
בבית המשפט המחוזי בחיפה נגזרו 14 שנות מאסר בפועל על מוחמד סואעד משפרעם, שהודה והורשע במסגרת הסדר טיעון בעבירות של סיוע לרצח וסיוע לפציעה בנסיבות מחמירות.
בין סואעד לבין המנוח אברהים בלקיס היתה היכרות מוקדמת ובשלב כלשהו היחסים ביניהם הידרדרו. על רקע זה החליטו סואעד ואחרים שזהותם אינה ידועה לרצוח את בלקיס.
ניסיון רצח ראשון לא צלח מאחר שבלקיס התעכב במקום שבו שהה, אולם בהמשך הצטיידו המתנקשים בשני אקדחים, וסואעד ביצע תצפיות סמוך לביתו של המנוח בשכונת חליסה. ביום הרצח הוא אף עקב אחר המנוח בעת שיצא מביתו, עדכן את יתר המעורבים בזמן אמת על תנועותיו, ולאחר מכן עזב את המקום.
זמן קצר לאחר מכן הגיעו שני רעולי פנים לרכבו של בלקיס, ופתחו לעברו ולעבר חברו. לפחות 15 כדורים נורו מטווח קצר. לאחר מכן היורים נמלטו. חברו של בלקיס נפצע אך שרד.
לאחר האירוע השמיד סואעד את כרטיס הסים של הטלפון המבצעי ששימש אותו לתיאום הפעילות.
בינואר 2022 הוגש נגד סואעד כתב אישום המייחס לו עבירות רצח, ניסיון רצח, נשיאת נשק והשמדת ראיה. במהלך המשפט נשמעו עשרות עדים והתקיימו דיוני הוכחות רבים. סואעד כפר במיוחס לו באמצעות סנגורו, עו"ד רונן חליוה.
בשנת 2025 הורה בית המשפט המחוזי על שחרורו של הנאשם למעצר בית בפיקוח אלקטרוני, לאחר שבית המשפט העליון הורה לבחון חלופה כזו באמצעות תסקיר.
הפרקליטות ערערה על ההחלטה, אולם הערר נדחה והשחרור נותר על כנו עד למתן גזר הדין.
בהמשך חזר בו סואעד מכפירתו, הודה והורשע במסגרת הסדר טיעון שבו יוחסו לו כאמור עבירות מופחתות של סיוע.
במסגרת הטיעונים לעונש ביקשה הפרקליטות לאמץ את ההסדר שהביא לחיסכון משמעותי בזמן שיפוטי ובניהול ההליך. נציגי הפרקליטות ציינו כי במהלך שמיעת הראיות התגלו קשיים ראייתיים משמעותיים שעמדו בבסיס ההחלטה להגיע להסדר.
הפרקליטות גם ביקשה לחייב את הנאשם בפיצוי המרבי האפשרי לאמו של בלקיס, וכן בפיצוי לחבר שנפצע.
השופטים ארז פורת, רבקה איזנברג ואינאס סלאמה ציינו את הקשיים שהתגלו במהלך המשפט ושוכנעו כי הענישה עליה סוכם "הולמת ומדודה ביחס לענישה הנוהגת ובמקרים דומים".
השופטים ציינו עוד כי חלקו של סואעד היה ב"מעגל המשני" של מבצעי הרצח, שכן הוא לא היה בין היורים, אם כי היה שותף לתכנון, לתצפית ולעדכון המבצעים בזמן אמת.
השופטים הביאו בחשבון גם את התקופה שבה שהה הנאשם בפיקוח אלקטרוני עד לסיום ההליך.
אתר חדשות פלילי >>
עורך דין פלילי מומלץ >>
חלק נכבד בגזר הדין הוקדש להשפעת הרצח על נפגעי העבירה. השופטים ציינו בין היתר את התסקיר שעסק בנפגעת עבירה, אמו של המנוח, שסובלת מכאב מתמשך, תחושת בדידות ואובדן מאז נרצח בנה.
השופטים קבעו כי מעונש של 14 שנות מאסר תקוזז תקופת המעצר שמ-24 בנובמבר 2021 ועד 24 ביולי 2025.
בנוסף נגזרו על הנאשם שנתיים מאסר על תנאי, פיצוי בסך 100 אלף שקל לאמו של בלקיס, ופיצוי בסך 10,000 שקל לפצוע.










