
"עד שצ'אט GPT יענה לכם כונן של 'איחוד הצלה' כבר יספיק להגיע ולטפל בפצוע", עוקצים בקליפ של "איחוד הצלה" באינסטגרם את הטכנולוגיה המתקדמת של מגן דוד אדום. "90 שניות, זהו זמן ההגעה הממוצע של מתנדבי איחוד הצלה. בכל רגע ביממה, אלפי מתנדבים זמינים לעצור הכול, ולצאת להציל חיים".
בעקבות ה-7 באוקטובר, איחוד והצלה פרץ בענק לתודעה הציבורית כארגון מציל חיים מקצועי ומשמעותי לצידו של מד"א הוותיק, הממוסד והמתוקצב. מחלקת השיווק מדגישה בקליפ את האופי הוולנטרי של הארגון ומנצלת עד תום את האירוע לקידום מטרותיו. "פעילות המתנדבים בהתנדבות מלאה ממשיכה להתקיים רק בזכות התרומות. רוצים גם לעזור להציל חיים ולמנוע את המוות הבא? תרמו עכשיו תיק החייאה והקדישו אותו לרפואה הצלחה, ולעילוי נשמת…".
דובר איחוד הצלה, יוני מרטין, עורך לגולשי "פוסטה" היכרות קצרה עם הארגון. "איחוד הצלה הוא גוף וולונטרי למהדרין שקיים כבר 18 שנה, רק ההנהלה עובדת בשכר, כיום יש אצלנו 7,000 מתנדבים, שכל אחד מהם מתנדב ממשהו אחר. יש לנו עיתונאי, עורך דין, אינסטלטור, כל המקצועות,. לכל המתנדבים יש על החגורה את מכשיר הקשר, וברגע שמישהו זקוק לעזרה עוזבים הכול ורצים. "יש לנו מעל 100 אמבולנסים הפזורים בכל רחבי הארץ וכולם בכוננות מלאה".
למה צריך את איחוד הצלה כשיש את מד"א?
"זה כמו שיש קוקה קולה ופפסי. למה שיהיה רק קוקה קולה? למה רק גוף אחד. היינו פה הרבה לפני ה-7 באוקטובר ונהיה פה גם הרבה אחרי. אנחנו 24/7 מצילים חיים. באירועי 7 אוקטובר היו לנו הרוגים, פצועים, נעדרים, וגם חטוף אחד, דולב יהוד, שנחטף בניר עוז עם אחותו ארבל ובן זוגה אריאל קוניו.
"אני שמח שכל יום מישהו אחר שומע עלינו. אנחנו עושים את מה שאנחנו עושים לשם שמים ולא מקבלים שקל מהמדינה. 99.9 אחוזים מהתקציב מגיע מתרומות. יש לנו מסוקים, סירות, טרקטורונים, אמבולנסים, אופנולנסים, מרכזי חוסן. התרומות מממנות את הכול. אלי ביר, נשיא הארגון, מכתת רגליו כל השנה בחו"ל ומגייס תרומות".
נכנסתם לתוך ואקום של גופים האחראים להצלת חיים?
"במלחמת ה-7 באוקטובר היינו למעשה לבד בכל אזור העוטף והדרום. בהתחלה לא ראינו שם את הארגון השני, מד"א, שכולם מכירים ומדברים עליו. החל משש וחצי בבוקר, כשהבנו מה קורה, ירדנו בכוחות מתוגברים לדרום, והצלנו חיי אדם, כשארגונים אחרים פחדו לעשות את זה.
"אם אתה מזדמן לירושלים תקפוץ למטה שלנו. אנחנו אמנם גוף חירום לאומי, אבל עם ישראל קורא לנו מעצמה. גם לפני ה-7 באוקטובר הוצאנו משלחות לטורקיה, מרוקו ואוקראינה".

