בית משפט העליון הורה למחוזי חיפה לכבד הסדר טיעון בתיק נשק

שתף כתבה עם חברים

המחוזי החליט להחמיר עם הנאשם ולשלוח אותו ל-22 חודשי מאסר במקום 14 כםי שנקבע בין הצדדים, אבל שופטי העליון סברו שהסכמים יש לכבד

אקדח טופי, שרשרת של טעויות סופר ושופט קפדן

בליבו של שופט בית המשפט במחוזי בחיפה, אמיר טובי, גמלה החלטה כי יש להחמיר עם עבריינים מתחום הנשק במגזר הערבי, לאור האלימות המשתוללת ביישוביהם. בגזר דין שנתן בעניינו של הלאל טאהא (28) מהכפר כאבול, שסייע במכירת נשק, החליט השופט טובי לא לכבד את הסדר הטיעון המקל, לדעתו, שהושג, במסגרתו הנאשם אמור היה להישלח ל-14 חודשי מאסר בפועל, וקבע כי הנאשם ייכלא ל-22 חודשים.

הסיפור החל כשטאהא נעצר בחודש דצמבר 2018, יחד עם ארבעה נאשמים נוספים שהיו מעורבים כל אחד על פי חלקו בעסקת מכירת אקדח "תופי". טאהא היה "השחקן" הפחות משמעותי בעסקת הנשק מבין החמישה, ובשל קשיים ראייתיים נחתם בין הצדדים הסדר טיעון. הוא הורשע בעבירה של סיוע לעבירה בנשק והוסכם שיוטל עליו עונש של 14 חודשי מאסר.
למעשה, טאהא היה אמור להישלח לעונש מאסר ממושך של יותר משנתיים וחצי, מאחר ועמד נגדו מאסר על תנאי על שני עבירות נשק קודמות. אבל, בגזר הדין של בית משפט המחוזי בחיפה הוקלד בטעות כי המאסר המותנה למשך שלוש שנים מתחיל להיספר מה-20.6.14, בזמן שגזר הדין נכתב ב-20.7.16.

רגע לפני שהשופט טובי אימץ את ההסדר המקל, התגלתה לו טעות הסופר שמסתבר שעשתה הנחה גדולה לנאשם. השופט כתב בגזר הדין: "התחוור לי מעיון בתדפיס רישומו הפלילי של הנאשם כי לחובתו מאסר מותנה לתקופה של 26 חודשים למשך שלוש שנים… והוא חל לכאורה על ענייננו, מאחר והעבירה דכאן בוצעה במהלך תקופת התנאי".
השופט טובי תיאר בפירוט את טעות הסופר שנעשתה בתום לב אך סייעה רבות לנאשם: "בדיון בפניי עלה כי בגזר הדין נפלה טעות משלא ציין בית המשפט את משך התקופה בה יחול התנאי… לפיכך, תיקן בית המשפט את הטעות האמורה אלא שאותו תיקון נעשה שלא בנוכחות הצדדים… ובגדר אותה החלטה מתקנת שגה בית המשפט (שוב) גם בציון המועד בו ניתן גזר הדין… נוכח הטעות בגזר הדין והתיקון שנעשה שלא בנוכחות הנאשם, סברה הפרקליטות כי אין מקום לעתור להפעלת המאסר המותנה. באת כוח הנאשם הצטרפה, מטבע הדברים, לעמדת בא כוח המאשימה".

אלא שעקב חומרת העבירה ובעיקר בשל עברו של טאהא השופט טובי התנגד לנדיבות שגלתה התביעה והחליט לא לאמץ את הסדר הטיעון, במקום 14 חודשי מאסר הוא גזר עליו 22 חודשי מאסר, וכן 18 חודשי מאסר על תנאי למשך שלוש שנים מיום גזר הדין החדש.

עורכי דינו של טאהא, תמי אולמן, שאדי סרוג'י ויעקב שמולביץ הגישו ערעור לבית משפט העליון, שבו הפרקליטות הקפידה לציין כי היא חוזרת ומכבדת את הסדר הטיעון אליו הגיעה בערכאה הקודמת.
הרכב של שלושה שופטי בית משפט העליון, המשנה לנשיאה, השופט חנן מלצר, ענת ברון ודוד מינץ החליטו כי לשופט טובי לא היתה סיבה שלא לכבד את ההסדר, וחייבו את בית משפט המחוזי לאמץ את ההסדר בנוגע לתקופת המאסר (14 חודשים), ולהותיר על כנו את עונש המאסר המותנה, מה שהביא לשחרורו של האסיר באופן מיידי.

תגובת עורכי הדין: "אנו שמחים שבית משפט העליון קיבל את הסכמת הצדדים וכיבד את הסדר הטיעון אשר הוצג בבית משפט המחוזי. מדובר בעונש ראוי לנסיבות של כתב האישום".

השארת תגובה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *