![]() |
| המבקר שפירא וראש הרשות בן חמו חותמים על מזכר ההבנות |
מבקר המדינה ונציב תלונות הציבור, יוסף שפירא, וראש הרשות להגנת עדים אבי בן חמו, חתמו (15.11) על מזכר הבנות לשיתוף פעולה בהגנה על חושפי שחיתויות במגזר הציבורי. לפי הסיכום בין הגופים, הרשות להגנת עדים תלווה כל חושף שחיתות שיזכה לצו הגנה זמני ממבקר המדינה, ותצמיד אליו ולבני משפחתו עובד סוציאלי או פסיכולוג לצורך מתן סיוע ותמיכה נפשית כוללת.
במשרד מבקר המדינה אומרים, כי הזכאות לסיוע נפשי באמצעות הרשות להגנת עדים, תינתן לכל פונה שיקבל צו הגנה זמני – כלומר, כבר בשלב הראשוני בו מברר המבקר את תלונתו בנוגע לשחיתות ולהתנכלויות במקום העבודה, ועוד הרבה בטרם ייקבע כי בתלונה אכן יש ממש וצו ההגנה יהפוך לקבוע.
על הצמדת הסיוע הנפשי בתחילת התהליך, זמן קצר לאחר הפנייה אל מבקר המדינה, וללא קשר להליך הבירור ותוצאותיו, הוחלט מתוך כוונה לעודד מספר רב ככל האפשר של עובדים בשירות הציבורי, הנחשפים למעשי שחיתות, להתלונן אצל המבקר, וכדי להקל על המחיר האישי הגבוה שאותם עובדים ישלמו, בסבירות גבוהה, על יציאתם נגד "המערכת" שהם מהווים חלק ממנה, ונגד מנהליהם, עמיתיהם וחבריהם לעבודה.
במשרד לביטחון פנים, שהרשות להגנת עדים מהווה חלק ממנו, מוסיפים כי מטרת התוכנית היא ללוות חושפי שחיתויות בזמן המשבר האישי העובר עליהם ועל בני משפחותיהם. אמנם, בשונה מה"קליינטים" המקוריים של הרשות להגנת עדים – בין היתר עבריינים שחצו את הקווים להעיד ולהפליל את חבריהם – לחושפי שחיתות לא נשקפת סכנת חיים, אולם רבים המקרים שבהם הם סופגים מכה מקצועית ואישית קשה, עם ניסיונות פיטורים, התנכרות מקצועית וחברתית של עמיתיהם ויצירת שם של "טראבל מייקרס", המקשה עליהם לעתים גם במקומות עבודה חלופיים.
מתחילת השנה הוציא המבקר ונציב תלונות הציבור, השופט בדימוס שפירא, צווי הגנה זמניים ל-12 מתלוננים על שחיתות בשירות הציבורי, ובמשרד המבקר אומרים כי כל הזוכים בצו הגנה מהתקופה האחרונה, גם אלו שלפני החתימה על ההסכם עם הרשות להגנת עדים, יהיו זכאים כעת לתמיכת הרשות והליווי המיוחד.
![]() |
המודל החדש
על פי מזכר ההבנות שנחתם בלשכת המבקר, הרשות להגנת עדים תתרום מהידע, הניסיון והאמצעים שמשמשים לתמיכה נפשית בעדי מדינה – כדי לסייע גם לאותם עדים נורמטיביים שהמדינה רוצה לעודד – חושפי השחיתויות.
לפי ההסכם, פסיכולוגים ועובדים סוציאליים של הרשות יעניקו כאמור טיפול למתלוננים ולבני משפחותיהם, לחיזוק החוסן הנפשי; יתערבו במצבי משבר מיוחדים; יעבדו גם מול גורמי רווחה בקהילה, ויסייעו לחושפי השחיתויות גם במציאת עבודה חלופית – תפקיד אחר במקום העבודה הנוכחי שלהם או במקום עבודה חדש.
בהתאם לצורך, יקיים המלווה מטעם הרשות להגנת עדים מפגשים עם בני משפחתו של חושף שחיתויות ועם הממונים עליו במקום העבודה. זאת, ככלי נוסף, מעבר לצווים בעלי תוקף שיפוטי שהמבקר מוציא למעסיקים, המטילים עליהם אחריות לוודא שסביבת ההגנה של אותם עובדים מוגנים לא תיפגע.
מטעם משרד המבקר, פיתח את המודל החדש צוות בראשות מנהל נציבות תלונות הציבור, עו"ד הלל שמגר.
![]() |
האינטרס הציבורי
במשרד לביטחון הפנים אומרים כי למשימה החדשה שהוטלה על הרשות להגנת עדים אין משמעויות תקציביות בשלב זה, וצוות הפסיכולוגים הקיים ייתן מענה גם לתוכנית החדשה.
על אף הפרסומים מהתקופה האחרונה, על נשירת ועזיבת עבריינים עדי מדינה את התוכנית להגנת עדים – כמו למשל עד המדינה נגד ארגון מוסלי, או עד המדינה נגד ארגוני הפשע באילת ובבאר שבע המסונפים לקואליציית אברג'ל – במשרד לביטחון פנים טוענים כי התוכנית להגנת עדים נחשבת כהצלחה מסחררת. אחת הראיות לדבריהם, היא העובדה שנציגים מהעולם באים ללמוד על הרשות הישראלית, שלמרות גילה הצעיר כבר כינסה פאנל של נציגים עמיתים מרשויות מקבילות בשנה שעברה, מכ-15 מדינות בעולם.
במשרד לביטחון פנים אומרים בסנגוריה על הרשות, כי מראש לא כל עד מדינה מיועד להיכנס אל התוכנית היקרה, הקולטת את העדים ובני המשפחות ומאבטחת אותם במשך 24 שעות, ו-ועדה מיוחדת של נציגי המשטרה ופרקליטות המדינה קובעת את עדי המדינה שרמת האיום עליהם והאינטרס הציבורי מצדיקים את הכללתם בתוכנית.
בנוסף, חלק מהעדים נפלטים מהתוכנית עקב עבירות פליליות וקושי שלהם להסתגל לדרישות הנוקשות – אבל זה כבר דיון אחר, שונה מהנושא של חושפי שחיתויות, שהעבודה מולם אמורה להיות קלה יותר, גם מהבחינה המנטאלית, ולמעשה גם הרבה פחות הדוקה.
המבקר שפירא אמר במעמד החתימה על מזכר ההבנות, כי המאמץ המשולב והסיוע הכולל לחושפי שחיתות, מעבר למתן צו ההגנה, הוא מרכיב רב חשיבות במאבק בשחיתות הציבורית ולמען טוהר המידות.
ניצב בדימוס בן חמו, ראש הרשות להגנת עדים, השיב, כי הסיוע לחושפי שחיתות הוא מסר לציבור כולו למען חברה מתוקנת.
|