"דתי, חילוני וערבי באמבולנס אחד"
כשמבקשים ממרטין מרואיין פוטנציאלי לכתבה הוא ישר מעלה את שמו של דיוויד בדר (35), נשוי פלוס שלושה מרמת השרון, חובש ונהג שמתנדב 15 שנה באיחוד הצלה, והיה בין הראשונים שהגיעו ליישובי העוטף ב-7 אוקטובר.
גילוי נאות של הארגון, באדר הוא כרגע מתנדב, אבל עומד לסגור בקרוב חוזה כעובד בשכר, בתחום הרכב של איחוד הצלה.
"אני בפירוש מונע מתחושת שליחות", מקדים בדר מסר לאומה. "כל בן אדם שאני בא, עוזר לו, מציל אותו, זאת שליחות מאין כמותה. יש שלושה אנשים שהחייתי והיום חיים בזכותי. הם חוגגים פעמיים בשנה יומולדת. פעם אחת כשהם נולדו מהבטן של אימא שלהם, ופעם שנייה כשהם נולדו בזכותי".
בניסיון להבין האם ארבעה חודשים אחרי פרוץ המלחמה באיחוד הצלה חזרו לשגרה, בדר מתאר תמונת מצב מורכבת, שרחוקה משגרת התאונות והפיגועים הפליליים המוכרים מחיים היום יום.
"אפשר להגיד שחזרנו לשגרה, אבל לא שגרה מלאה. אנחנו עדין עם יד על הדופק. חבר'ה שלנו בדרום עדין נותנים את המענה הרפואי הראשוני. אנחנו עדין בכוננות מלאה. כלל המתנדבים שלנו, גם בדרום וגם בצפון מסתובבים עם שכפ"צים וקסדות נגד אירועי ירי כאלה ואחרים. כשיש צבע אדום, בהתאם להוראות פיקוד העורף, הם יוצאים ומחפשים נפילות ונפגעים. לפני שבועיים היה לנו אירוע במרכז ראשון לציון, נפל שם טיל. החבר'ה שלנו הגיעו ראשונים, ונתנו את המענה הראשוני לכמה נפגעי חרדה".

בדר הוא אדם דתי, אבל בניגוד לארגון האח, זק"א, איחוד הצלה לא נחשב לארגון דתי, בטח לא חרדי. "אנחנו ארגון שמכיל את כולם: ערבים, חילונים, דתיים, חרדים. כל גוני הקשת. יש לנו 700 מתנדבים ערבים מכל הארץ, דרום, צפון, מרכז, ירושלים, כולל מזרח ירושלים. הייחודיות שלנו, פשוטו כמשמעו, היא שאנחנו מאחדים את כולם, וביחד מצילים חיים.
"אני, לדוגמא, ב-7 אוקטובר נלחמתי בדרום באמבולנס אחד עם רופא ערבי, ד"ר מוחמד יאסין. אני יהודי דתי. לא חרדי. בעבר הייתי בחור חילוני שניהל מסיבות סקס בת"א. בפוקס הייתי ב-7 באוקטובר עם שלושה חבר'ה, דתי, חילוני וערבי, וכל השעות עבדנו יחד. היינו בכפר עזה, בארי, שדרות. כל האזורים האלה. תאריך ה-7 באוקטובר עדין חרוט לי חזק בזיכרון ובנשמה. הצלנו הרבה הרבה הרבה חיים של אנשים. היינו הראשונים והיחידים שהגיעו לשם במשך כיומיים שלושה".
רוצה להגיד שהקדמתם את מד"א?
"אנחנו לא עושים תחרות עם מד"א או עם כל גוף כזה או אחר, אבל כן, נכנסו לחזית לפני מד"א. אנחנו נותנים מענה ראשוני תוך כ-90 שניות, זה החלום שלנו, כאשר אנחנו מטפלים באנשים ומפנים אותם לבתי חולים בחינם, ללא עלות".

