מאבק המתמחים שנכשלו בשתי בחינות ההסמכה האחרונות, "במועדי הקורונה", בחודשים אוגוסט ובדצמבר, נמשך בהפגנה שנערכה היום מול משרדי לשכת עורכי הדין בתל אביב.
במועד אוגוסט עמד שיעור הנכשלים על רוב של שני שליש מהנבחנים בבחינה, ובדצמבר – על קרוב למחצית. המתמחים דורשים לפסול חלקים מהמבחן, ולאשר בכנסת הצעות חוק להורדת הציון העובר. בשלב זה ועדת הבחינות בראשות השופט משה יועד הכהן בוחנת השגות שהגישו המתמחים ביחס לשאלות הבחינה וחוות דעת מקצועיות שכתבו בנושא ד"ר חיים שטנגר ועו"ד מנשה כהן.
המתמחים טוענים כי לשכת עורכי הדין אדישה לנסיבות החריגות של בחינות בצל המשבר. "בשנה האחרונה בשל התפרצות מגפת הקורונה, הנבחנים נאלצו להתמודד עם צירוף נסיבות שלא התקיימו באף בחינת הסמכה. הסגר שהוטל, סגירת מקומות עבודה, הוצאה לחל"ת, פיטורין, ריחוק חברתי ומשפחתי, סגירת מערכת החינוך, הידבקות בנגיף, כניסה לבידוד, דאגות וחרדות. כל אלה הערימו קשיים ומורכבויות על ציבור הנבחנים", נאמר במכתב שנמסר לראש לשכת עורכי הדין אבי חימי.
"במדינות רבות בעולם הבינו כי יש להתחשב בציבור הנבחנים ולאפשר הקלות והתאמות", טוענים הנבחנים, "לדוגמא, בארצות הברית אפשרו חלק מהמדינות מבחן בחומר פתוח, בחלקן הופחת ציון העובר של הבחינה. באנגליה תיאמו מועד בחינה נוסף במתכונת מיוחדת. לשכת עורכי הדין חייבת להבין שאנחנו האנשים שלה, השקענו חמש שנים מחיינו בכדי להגיע לרגע שבו נוכל להיות חלק ממנה. אנחנו לא מבקשים רחמים מאף אחד, אלא מצפים מהלשכה שתגלה אכפתיות ותפעיל שיקול דעת בהתייחסות להשגות שלנו".
בישראל, טוענים המתמחים, לא רק שלא התקבלו הקלות לאור המצב, אלא שמבחן הקיץ (אוגוסט 2020) היה קשה בצורה לא מידתית ובמבחן החורף שאלות רבות צריכות להיפסל. המתמחים מצטטים את סגן ראש הלשכה לשעבר, עו"ד ליאור שפירא, שאמר להם בפגישת זום: "דעתי האישית שזו היתה אחת הבחינות הקשות ביותר והסיטואציה של בחינה בתקופת הקורונה בהחלט מאתגרת. אם הייתי צריך לגשת היום לאותה בחינה, ספק אם הייתי עובר".
המתמחים טוענים כי בשנים האחרונות לאור שינוי מתכונת הבחינה והוספת פרקים כתובים, ירד שיעור ההצלחה הממוצע מ-70 אחוז למחצית מכך, וכי נכשלי מועד אוגוסט 2020 מוצאים עצמם מחוסרי עבודה מזה שנה. "מדובר בתקופה שתיכנס לספרי ההיסטוריה אשר הביאה איתה קשיים כלכליים וקשיי פרנסה ועל כן מצופה מלשכת עורכי הדין לעשות חישוב מסלול מחדש ולהעניק למתמחים את הרישיון ואת הזכות הבסיסית להתפרנס בכבוד", נכתב במכתב המתמחים.
לשכת עורכי הדין נוהגת להצביע בתגובה על הפער הגדול של עשרות אחוזים בשיעורי ההצלחה בין בוגרי אוניברסיטאות ומכללות, וכן על השיעור הגבוה של נכשלים שניגשים לבחינה פעם שנייה, שלישית ורביעית.
לפני פיזור הכנסת, הוגשו שתי הצעות חוק לטובת המתמחים – אחת מטעם הרשימה המשותפת ואחת מטעם ש"ס. לפי ההצעות, הציון העובר בבחינה במועד אוגוסט יתוקן ל-50 ואף ייערך מועד מיוחד למי שקיבל ציון בין 45-49. הקדמת הבחירות מנעה קידום הצעות חוק פרטיות – והממשלה לא נענתה לפניות לקדם הצעת חוק ממשלתית, אך המתמחים ממשיכים לתלות תקוות בראש הממשלה נתניהו, עמו נפגשו נציגיהם בנובמבר האחרון. לחץ מופעל גם על שר המשפטים בני גנץ.
ההחלטה המקצועית של ועדת הבחינות בראשות השופט יועד הכהן, בנושא ההשגות, תפורסם בשבוע הבא. סביר שגם לאחר מכן יימשך הלחץ הפוליטי על מקבלי ההחלטות על מנת לאשר הקלות כחלק ממדיניות יותר רחבה.
מלשכת עורכי הדין נמסר בתגובה: "הוועדה הבוחנת, בה חברים שלושה שופטים בדימוס, שני נציגים מהשירות הציבורי, אנשי אקדמיה ועורכי דין מהשורה הראשונה, ואשר מונתה ע"י שר המשפטים הקודם ונשיאת בית המשפט העליון, הינה ועדה עצמאית ובלתי תלויה. ללשכת עורכי הדין אין כל שיח מקצועי או שליטה על תוכן בחינות ההסמכה, והיא אינה לוקחת חלק בחיבור הבחינות. לשכת עורכי הדין תמשיך לפעול לטובת ציבור המתמחים, כפי שעשתה עד היום, ותעניק להם את מירב התנאים הנדרשים להצלחתם".
אתר "פוסטה" עושה את כל המאמצים לאתר זכויות על תמונות וסרטונים. אולם, בהתאם לסעיף 27א' לחוק זכויות היוצרים כל אדם הרואה עצמו נפגע עקב בעלות על זכויות היוצרים של תמונה או סרטון מוזמן לפנות להנהלת האתר