הכלבים נובחים והשיירה עוברת

שתף כתבה עם חברים

מבקר המדינה בדו"ח חריף על מינויים פוליטיים בשורת עיריות בפריפריה, חושף עוד קומבינות של איתמר שמעוני באשקלון, אבי בינמו בנשר ועו"ד יצחק מירון, ראש עיריית עפולה * מכרזים תפורים, הורדת תנאי סף, משחק מכור בוועדות מינויים והעדפת מקורבים מימי הבית ספר ועד הפוליטיקה * המבקר ממליץ על בדיקת חשדות לפלילים 

shimoni itamar zeliger 400 400 
 שמעוני. הנהג הגיש מועמדותו באיחור של 21 יום אך היה פעיל בבחירות

בכל שש הערים שנבדקו על ידי מבקר המדינה בדו"ח חדש המתפרסם בנושא מינויים בעיריות, נמצא כי עשרות עובדים ובעלי תפקידים בכירים זכו בתפקידם עקב היותם "מקורבים" ואחרי שהיו פעילים פוליטיים של ראש העיר במסע הבחירות ב-2013.

מבקר המדינה יוסף שפירא בחן את זהות בעלי התפקידים בעיריות עפולה; נשר; אשקלון; חדרה; קריית אונו וגבעתיים. ממצאים חמורים במיוחד, המעלים חשד פלילי לתפירת מכרזים התגלו לדברי המבקר בהתנהלות העיריות וראשי הערים בנשר – אבי בינמו, עפולה – יצחק מירון ואשקלון – איתמר שמעוני. הממצאים הועברו ליועץ המשפטי לממשלה, ובקשר לשמעוני כבר התקיים קשר ישיר בין משרד המבקר למשטרה שקיבלה את ממצאיו, ותוסיף אותם לחקירת עבירות השחיתות של שמעוני, שרק לאחרונה קיבל זימון לשימוע והודעה על העמדתו לדין.

המבקר ממליץ גם למשרד הפנים לנקוט "צעדים תקיפים" נגד ראשי העיריות בנשר ובעפולה, עקב הפגיעה הקשה בסדרי מינהל תקין וטוהר מידות, על רקע ריבוי מינויים והתקשרויות עקב זיקה פוליטית, או לדברי המבקר "מועמדים שנראה כי קשריהם קדמו לכישוריהם", וכל זאת בהליכי מינוי בלתי חוקיים ובלתי תקינים, במכרזים ו-ועדות בחינה שתוצאותיהם כדברי המבקר "ידועות מראש".

 shapira yosef cnesset
 המבקר שפירא. "קשרים קודמים לכישורים"

עיריית אשקלון

מנכ"ל העירייה חיים סופר נבחר לתפקידו לאחר שהיה פעיל מרכזי במטה של שמעוני ואף הלווה לסיעתו במערכת הבחירות כ-50 אלף שקל. לפני שנבחר למנכ"ל העירייה פה אחד, סופר נדרש לפרט בפני ועדת הבחירה את השכלתו וניסיונו המקצועי, ובזה הסתיים הריאיון, ללא שאלות על כישוריו או התאמתו לתפקיד. יצוין כי סופר גם נחקר באזהרה על ידי המשטרה בפרשת השוחד שקיבל לכאורה שמעוני מקבלנים, במסגרתה נחקר סופר על מעורבות לכאורה בתיווך העברות הכספים לראש העיר.

נהג ראש העיר איתמר שמעוני: למכרז הפומבי ניגשו 42 מועמדים, מתוכם זומנו 15 לוועדת הבחינה. הנהג שנבחר הגיש את בקשתו להשתתף במכרז באיחור של 21 יום לאחר תום המועד להגשת בקשות אבל היה פעיל במטה הבחירות של שמעוני.

