צו גיוס

שתף כתבה עם חברים

 השתלשלות האירועים שהביאו לגיוסו של עד המדינה בפרשת "בלוק חוסם", כולל הדרישות שלו, ההתלבטויות והסיפור על הרגע הדרמטי בו הכל כמעט ירד לטמיון

ed medina dumrani1
עד המדינה בפרשת "בלוק חוסם"

(הכתבה פורסמה על ידי דוד לוי, בעיתון "כאן דרום")

יום שלישי, ה־14 ביולי, היה עוד יום רגיל בעבודתו של מפקד היחידה המרכזית (ימ"ר) של מרחב לכיש ימ"ר לכיש, סנ"צ יגאל קלימיאן. הכותרות עסקו בעיקר במה שהתרחש יום קודם לכן – הגשת כתבי האישום בפרשה 512, והושבתם על ספסל הנאשמים של ראשי ארגוני הפשיעה בישראל, החל מהאחים אברג'יל ועד ריקו שירזי ואסי אבוטבול, והכל בזכות עדויות של עדי מדינה שחצו את הקווים. ההילה של הפרשה אפפה את אנשי יחידת לה"ב 433 שעמלה על תיק זה במשך שנים ארוכות.

בשעה 17:30, לקראת סוף יום העבודה, צלצל הטלפון הנייד של קלימיאן וזאת היתה השיחה שעתידה לעטוף בהילה מיוחדת את המקצועיות של היחידה שלו. בצידו השני של הקו נשמע קול של אשה, המציגה את עצמה כאשתו של עבריין שנמלט למשטרה בפרשייה חמורה אחרת. "היא ביקשה לשוחח איתי בביתה, אמרתי לה שתבוא לימ"ר, היא סירבה וביקשה להיפגש בביתה", תיאר קלימיאן את השיחה במזכר שכתב לאחר מכן. "התקשרתי מיד לקמ"ן (קצין מודיעין) בועז ואמרתי לו על הטלפון ושיכין מכשיר הקלטה ויבוא איתי לפגישה. יחד הלכנו לביתה. התקשרתי כשהגענו. היא פגשה אותנו ויחד עלינו לביתה, שם היא התקשרה ונתנה לי לדבר עם בעלה".

בעלה של האשה, כפי שכבר הבנתם, הוא האיש שכמה שבועות לאחר מכן יהפוך לעד מדינה. האיש חשש שאנשים נוספים מקשיבים לשיחה, אבל קלימיאן הרגיע אותו ואמר לו: "חוץ מקצין מודיעין שלי שנמצא איתי פה לידי אף אחד לא יודע מזה, ואתה צריך לדעת מי זה, בועז קוראים לו".

חשוב לציין, שברגעים האלה שקלימיאן והעד משוחחים, העד עצמו במקביל מתכונן לצאת לחיסול. "הוא סיפר לי שהוא ובחור נוסף שאינו רוצה להגיד מי, אמורים להגיע בזמן הקרוב ולפגוע באמצעות ירי ביוסי קריחלי שאמור להגיע לקיוסק השכונתי ברחוב שמואל הנגיד באשדוד. עוד סיפר שהם אמורים להגיע עם אופנוע והוא לא רוצה שקריחלי יוסי יפגע, אבל הוא חייב לצאת איתם".

העד שאל את קלימיאן האם ישנה בעיה שהוא יעכב את קריחלי לחקירה או משהו דומה למשך חמש שעות וזאת על מנת להציל את חייו. "לחמש שעות? בטח שיש לי בעיה, בטח שיש לי בעיה, אם אין לי עבירה, על מה אני יעכב אותו?", ענה קלימיאן ואפילו חשש מעט כי בכל זאת מי שמדבר איתו הוא עבריין מבוקש ולכן הוא ניסה לדלות ממנו פרטים נוספים. "אתה לא מכיר אותי, אני לא יכול לעשות שום דבר אם אני לא יודע מה אני עושה. אם אני לא יודע מה אני עושה, אני לא עושה, אתה מבין? אני 25 שנה בקטע הזה, אני לא יודע מה, לאיזה מהלך אני הולך בכלל. אתה אומר לי 'לך תעכב אותו', אתה לא אומר לי מה, מי, מו, כלום", אמר קלימיאן לעד.

