גפסו זוכה משוחד בשל "מיעוט ראיות התביעה"

שתף כתבה עם חברים

ראש עיריית נצרת עלית יצא בשלום גם מתיק השוחד השני, שנולד מתלונותיהם של פעילים ממורמרים במטה הבחירות שלו – והפעם הוא זוכה זיכוי מלא. ביהמ"ש הגביה את הרף לגבי האפשרות לייחס שוחד למועמד בבחירות

gapso shimon200
שמעון גפסו

ראש עיריית נצרת עילית, שמעון גפסו, זוכה זיכוי מלא מתיק שני בו הועמד לדין בגין עבירות שוחד והפרת אמוניםגפסו הואשם כי כאשר התמודד על ראשות העיר בשנת 2008, הוא הבטיח לפעילים שלו במערכת הבחירות כי ידאג לקבלם לעבודה בעירייה אם ייבחר לראשות העיר.

התיק "נולד" מתלונות של שני פעילים, אשר זעמו על אי מימוש ההבטחות כלפיהם: לאחד, שפוטר על ידי ראש העיר הקודם עקב רקע פעילותו במערכת הבחירות, הבטיח גפסו שיחזיר אותו לעבודה – ובתפקיד בכיר. האיש אמנם הוחזר לעירייה אחרי בחירתו של גפסו, אבל בתוך זמן קצר פוטר שנית עקב חוסר התאמה. פעיל אחר, טכנאי מכונות כביסה, שאשתו טיפלה לפני שנים בילדיו של גפסו, התאכזב גם הוא מאי מילוי הבטחה לכאורה לדאוג לו לתפקיד בעירייה "במשכורת של 6,000 שקל". גפסו אמנם הפנה אותו להשתתף במכרז לתפקיד פקח עירוני, אך האיש לא עמד בתנאים.

פעיל זה הגיע למשטרה עם הקלטה של שיחה שערך עם גפסו שלושה חודשים לפני הבחירות, כאשר כבר אז לדבריו הטיל ספק במחויבותו של גפסו לממש הבטחותיו אליו אם ייבחר. "ראיתי שבזמן האחרון אתה לא מתייחס אליי", אומר הפעיל בהקלטה לגפסו,  "תקשיב… אני רוצה שתהיה לי עבודה מסודרת. אני אין לי עבודה, אני רוצה לעבוד בעבודה מסודרת עם תלוש". גפסו ענה לו: "אם בעזרת השם אני נבחר, אתה לא תהיה ברחוב, אני מבטיח לך. אתה עזרת לי מספיק, מגיע לך, בסדר? אבל אני אומר לך באותה נשימה, משהו שאתה מבין ואתה יודע לעשות, אני לא אתן לך להיות מהנדס העיר ולא…". הפעיל אומר לו: "לא, אני לא מבקש, אני רוצה להיות פועל בחשמליה… ת'ששת אלפים שקל". גפסו: "יותר ממה שאתה מצפה, בסדר? יותר ממה שאתה מצפה… אתה תהיה מסודר… לא תעבוד קשה מדי, אבל תעבוד טוב". הפעיל עונה לו: "אני בן 40, אני לא בנוי לעבוד בעבודה קשה", וגפסו עונה לו: "לא תהיה ברחוב, חס וחלילה, אם אני בשלטון אני אומר לך את זה מראש, יש לי אחריות גדולה בשבילך, הבנת?".

שאלת הטיימינג

עו"ד עמית חדד ממשרדו של ד"ר יעקב וינרוט אומר ל"פוסטה" בניתוח שלאחר הזיכוי על ידי שופטת בית המשפט המחוזי בחיפה, דיאנה סלע, כי "בית המשפט קיבל גם את הדוקטרינה המשפטית וגם את הטענות העובדתיות שלנו. אנחנו טענו שעבירת קבלת השוחד לא חלה על כל אדם. היא חלה על עובד ציבור, והמחוקק הרחיב תחולתה גם על מי שמועמד לתפקיד ציבורי. השאלה היא, מתי אדם הופך למועמד? טענו שגפסו הפך למועמד זמן רב אחרי ההבטחות הנטענות. נתלינו באילן גבוה – פסק דין של בית המשפט העליון באחד מתיקי השוחד של אריה דרעי – שם נקבע כי המועמדות לתפקיד ציבורי (בהקשר ההוא, לפני כניסתו של דרעי לתפקיד מנכ"ל משרד הפנים – ז"ק) חלה מהרגע שבו אדם מבצע אקט גלוי, פורמלי ופומבי. ובהקשר שלנו – מהרגע בו גפסו הגיש פורמלית את הרשימה שלו לוועדת הבחירות, חודש לפני יום הבחירות לעירייה. רק אז הוא יכול היה להיחשב כמועמד לצורך עבירת השוחד".

