
בית משפט השלום בחדרה גזר ארבע וחצי שנות מאסר על זינאידה שקולניקוב (64) מקרית ביאליק, שהורשעה בעבירות גניבה והונאת קשישים בסכום של 1.2 מיליון שקל במסגרת פרשת "העוקץ הרוסי".
שקולניקוב פעלה כ"אשת קצה" ברשת הונאה מאורגנת. חברי הרשת יצרו קשר טלפוני עם מאות קשישים ממוצא רוסי, התחזו לנציגי חברת התקשורת, והציעו לשפר את תשתית האינטרנט או אמרו שקיימת תקלת אינטרנט בבית.
הקשישים התבקשו להוריד לטלפון הסלולרי תוכנה, שאפשרה לנוכלים להשתלט על הטלפון שלהם מרחוק. באמצעות הגישה לטלפונים של הקורבנות, חברי הרשת קיבלו שליטה על הפרטים האישיים של הקשישים, חשבונות הבנק וכרטיסי האשראי שלהם, וביצעו פעולות כמו חשיפת הקוד הסודי, שינוי סיסמאות, העברות כספים ועוד.
חברי הרשת עקצו את אותם קשישים פעם שנייה, כאשר שבו ויצרו איתם קשר, והפעם התחזו כנציגי בנק או כשוטרים. הם אמרו לקשישים כי נפלו קורבן להונאה וכי מחשבון הבנק שלהם נגנבו סכומים גבוהים. כדי לרכוש אמון הציגו תעודת שוטר מזויפת או תמונות במדי שוטר.
המטרה היתה להמשיך ולהוציא מהקשישים כספים. ה"שוטרים או נציגי הבנק" אמרו לקשישים בטלפון, כי ישלחו לבתיהם נציג, ועל הקשישים למסור לידיו כסף מזומן ואת כרטיס האשראי שלהם, בטענה כי הדבר ימנע המשך גניבת כספים מחשבונם.
רוב חברי הרשת, שחלקם על פי ההערכות התקשרו לקשישים מחו"ל, לא נחשפו. מי שנתפסו בדרך כלל על ידי המשטרה אלו הם "אנשי הקצה" או "הקופים" שנשלחו כדי לקבל את הכספים וכרטיסי האשראי מידיהם של הקורבנות, ו"נשרפו".
כך, הנאשמת שקולניקוב בת ה-64 הגיעה בעצמה לבתיהם של חלק מהקשישים לאסוף את הכסף וכרטיסי האשראי במעטפה. במקרים אחרים, הכסף הועבר אליה בשליחויות של נהגי מונית, או באמצעות העברות בנקאיות לחשבונה.
שקולניקוב עשתה גם שימוש בכרטיסי האשראי של הקורבנות, שנמסרו יחד עם הקוד האישי, ומשכה מזומן מחשבונותיהם. העובדה שהיא עצמה אישה מבוגרת ודוברת רוסית ומאותו הרקע, הקלה עליה לרכוש את אמון הקורבנות, אשר היו בשנות ה-70 ולעתים ה-80 לחייהם.
כך למשל אחת הקורבנות, תושבת חולון בת 70, קיבלה טלפון מ"נציגי בנק" שאמרו לה כי ברשותם מידע שנוכלים מבקשים לגנוב ממנה כספים. המתחזים התקשרו אל הקשישה שוב ושוב, עד ששכנעו אותה לבצע העברה בנקאית כדי "להגן על כספה".
הקשישה ביצעה שתי העברות: לחשבונה של שקולניקוב (בהתאם לפרטים שנמסרו לה) העברה אחת על סך 48 אלף שקל, והשנייה של 60 אלף, תוך מספר ימים.
אישה אחרת בת 60 שוכנעה על ידי המתחזים בטלפון להעביר לחשבונה של שקולניקוב 80 אלף שקל, ואז עוד 20 אלף.
גם רופא בפנסיה, ניצול שואה בן 84, השתכנע מ"נציגי ספק התקשורת, הבנק ושוטרים" כי נוכלים גנבו את כספו. בהנחייתם, הוא הוריד לטלפון שלו אפליקציה, ואז באמת נוכלים אלמונים השתלטו על הטלפון ועל חשבון הבנק שלו.
לאחר מכן, הוא שוכנע להעביר את כרטיסי האשראי שלו בצירוף הקוד הסודי לנהג מונית שנשלח אל ביתו, והעביר את הכרטיס לנאשמת.
שקולניקוב משכה בכספומט 56 אלף שקל מכרטיס האשראי של הקורבן ב-12 משיכות שונות.
כך, 37 קורבנות ב-37 אישומים. שוטרי היחידה המרכזית במחוז חוף ניהלו את החקירה, ויחידת התביעות של המשטרה הגישה את כתב האישום באמצעות עו"ד לירן אוחיון.
אתר חדשות פלילי >>>
רשימת עורכי הדין הפלילים המומלצים >>>
שקולניקוב הורשעה בגניבה והונאה על פי הודאתה.
הסנגורית, עו"ד מורן נירשברג דרורי, ביקשה שלא להפיל על כתפי הנאשמת, אישה חד הורית בשנות ה-60 לחייה, את כל האחריות לתופעת ה"עוקץ הרוסי". היא טענה כי הנאשמת הופעלה על ידי אחרים, ורק בשני מקרים היו לה מפגשים ישירים עם הקורבנות.
בשאר המקרים, אחרים (חברי הרשת שלא נתפסו) דאגו שהקשישים יעבירו כספים אליה – אבל הכסף לא נשאר אצלה.
הסנגורית אמרה שהמשטרה לא תפסה את הכסף אצל הנאשמת, והדבר מעיד שהכסף אינו בידיה. הנאשמת גרה בדירה שכורה.
הסנגורית ציינה כי משטרת ישראל לא הצליחה לשים את ידה על החשודים העיקריים – מי שתכנן, יזם, וממשיך לבצע הונאות באותה שיטה. עוד היא רמזה, שהופעלו על הנאשמת לחצים על ידי חברי ההתארגנות העבריינית.
השופטת ליזי פרוינד מבית משפט השלום בחדרה לא נתנה משקל רב להודאת הנאשמת במיוחס לה, או לעובדה שהיא חסרת עבר פלילי.
"טענת ההגנה כי הנאשמת הנה 'בורג קטן וזניח' במערכת ההונאה אינה מקובלת עלי", כתבה השופטת, "הנאשמת נטלה חלק פעיל וממשי בכל עשרות האישומים. על אף שייתכן כי היא איננה מראשי ההתארגנות העבריינית, יש לראות בה כאחד השותפים למעשי המרמה, בלעדיה איין".
"לא מצאתי ולו סיבה אחת מלבד בצע כסף למעשיה…", הוסיפה השופטת, "הקורבנות משתייכים לאוכלוסייה קלה לניצול ומרמה. הכספים שנגזלו מהם נועדו להבטיח שארית חייהם בבטחה ובכבוד. הנאשמת לא פיצתה מי מנפגעי העבירה. מצאתי ליתן משקל של ממש לשיקולי הרתעה".
בשור התחתונה, על שקולניקוב נגזרו כאמור ארבע וחצי שנות מאסר, ופיצוי כולל בסך 315 אלף שקל לקורבנות.