מסוקים של איחוד והצלה במנחת חלץ
נשאלת השאלה, למה היה צריך בכלל להקים את איחוד הצלה, למה לא ניתן להסתפק במד"א המקצועי והמיומן עם הפריסה הארצית?
"אני לא אוהב לדבר על אחרים ולא תצליח לגרור אותי בלשון, אבל כאחד שנמצא הרבה שנים במערכת, אנחנו מגיעים לפני מד"א להרבה קריאות. בתל אביב לדוגמה, כשיש דיווח על אדון שהתמוטט אחרי שלקה בליבו, יש לנו את כל הציוד הרפואי באופנועים, או ברכבים שלנו, ואנחנו נותנים מענה ראשוני עד שאמבולנס של מד"א מגיע. היום אנחנו כבר רואים שהמענה הראשוני, הטרום אשפוזי, בשניות הקריטיות ביותר, של לוחמי ומתנדבי איחוד הצלה, זה כחוט השערה בין חיים למוות.
"עצם זה שבאת לבן אדם וזיהית שהוא באירוע לבבי, ונתת לו כדור אספירין, הצלת לו ת'חיים. לאמבולנס זה יכול לקחת רבע שעה, עשר דקות. תלוי מאיפה הוא יצא. אין פה תחרותיות. אנחנו נותנים את השירות בגאווה, בכיף, בחיוך, כדי להמשיך לעזור לעוד אנשים".
דובר איחוד הצלה טוען, שהפכתם למעצמה.
"היום אנחנו קיימים ברוב הפלטפורמות. אפילו באוויר יש את יחידת המסוקים של איחוד הצלה.
"ב-7 אוקטובר, כשהמסוקים של מד"א עוד לא נחתו בשטח, המסוקים של איחוד הצלה כבר היו שם עם מסוקים של 669 (יחידת ההצלה של צה"ל), אני הייתי המפקד מטעם איחוד הצלה במנחת של צומת חלץ. ניהלתי במשך 10 שעות עם מפקד הקרקע של 669 פינוי של לוחמים, חיילים ואזרחים פצועים. פתחנו שם בית חולים שדה ומנחת מסוקים מאולתר, ומשם פינינו פצועים במסוקים לבתי חולים באזור המרכז וירושלים. אם אנחנו לא היינו מגיעים לשטח בשניות הקריטיות, ההערכה הראשונית שלי היא שהיו מינימום עוד 1,500 הרוגים. על בליינד".

אתה מדבר ברצינות?
"אני מדבר על היום הראשון, על השעות הראשונות. דבר ראשון, הפינוי לבתי חולים והטיפול בשטח. לא היו בשטח אמבולנסים, כוננים, אנשי צוות רפואי. לא היה מי שיבוא ויפנה. לצערי לא היינו מוכנים לזה מספיק. אל תשכח שבמשך שעות ארוכות פצועים התפנו ברכבים פרטיים. אני הגעתי לשטח בסביבות שמונה וחצי בבוקר, חבר'ה שלנו שגרים בשדרות, אופקים וביישובי העוטף, כבר נתנו מענה הראשוני".
זה סדר גודל שלא הכרתם.
"אנחנו עושים תרגילים מעת לעת בהתאם להנחיות אגף מבצעים ומחלקת שעת חירום באיחוד הצלה. לפני 7 אוקטובר עשינו תרגיל חירום, שמדמה אירוע רב-נפגעים, על רקע חגי תשרי, כך שהיינו מוכנים, יחסית, אבל…".

