דף הבית > מבזקים פליליים > ארבע שנות מאסר לבכיר בתיאטרון שביצע בצעירים עבירות מין באינטרנט
"המרחב הווירטואלי אינו מציאות מדומה, הדמויות שיוצרות קשר הינן דמויות אנושיות, המעשים מציאותיים וממשיים וכך גם הקורבנות".
כך ציינו שופטי בית המשפט המחוזי בתל אביב, בגזר דין שהטילו על אביתר לארי (33), שהורשע בעבירות מין באמצעות האינטרנט, בין היתר בקטינים.
לארי, שכיהן באותה תקופה כסמנכ"ל תיאטרון האינקובטור בירושלים, יצר קשר עם צעירים ברשת האינטרנט, התחזה לצעירה וגרם להם – בהסכמה שהושגה במרמה – לבצע בעצמם מעשים מגונים, מעשי סדום, ועוד. כתב האישום נגדו כלל שורה ארוכה של עבירות מין.
הוא הודה והורשע בעובדותיו של כתב אישום מתוקן אשר הוגש לאחר הליך גישור ובמסגרת הסדר טיעון, שכלל 15 אישומים.
האישומים תיארו כיצד לארי פתח מספר חשבונות פיקטיביים ברשתות חברתיות, אתרי הכרויות ויישומונים נוספים, והעלה תמונות של נערות צעירות שמצא ברשת האינטרנט, אליהן התחזה. הוא עשה שימוש בחשבונות במספר רב של הזדמנויות, ופנה באמצעותם לצעירים, תוך שהתחזה ל"דינה", צעירה מחו"ל המחפשת זוגיות. הוא שלח למתלוננים תמונות ששמר במחשבו ותמונות מיניות של "דינה", ושיתף את המתלוננים בפרטים כוזבים אודות הדמות שגילם, כדי לרכוש את אמונם ולזכות בשיתוף פעולה.
במהלך ההתקשרות עם המתלוננים ניסה הנאשם – ובמקרים רבים גם הצליח – להניע אותם לקיים איתו שיחות וידאו ב'סקייפ', שבמהלכן ביצעו בגופם מעשים מיניים. להשלמת המרמה כתב למתלוננים, כי אין לו מצלמה בטלפון או במחשב.
בטיעונים לעונש, הפרקליטות באמצעות עו"ד אלכסנדרה קרא הדגישה כי מדובר בעבירות מין חמורות שבוצעו במשך למעלה משנתיים, בהן הנאשם גרם ל-17 מתלוננים (12 קטינים בגילאי 15-17) לשלוח לו תמונות מיניות ולקיים שיחות וידאו ב"סקייפ" שבחלקן צילמו עצמם, בהדרכתו. כמו כן הזכירה כי הוא פנה ל-10 צעירים נוספים בגילאי 15-20 בהצעות בעלות אופי מיני, אולם ההצעות לא הבשילו עקב חוסר שיתוף פעולה, וכי ניסה ליצור קשר עם 17 צעירים נוספים ללא הצלחה.
הפרקליטות הגישה תצהיר נפגע עבירה מאחד האישומים, שתיאר את תחושת הבושה של הקורבן, קשיי ההתמודדות שלו ושיתוף המשפחה, ועתרה למתחם ענישה של 6-9 שנות מאסר.
עו"ד שני דרי שמייצגת את לארי ציינה כי אינה מפחיתה מחומרת העבירות אך הוסיפה כי התיק אינו בנוי על עבירות שבוצעו בקטינים – אלא ב-10 בני 17 וביתר המקרים בגילאי 18-24. הסנגורית הוסיפה כי הנאשם לא ניסה ליזום מפגש או מגע של ממש, לא נפתחה מצלמה מצדו וברוב המקרים מסרו קורבנות העבירה כי חשדו שמדובר בפרופיל שיקרי ולכן ניתקו קשר, ואילו מי שהמשיך בקשר הטיל ספק לגבי זהות הצד שמולו.
עו"ד דרי ביקשה לקבוע מתחם ענישה אחיד (ולא מתחמים נפרדים כפי שביקשה הפרקליטות), וביקשה לאמץ את המלצת שירות המבחן ולגזור על הנאשם תשעה חודשי מאסר לריצוי בעבודות שירות.
השופטים קיבלו את עמדת הסנגורית וקבעו מתחם ענישה אחיד לכל העבירות, "אף שמדובר בקרבנות שונים שהפגיעה בהם אישית".
"הגם שהמעשים אינם מצויים ברף הגבוה של עבירות המין בהן הורשע הנאשם, לא כללו איומים, סחיטה, או אלימות פיזית, יש בהם כדי להסב נזקים בלתי מבוטלים לנפגעי העבירה ויש צורך להגן על הציבור ועל צעירים וקטינים בפרט, מפני ביצוע עבירות מין ברשת, תוך הסתתרות תחת זהות בדויה שיש בה להונות את הקורבנות באופן מתוכנן ומתוחכם כפי שביצע הנאשם", ציין השופט רענן בן יוסף בגזר הדין, "הגם שהמעשים נעשו באמצעות רשת האינטרנט, במרחב הווירטואלי, מן העבר השני מצויים קרבנות שהם בשר ודם".
כמו כן ציינו השופטים כי זקפו לזכותו של הנאשם – אדם משכיל ומצליח בפן התעסוקתי – את עברו הנקי והודאתו שחסכה את עדויות המתלוננים. "הנאשם עצמו הביע בפנינו צער, התנצלות ותקווה להצלחת הטיפול. יחד עם זאת לא מצאנו כי יש באלה כדי להביא לחריגה ממתחם העונש ההולם אלא על מיקומו בצד הנמוך של המתחם. לצד שיקולים נכבדים אלה מצאנו כי דרך הטיפול ארוכה ואין להתעלם ממסוכנותו (הבינונית) של הנאשם ומהצורך בהרתעתו מפני ביצוע עבירות מהסוג שבוצע בצד הצורך בהרתעת הרבים מפני ביצוען".
לבסוף, השופטים גזרו על הנאשם ארבע שנות מאסר בפועל (בניכוי כחודשיים בהם ישב במעצר), מאסרים על תנאי ופיצוי בסך 2,000 שקל לכל אחד מ-17 מתלוננים.
אתר "פוסטה" עושה את כל המאמצים לאתר זכויות על תמונות וסרטונים. אולם, בהתאם לסעיף 27א' לחוק זכויות היוצרים כל אדם הרואה עצמו נפגע עקב בעלות על זכויות היוצרים של תמונה או סרטון מוזמן לפנות להנהלת האתר