דף הבית > פשיעה כלכלית > מאסר לבכירים בשוק ההון שהפיקו רווח במיליונים על חשבון חוסכים
בכירים בשוק ההון ניצלו כספי חוסכים בקופות גמל ופנסיה לצורך הפקת רווחים אישיים במיליונים בפעולות תרמית. שופטת בית המשפט הכלכלי, מיכל אגמון גונן, כתבה כי ראוי להפסיק לזהות עבריינים מסוג זה עם המונח "צוארון לבן" – ולכנות אותם "פושעים כלכליים".
בית המשפט אישר שני הסדרי טיעון סגורים: 44 חודשי מאסר וחילוט וקנס של חמישה מיליון שקלים למנהל ההשקעות הראשי לשעבר בקופת הגמל "גדיש" של פסגות, משה גולדמן; ו-30 חודשי מאסר לשאול מאור, יו"ר ובעלים לשעבר של בית ההשקעות מאור לוסקי. גולדמן ומאור הורשעו בעבירות של מתן ולקיחת שוחד, גניבה בידי מורשה, קבלת דבר במרמה, תרמית בניירות ערך, איסור הלבנת הון ועבירות נוספות.
עונש של 11 חודשי מאסר הוטל על הדר אשרת, מנהל חדר מסחר במניות ב"דויטשה בנק ישראל", שהורשע בקבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות והפרת אמונים בתאגיד. בעניינו הוצג הסדר פתוח, והצדדים טענו בטווח שבין שמונה חודשי עבודות שירות ל-15 חודשי מאסר.
גולדמן ניהל בפסגות כספי חוסכים בהיקפים של כ-20 מיליארד שקל. לפי כתב האישום, הוא ומאור ביצעו עסקאות תרמיתיות בין חשבונות קופת הגמל "גדיש" לבין חשבון קש שנוהל בבית ההשקעות "מאור לוסקי" על ידי מאור, ובכך רתם גולדמן את כספי קופת הגמל על מנת לייצר רווחים בחשבון הקש שבשליטת השניים, בהוראות מסחר מתואמות. החשבונות הפיקטיביים נהנו משערי קנייה ומכירה אטרקטיביים ביחס לשער השוק, על מנת להשיא לשניים רווחים. העסקאות המתואמות בוצעו מינואר 2008 עד אוקטובר 2010. הרווח כתוצאה מפעילות זו עמד על ארבעה מיליון שקלים שחולקו בין גולדמן ומאור. שיעור הפגיעה בחוסכים עמד על כ-2.7 מיליון שקלים.
בצד זה ביצעו הנאשמים פעילות מרמתית בעסקאות הפצת מניות סלקום שבוצעו על ידי דויטשה בנק ישראל. במסגרת עסקאות אלה קנה מאור מדויטשה בנק (באמצעות אשרת) מניות סלקום בהיקף של עשרות מיליוני שקלים, ומכר אותן ברווח לקופות הגמל של פסגות ואקסלנס שבשליטת גולדמן ויגאל לוי, מעורב נוסף בפרשה. בכך יצרו הנאשמים רווחים עצומים בחשבונות בית ההשקעות מאור לוסקי – רווחים שחולקו בהמשך בין המעורבים.
אשרת, אשר תפקידו מטעם דויטשה בנק היה לאתר רוכשים שיקנו את מניות סלקום ולמקסם את מחיר המכירה, הסתיר מהממונים עליו שהוא קיבל תשלומים בסכום של כ-250 אלף דולר מחברו מאור תמורת מכירת מניות סלקום לחשבונות בשליטתו. בכתב האישום המקורי יוחסה לאשרת קבלת סכומים גבוהים של כמיליון דולר במרמה. כתב האישום תוקן לכך שאשרת היה מודע ברמה של עצימת עיניים, כי חלק מהתשלומים שהועברו לחשבונו בלונדון, היו תמורת פעולותיו בעסקאות ההפצה.
מדובר ב"אחת מפרשות התרמית והמרמה הגדולות שנחשפו בשוק ההון בישראל", כתבה השופטת אגמון גונן, וציינה: "לולא היה מדובר בהסדרי טיעון, הייתי מעמידה את עונשו של גולדמן על שש שנות מאסר, ומתחם עונשו של מאור היה עומד על שלוש וחצי עד חמש שנות מאסר בפועל".
"מקורו של הביטוי 'צוארון לבן' ברור", הוסיפה וכתבה השופטת, "עבירות המבוצעות במשרדים מסחריים, במוסדות מכובדים, בידי אנשי עסקים בחליפות… אין דבר 'לבן' בעבירות אלו. המונח פושעים כלכליים מתאר נכוחה את המציאות".
גולדמן (52) שירת בצבא כקצין צנחנים וסיים מילואים בדרגת רב סרן, בעל תואר שני במינהל עסקים, עבד למעלה מ-20 שנה בגופים שונים בשוק ההון, עד לתפקידו האחרון לפני החקירה – מנהל השקעות ראשי בחברת מנורה.
למאור (51) תארים מהטכניון ומאוניברסיטת תל אביב. בטרם ההסדר טען כי הראיות אינן מצביעות על תיאום אלא לכל היותר על קיומו של מידע מקדים, מה שמכונה "פרונט רנינג", שאינו מהווה עבירה. מאור טען כי באותם שנים, 2008-2010, כך היה מקובל לפעול בשוק ההון הישראלי.
לאור קביעתה של השופטת כי היתה גוזרת עונשים חמורים בהרבה לולא ההסדר, נמסר מעו"ד שרון כהנא, מנהלת מחלקת צווארון לבן במשרד AYR שייצגה את גולדמן, כי "גזר הדין מוכיח כמה נכונה היתה החלטתו האמיצה של גולדמן לקחת אחריות, להגיע להסדר טיעון ולשים מאחוריו פרשה שהתרחשה לפני למעלה מעשור".
מאור יוצג על ידי עו"ד מורן כרמון מטעם הסניגוריה הציבורית. אשרת יוצג על ידי עורכות הדין איריס ניב-סבאג, דפנה שטיינברג ואפרת כץ ממשרד שינמן נגב ניב, מטעמן נמסר: "בית המשפט הכיר בכך שחלקו של אשרת היה מצומצם ושלא היתה לו מעורבות בתרמית הגדולה בניירות ערך בה הורשעו הנאשמים המרכזיים. מרבית הטענות ובתוכן טענה על מרמה בקבלת כספים, שהיו שגויות, ירדו מכתב האישום שתוקן בשנית כחלק מהסדר הטיעון. אנו סברנו שלנוכח מכלול הנסיבות, ובכלל זה הזמן הרב של כ-12 שנים שחלף, ניתן היה להסתפק בעונש של עבודות שירות ולא להטיל על הדר מאסר בפועל".
התיק נוהל על ידי עורכי הדין שירי גפני, אסף עיסוק, נועם רותם ורז סיטבון ממחלקת ניירות ערך בפרקליטות מיסוי וכלכלה.
אתר "פוסטה" עושה את כל המאמצים לאתר זכויות על תמונות וסרטונים. אולם, בהתאם לסעיף 27א' לחוק זכויות היוצרים כל אדם הרואה עצמו נפגע עקב בעלות על זכויות היוצרים של תמונה או סרטון מוזמן לפנות להנהלת האתר