"כמויות פסיכיות של הרוגים"
עכשיו בדר מחזיר תשובה על שאלת הפתיחה של הראיון, באשר לחזרת הארגון לשגרה. "אנחנו עדין עמוק בתקופה של לחימה, יש לנו מתנדבים שהוקפצו למילואים ועדין נמצאים בתוך עזה, אבל אנחנו ממשיכים לעבוד כארגון שמנהל מתכונת חירום ומתכונת שגרה בצפון ובדרום. זה לא קל ולא פשוט, אבל ברוך השם, אנחנו עומדים בציפיות.
"ממשיכים לעבוד רגיל, נותנים שירות לכל פצוע וחולה תוך כ-90 שניות. כל אזרח בארץ יכול להתקשר למספר החירום שלנו, 1221, והוא יקבל שירות, יגיע אליו חובש, או רפואת חירום, או אח מוסמך, או פרמדיק, או רופא, תלוי מה זמין באזור שלו, הוא יקבל מענה ראשוני ובמקביל יפונה באמבולנס לבית חולים".
יוצא שאתם מצטלבים עם מד"א ולמעשה מתחרים זה בזה?
"אם משהו קורה חלילה במשפחה שלי, אני יודע להתקשר למוקד איחוד הצלה, הם יודעים להגיע בזמן, במהירות האפשרית, ולתת שירות בשיא המקצועיות.
"צריך לציין שיש לנו גם את יחידת חוסן, יחידה שמורכבת מפסיכולוגים שמבינים ברפואת הנפש למקרים, לא עלינו של התאבדויות למשל, או מוות בלתי טבעי שמכניס אנשים לחרדות. כוננים שלנו מזניקים את הכוננים של יחידת חוסן והם יוצאים לטפל בנושא הרפואי הנפשי. היחידה הזאת עבדה ועדין עובדת שעות נוספות בעקבות כל אירועי 7 אוקטובר. היא מטפלת גם במתנדבים שלנו, באזרחים, בשוטרים, בחיילים. מגיע להם שאפו גדול".

המלחמה הזאת עשתה לאיחוד הצלה בילד-אפ?
"כן. אנחנו מורגלים להרבה פיגועים שהיו בשנות האלפיים. בירושלים, תל אביב, דיזנגוף, קו 2 בירושלים, שכונת שמואל הנביא, כל מיני אירועי פח"ע כאלה ואחרים. אבל האירוע הזה של ה-7 באוקטובר באמת זעזע לא רק אותנו, אלא את כל המדינה כולה. נתן לנו מבט אחר".
וגם יחסי ציבור היסטריים.
"איחוד הצלה תמיד היה מפורסם. אולי אחרי המלחמה, כשאנשים ראו שב-7 באוקטובר היינו הראשונים, ונלחמנו, וספגנו אש, ונסיונות חיסול, כל אחד וסיפור הגאווה שלו, אז מעריכים אותנו היום טיפה יותר. איך ביבי אמר כשהוא ביקר במטה של איחוד הצלה: 'אני מאד גאה בכם שאתם פה'".

סיפרנו לעצמנו סיפור שקרי ופתאום גילינו את האמת?
"כן. חד וחלק. אנחנו צריכים ללחוץ עכשיו על 5F ולעשות עדכון תוכנה.
מדינת ישראל, אחרי הכאפה שקבלה ב-7 אוקטובר 2023 נהיתה מדינת ישראל אחרת לגמרי. זאת לא מדינת ישראל שהיתה. המדינה כמדינה חוותה טראומה. איבדה הרבה אזרחים ולוחמים. רק הקדוש ברוך הוא יודע מה יקרה".
בורא עולם מעורב גם באירועי ה-7 באוקטובר?
"ברור. וזה לא משנה אם אתה חילוני, דתי או חרדי. מה שחשוב זה מי אתה. לדוגמא, חמי הוא אדם חילוני לגמרי. אין לו זיקה לדת ולא כלום. אבל כשאני שואל אותו: מה יהיה וכל זה? הוא אומר לי: 'בדבר הזה אני דווקא אתכם, עם הדתיים, רק ההוא מלמעלה יודע'".
פרק ראשון בסדרה, מלאכים בחזית ובעורף – מד"א: "מסתכל במראה ולא מזהה את עצמי"
פרק שלישי בסדרה: מלאכים בחזית ובעורף – זק"א: "ארבעה מתנדבי זק"א נפטרו במלחמה, מדום-לב ואירוע מוחי"









