היועמ"ש אביחי מנדלבליט תקף ישירות את השרים אמיר אוחנה ודוד אמסלם, וטען כי הם מקדמים מגמות אנטי-דמוקרטיות. בכנס העמותה למשפט ציבורי אמר מנדלבליט כי "שיח הנאמנות מבקש להפוך את שומרי הסף במערכת הממשלתית ממשרתי הציבור – למשרתיו של השר הממונה".
לטענת מנדלבליט, "שיח המשילות" קיבל תפנית מסוכנת – מוויכוח לגיטימי תחת העיקרון כי הרשות המבצעת כפופה לשלטון החוק, והעיקרון של עצמאות שיקול הדעת של גורמי הייעוץ המשפטי – לניסיון לקעקע את אותם עקרונות יסוד דמוקרטיים. "אני מכנה את המגמות האלו בשמות: שיח הנאמנות, ושיח הסמכות המוחלטת", אמר מנדלבליט. "לעיתים, הן מוצגות באופן מטעה כביטוי של המאבק על יחסי הכוחות של הדרג הנבחר מול "הפקידים".
"שיח הנאמנות מבקש להפוך את שומרי הסף במערכת הממשלתית ממשרתי הציבור למשרתיו של השר הממונה. מדובר בתפיסה של משרת אמון אישית, שאיננה כוללת את המרכיב החיוני של שמירת סף, ואת העצמאות המקצועית הבסיסית", אמר מנדלבליט. "הדוגמא הבולטת היא הצעת חוק שעלתה בשעתו, שנועדה להפוך את היועצים המשפטיים למשרדי הממשלה למשרות אמון, כך שהשר הממונה יוכל למנות את היועץ המשפטי של המשרד ולפטרו כאוות נפשו….במטרה שאלו שיתמנו יגלו נאמנות מלאה לגורם הפוליטי הממנה אותם".
"נאמנות שכזו ללא סייג לדרג הפוליטי אינה יכולה לדור בכפיפה אחת עם התפקיד אותו נדרשים שומרי סף למלא בחברה דמוקרטית", טען היועמ"ש, "עובדי הציבור אינם פועלים נגד הממשלה. הם פועלים ביחד איתה, לקידום מדיניות הדרג הנבחר, אבל בנקודות קצה, כאשר קיימת התנגשות בין השלטון לבין הדין – עליהם לבחור בדין".
מנדלבליט התייחס להתנגשות החריפה האחרונה עם השר אוחנה, סביב סוגיית חיסוני הקורונה לאסירים, כאשר בשלב מסוים השר דחה בזלזול את עמדת היועמ"ש וקבע כי אם הוא רוצה לקבוע, עליו "להתמודד לכנסת". "שיח זה איננו מתיימר להשפיע על נאמנותם של שומרי הסף, הוא פשוט מתעלם מהם", אמר היועמ"ש, "מדובר על מצבים שבהם גורם פוליטי מחליט להתנער לחלוטין מהמגבלות החוקיות החלות עליו, ובאופן מוצהר פועל בניגוד לחוות הדעת המשפטית של היועץ המשפטי לממשלה. מבחינת אותו גורם, די בכך שהוא ממלא תפקיד של חבר הממשלה, על מנת להעניק לו את הכוח לנהוג כאוות נפשו, יהא המצב החוקי אשר יהא".
כדי להסיר ספק למי התכוון, מנדלבליט פירט את הדוגמאות: "שר לביטחון פנים שמחליט, בחוסר סמכות ובניגוד לחוות הדעת המשפטית שניתנה לו, לסטות מעמדתם של גורמי המקצוע במשרד הבריאות בנוגע לסדר העדיפויות בחיסון כלואים הנמצאים בקבוצת סיכון".
עוד דוגמאות מפיו של מנדלבליט: "שר משפטים (גם זה אוחנה, ז"ק) המגיש לאישור הממשלה, שבוע לפני מועד הבחירות, הצעת חוק שיו"ר ועדת הבחירות המרכזית קבע כי היה ותעבור, תביא לסיכול סדרו התקין של יום הבחירות, והיועץ המשפטי לממשלה קבע כי קיימת מניעה משפטית (הכוונה לחוק המצלמות בקלפי, ז"ק)".
ועוד: "שר לביטחון פנים (אוחנה) המודיע לבית המשפט העליון כי היועץ המשפטי לממשלה לא מייצג אותו בתיק מסוים, משום שהוא לא מקבל את עמדתו המשפטית המחייבת באותו עניין".
וכן: "שר הממונה על רשות החברות הממשלתיות (אמסלם, ז"ק), שמחליט באופן שרירותי להימנע מלייפות את כוחם של נציגי המדינה באספות של חברות ממשלתיות, באופן המביא לכך שהאינטרסים של המדינה בעבודתן של חברות אלו ייפגעו. זאת, אך משום שלא הסכים עם חוות דעת שניתנה לו בנושא אחר לגמרי".
במקרים אלו, אמר מנדלבליט, "ההתנערות של השר ממרותו של הדין מלווה ברטוריקה על כך שהייעוץ המשפטי מבקש להתערב בקביעת מדיניות הדרג הנבחר… אינני עוסק בקביעת מדיניות הממשלה. זו איננה הסמכות שלי. אני, ויתר אנשי הייעוץ המשפטי, עוסקים בסיוע לממשלה להגשים את מדיניותה בגבולות הדין. ב-99 אחוז מהמקרים, העבודה המשותפת עם הממשלה ועם שרי הממשלה, מובילה למציאת פתרונות משפטיים להגשמת מדיניותם. אך כאשר אנו רואים כי הממשלה או מי מחבריה מבקש לחרוג ממגבלות הדין, תפקידנו הוא לשמש שומרי סף נאמנים לשלטון החוק. אין מקום בחברה דמוקרטית לשיח הנאמנות או לשיח הסמכות המוחלטת".
אתר "פוסטה" עושה את כל המאמצים לאתר זכויות על תמונות וסרטונים. אולם, בהתאם לסעיף 27א' לחוק זכויות היוצרים כל אדם הרואה עצמו נפגע עקב בעלות על זכויות היוצרים של תמונה או סרטון מוזמן לפנות להנהלת האתר