בשלב הזה עד המדינה נותן לו קצת רקע ומסביר לו את המצב, אלא שצורת השיחה הזאת קצת לא מוצאת חן בעיניו של קלימיאן והוא רוצה למשוך את האיש כדי שלאחר אותו מהלך, הוא יגיע ויספר את כל מה שהוא יודע, "או.קיי, אבל זה המהלך האחרון שאני עושה בלי שאנחנו סגורים בינינו, ואני לא מבטיח לך שום דבר. תקשיב טוב, הנה אני גבר מדבר איתך הכי פתוח, אני לא מבטיח לך שום דבר", אמר לו קלימיאן.

klimian
"אני גבר לא חמר". סנ"צ יגאל קלימיאן

"לא הובטח דבר"

בהמשך השיחה, קלימיאן מבקש ממנו את מספר הטלפון שלו כדי ליצור איתו קשר בהמשך אבל העד חושש שיעשו בזה שימוש כדי לעצור אותו. קלימיאן מרגיע אותו: "אתה יכול לסמוך עליי במאה אחוז, אם אני אבוא לעצור אותך, אני מבטיח שאני אגיד לך לפני כן שאני בא לעצור אותך אני גבר אני לא חמר… תאמין לי שאתה עושה בשכל כי אנחנו מילימטר ממך, ממש מילימטר… בית הסוהר הוא מילימטר ממך, והחיים שלך בסכנה, ואתה מסבך את עצמך בשטויות".

העד מספר לו כי הוא מוכן להסגיר את עצמו ולספר את כל הידוע לו ומבקש לשמור על קשר עם קלימיאן, אבל קלימיאן מסביר לו כי הוא לא משוחח עם אנשים כמוהו והפעם הוא שוחח איתו רק בגלל אשתו. "אני בגדול לא מדבר עם אנשים, זה לא התפקיד שלי, אני לא מדבר עם אנשים, אמרתי לך, יש לי קצין מודיעין שהוא מדבר עם האנשים, אפילו לא הוא, הקצינים והרכזים שלו, בגלל שאשתך התקשרה, כיבדתי אותה, אבל להבא אני לא אדבר איתך, זה לא התפקיד שלי", אמר קלימיאן.

לאחר השיחה מורה קלימיאן לעכב את קריחלי ובכך ככל הנראה ניצלים חייו. "כמו כן הנחיתי את הקמ"ן לעדכן את טל אדיר הפרקליטה ולבקש אישור להיפגש עימו מבלי לעצור אותו", ציין קלימיאן בדו"ח פנימי שכתב.

karihali yosi
עיכוב מציל ממוות. יוסי קריחלי

עו"ד טל אדיר הכהן, המשנה לפרקליטת המחוז, מאשרת לשניים להיפגש עם העד. באותו היום בשעה עשר בלילה התקשר קלימיאן אל קצין המודיעין, פקד בועז זגדון, ואמר לו כי הם נוסעים להיפגש עם העד. בשעה עשר וחצי בלילה, הם הגיעו למקום המפגש ושוחחו עם העד. "ניהלנו שיחה ארוכה עם (העד) שבא, הצענו לו לבחון אפשרות לשיתוף פעולה עתידי עם המשטרה", תיאר זגדון את המפגש במזכר שכתב, "בפגישה לא הובטח דבר ל(עד), וקבענו פגישה נוספת למחרת עם נציג מהחקירות על מנת לבצע התחלה של משא ומתן לשיתוף פעולה עתידי, במהלך השיחה (העד) מסר מידע נוסף על כוונת פגיעה עתידית באדם דפס, אמרתי לו שאנו גם לזה חייבים לבצע סיכול שאדם לא יפגע". הם קבעו להיפגש למחרת והשיחה הסתיימה כעבור חצי שעה.

