה הפלה שחקתה אותה קולונל אם האנשים הקטנים לכחתה להם אוכל מהפה ומתחת לשולחן לכחתה מהגדולים כמה טוב שיש בורא עולם