כמנהל אגף החינוך נבחר אביו של ראש מטה הצעירים בסיעה "אשקלון תנצח בראשות איתמר שמעוני". ועדת הבחינה מנתה חמישה חברים, שניים מהם נמנו עם סיעתו של שמעוני וחבר נוסף פעל למענו בבחירות. זאת בניגוד לתקנות המורות שבוועדות הבחירה לא ישתתפו חברים בעלי זיקה פוליטית.

מנהל מרכז השירות לתושב: ברוב קולותיהם של שני חברי סיעתו של שמעוני, הוועדה בחרה במועמד שבתקופת הבחירות הילווה 80 אלף שקל לסיעתם המנצחת.

מנהל מחלקת פיקוח: שני מועמדים התמודדו על התפקיד; שניהם עבדו קודם כפקחים במחלקה, אחד מהם שימש כממלא מקום זמני במשך חודש. למנהל אגף איכות סביבה הממונה על הפיקוח היתה חוות דעת קשה עליו: לדברי המבקר, בראיון קודם בחירתו לתפקיד הודה המועמד כי לא עבד כראוי בשנים הקודמות, שנהג באלימות מילולית ואיים על מנהלו. מנהל האגף שאל את המועמד למנהל הפיקוח כיצד הוא מסביר את הפער בין תפקודו בארבע השנים האחרונות לתפקודו בחודש בו שימש כממלא מקום המיועד לקידום. האחרון השיב: "הסיבה שלא עבדתי הייתהלא היה לי כיף בעבודה". לשאלה איך זה שפקח אחר הצליח לעבוד, ענה: "פגעו בי על ימין ועל שמאל, גם בעבודתה של אשתי פגעו ולכן לא רציתי לעבוד בתחושות כאלו". המועמד נבחר, בזכות קרבתו לראש העיר ועבודתו עבורו בתקופת הבחירות. שני חברי ועדת הבחירה המקורבים לשמעוני, המנכ"ל סופר וסגן ראש העיר, בחרו בו לתפקיד.

מנהל מחלקת יחידת סיור שטח במוקד העירוני: מבין שני מועמדים, נבחר עיתונאי שבשנים האחרונות כתב וערך בעיתונים מקומיים. בפרוטוקול לא נרשמו נימוקים לבחירה. מבקר המדינה מצא ש"בחינת כתבותיו של המועמד בעיתון מקומי בשבועות שלפני מועד הבחירות, לרבות טור הדעה שלו, מעלה כי רובן המוחלט הופנו כנגד ראש העירייה שכיהן באותה עת ותמכו בשמעוני". ועדת הבחירה שהתכנסה במרץ 2014 כללה ארבעה חברים, מהם שלושה בעלי זיקה פוליטית לראש העיר.

כמנכ"לית החברה העירונית לתרבות, נוער, ספורט ונופש נבחרה פעילה מרכזית במערכת הבחירות עבור שמעוני.

כסגן מנהל המרינה בחברה הכלכלית נבחר בן זוגה של מועמדת מספר ברשימתו של שמעוני. מנהל התחדשות עירונית הנבחר היה מספר 2 ברשימת שמעוני ב-2008. לדברי המבקר, הוא נבחר לתפקיד למרות חוסר ניסיונו המובהק על פי הדרישות הרלוונטיות.

miron itshak 
 ראש עירית עפולה יצחק מירון

עיריית עפולה

תחת הכותרת "מכרזים שתוצאותיהם ידועות מראש" מסכם המבקר שפירא גם את ממצאיו בקשר לעירייה בראשותה עומד עו"ד יצחק מירון. רק לאחרונה הודיעה המשטרה על סגירת תיק החקירה נגד ראש העיר בפרשת "ישראל ביתנו" וסגנית השר לשעבר פאינה קירשנבאום. במסגרת זו, היה מירון עצור מספר ימים.