od hadad amit vainrot yaakov150
עו"ד עמית חדד עו"ד יעקב וינרוט

יצוין כי גפסו עצמו אמר בבית המשפט כי מבחינתו מסע הבחירות שלו החל לפחות שנה לפני הבחירות, כשהכריז פומבית על כוונותיו, אם לא חמש שנים לפני כן, אחרי הבחירות הקודמות. עם זאת, השופטת סלע קיבלה את התזה של ההגנה כי "אם אין מדובר באיש ציבור או במועמד, לא קמה עבירת השוחד… המועמדות לראשות רשות מקומית היא ענין של סטטוס, סטטוס שהוקם (משפטית – ז"ק) חודש לפני הבחירות".

השופטת ציינה: "לא נעלם מעיניי כי התוצאה יוצרת מצב לפיו יכול אדם להתמודד משך שנה שלמה על תפקיד רם של ראש עירייה, ואם קיבל כספים בתנאים הנזכרים בחוקי השוחד, יתן את הדין על כך רק לגבי תקופה קצרה בלבד, והמצב אינו רצוי, בלשון המעטה. יחד עם זאת, מדובר בהלכה מחייבת (הלכת בית המשפט העליון שצוינה – ז"ק), ואם יבחר המחוקק להרחיב את תחולת העבירה, חזקה עליו כי יפעל לתיקון החוק".

בקשר לטענות העובדתיות עצמן, גפסו כפר בטענת המדינה כי ניהל עם הפעילים יחסי תן וקח – "אם תעבדו עבורי תקבלו עבודה בעירייה".

עו"ד חדד: "טענו שהם התנדבו למערכת הבחירות של גפסו מתוך רצון לעזור למועמד בבחירות, מניעים של הזדהות אידאולוגית ורצון להחליף את השלטון. אחרי שאנשים באו והתנדבו, וגפסו נחשף למצוקה שלהם, הוא שאמר להם 'תשמעו, מי שטוב אני אעזור לו', אבל לא ניתנה להם הבטחה מראש, אלא הבטחה לאחר מעשה, אחרי ההתנדבות (בקמפיין)".

shofetet sela diana
השופטת דיאנה סלע

גפסו טען  כי עזרה לתושביו "בצינורות המקובלים" היא דבר לגיטימי, אך בסופו של דבר אנשים התקבלו או לא התקבלו לעבודה על סמך כישוריהם, והשופטת קבעה כי לא הוכח הקשר הקשר הסיבתי הנדרש בעבירות שוחד, ולא הופרך כי "ההבטחה לעבודה נעשתה עבור מתת בעבר, ולא בהווה או בעתיד".

השופטת סלע מתחה ביקורת גם על מחדלי חקירה, על "מיעוטן המפתיע של ראיות התביעה בתיק והחלל הראייתי שנוצר", מאחר שהפעילים שמסרו את התלונות נגד גפסו לא עומתו עם גרסתו, ועדים אחרים שיכלו לאמתה לא הוזמנו לחקירה.

זה כאמור תיק שני בו הועמד גפסו לדין בעבירות שוחד, כאשר גם מהתיק הראשון הוא יצא כמעט ללא פגע ביחס לאישומים: בתיק הקודם גפסו הורשע בשוחד אך בית המשפט סירב להטיל קלון, עקב מחדלים של הרשויות והשיהוי בהגשת כתב האישום.

בבית המשפט העליון תלויים ועומדים ערעורים הן של גפסו והן של המדינה בתיק הקודם.