מבקר המדינה מציין כי "המועמדים שהוצבו במקומות 4, 7, 10, 11, 13 ו-14 ברשימת "תנופה לעפולה", סיעת ראש העירייה, נבחרו לאייש תפקידים בעירייה, ברובם בכירים. בעיריית עפולה הובילו הליכים בלתי תקינים להחלפת כל שדרת הניהול ב'אנשי שלומנו', מועמדים בעלי זיקה פוליטית או אישית לראש העירייה ולחברי סיעתו".

הביקורת מגלה כי מנכ"ל "העיריה, ראש מינהל התרבות והספורט, סמנכ"ל חינוך, סמנכ"ל תפעול ודובר העיריה השתתפו כולם באופן פעיל במסע הבחירות והניצחון של מירון. המנכ"ל הנבחר כיהן כמנהל מטה הבחירות של מירון ללא שכר. המנכ"ל נבחר אף שלא עמד בתנאי הסף לתפקיד, ולא היה בעל הניסיון התעסוקתי הנדרש של ארבע שנים לפחות בניהול צוות בן עשרה עובדים (זאת כאשר בעיריית עפולה עובדים קרוב ל-800 איש). באשר לבחירת סמנכ"ל התפעול, קובע המבקר כי תנאי הסף שפורסמו הותאמו לרקורד של המועמד הרצוי.

בן זוגה של מנהלת מחלקת הרכש שנבחרה היה פעיל במטה של מירון. מנהל מחלקת איכות סביבה ורישוי עסקים, לשעבר יו"ר ועד עובדי העירייה, שלח לראש העיר דואר אלקטרוני יום לפני המכרז, ובו הוא כבר ציין כי צפויה לו עבודה רבה וביקש מראש העיר מבנה למשרדים. בבוקר יום המכרז ראש העיר השיב לו במייל כי יש "לבדוק אלטרנטיבות אחרות במבנים קיימים של העירייה". התכתובת מלמדת, לדברי המבקר, כי זהות הזוכה במכרז נקבעה עוד לפני קיומו.

binmo avi200
ראש עיריית נשר אבי בינמו

עיריית נשר

מנהל המוקד העירוני הוא בנה של אחת ממייסדי "עמותת הלוחמים כפיר", עמותה שבראשה כיהן כיו"ר ראש העיר הנבחר, אבי בינמו. למנהל המוקד אין ניסיון בשירות לקוחות והוא זכה בהקלה בתנאי הסף לעומת מנהל המוקד העירוני לפניו.

מזכיר מ"מ ראש העיר הוא חבר ובן כיתתו של בנו של ממלא מקום ראש העיר מאז למדו יחד בתיכון.

בעלי תפקידים עם זיקות פוליטיות שנבחרו בהליכים פגומים נמצאו גם בעיריית חדרה (מנהל אגף התפעול ואיכות הסביבה ומנהל יחידת האכיפה); בעיריית קריית אונו (דובר העירייה ומנהל אגף חירום, פיקוח וביטחון) ובחברות העירוניות והכלכליות בגבעתיים.

ב-26 מכרזים למינוי עובדים מתוך 36 שנבדקו בכל העיריות, לא פורסמה דרגת המשרה. ב-17 מכרזים נתפרו תנאי סף חדשים, שונים מהנורמה. 13 מוועדות הבחינה לא ניהלו את הפרוטוקולים של דיוניהן כנדרש, וב-16 מכרזים הן לא נימקו את החלטותיהן.

"השירות הציבורי במדינת ישראל מבוסס על תפיסה שיסודותיה הונחו בימי ראשית המדינה ומושתת על עובדים קבועים האמורים להתמנות לתפקידם על פי כישוריהם המקצועיים, בלי שלזהות פוליטית יהיה משקל כלשהו בתהליך המיון והבחירה", תיאר המבקר את המציאות התקינה, שכנראה אינה בסל האפשרויות עוד. "השירות הציבורי הוא בעל אופי ממלכתי ובעלי התפקידים אינם מתחלפים עם חילופי השלטון".