למחרת הם נפגשו בדירת מסתור. הפעם לפגישה הגיעו זגדון ורס"ב אשר חסון ממחלק התשאול בימ"ר. הם הגיעו לפגישה אחרי שהמידע כבר הועבר למטה הארצי של המשטרה ולקראת המשא ומתן הם ביקשו לדעת אם העד היה מעורב מרכזי בעבירה קשה כמו רצח או אונס. הוא ענה בשלילה אבל רק העביר מידע בנוגע לרצח שהתבצע באשדוד בעשור הקודם וסיפר כי הרוצח שכבר אינו בין החיים, התוודה בפניו על הרצח הזה. "היה מעורב בפרטים, אך לא היתה לו כל מעורבות. החל משא ומתן", כתב חסון במזכר פנימי.

retzah maor menashe
רצח מנשה מאור

"רוצה זהות חדשה"

בתחילת המשא ומתן הם הבהירו לו כי לא ייעשה שימוש במה שהוא מספר, לא נגדו ולא נגד אחרים אלא אם כן ייחתם הסכם עד מדינה. קודם לכן ביקש העד, שאז עדיין הוגדר כ"מועמד", לדעת אם הוא יוכל להצטרף לרשות להגנת עדים. זה היה אחד הדברים החשובים לו. אלא שזגדון וחסון לא הביאו עמם בשורה ואמרו לו כי הם לא יכולים להבטיח בשם הרשות, אבל מה שהם כן יכולים להבטיח לו זה שהם ימליצו לרשות לקבל אותו. "(העד) ציין שמבחינתו רוצה להיכנס לתוכנית עקב ריבוי אויבים שרוצים לחסלו ואויבים רבים שיתווספו לאחר שת"פ עם המשטרה", כתב עוד חסון, "רוצה זהות חדשה, או לחלופין כרטיסי טיסה לו ולמשפחתו לחו"ל עם אישור שהייה בחו"ל מבלי שיגורש וכן סגירת התיקים שעומדים כנגדו (מטען וירי) וסכום כסף אתו יוכל להתנהל ולהתחיל בחיים חדשים בחו"ל. יהיה מוכן להיות במעצר בית בתנאים של דירת מבטח עד לתום העדויות".

rashut haganat edim israel logo

בשלב הזה החל העד לספר על האירועים הידועים לו, כמו רצח מנשה מאור וניסיונות הרצח של קריחלי ואדם דפס. הוא סיפר מי הם המעורבים לכאורה ומה המניע לכל אירוע. בעניין הרצח של מנשה מאור הוא סיפר פרט מעניין, שמאור לא היה היעד המרכזי לחיסול, אלא דווקא אלו שישבו איתו ברכב – קריחלי ודודי בוטרשווילי. בנוסף, הוא פירט את היריבויות בעולם התחתון, שמקורן במאבקי שליטה בין הארגון של שלום דומרני והקואליציה שלו – הכוללת עבריינים בכירים אחרים כמו יוסי אדרי מאשדוד ועמוס לביא מרחובות, לבין העבריין בני שלמה והכנופיה הגרוזינית מאשדוד המזוהה איתו.

בימ"ר הבינו כי יש להכות בברזל בעודו חם ולוהט, ולכן המפגשים הללו התקיימו בימים 14־15 ליולי השנה, בטווח של פחות מ־24 שעות. מהמפגש האחרון יצא העד כשהוא כבר עם משימה, להקליט אחרים. תוך ימים ספורים הוא כבר העביר מידע והקלטות חשובות.

edri yossi200 200 lavi amos1
יוסי אדרי עמוס לביא

ב-22 ליולי נמשך המשא ומתן עם העד, אך התעוררה בעיה והעד הודיע כי ללא פתרונה הוא לא חותם על ההסכם. למפגש איתו הגיע שוב רס"ב אשר חסון, והודיע לו מה מוכנה המשטרה לתת לו תמורת עדותו. "הסכום אותו המדינה תהיה מוכנה לשלם הינו כ־400,000 אלף שקלים במידה ויעמוד בתנאי ההסכם. הנ"ל ישהה עד לתום עדויותיו במעצר בית מלא בדירת מבטח עם שוטר עד לסיום הודעותיו במסגרת ההסכם ולאחר שיוגש נגדו כתב אישום", כתב חסון לאחר המפגש. בעניין כניסת העד לרשות להגנת עדים הסביר חסון כי "משטרת ישראל עושה ותעשה כל מאמץ על מנת לשלבו בתכנית של הרשות להגנת עדים אך הדבר עומד ותלוי אך ורק על פי החלטת הרשות. בנוסף לגמול הסופי יקבל דמי מחייה חודשיים ושכירות".

העד הביע הסכמתו לכל התנאים מלבד התנאי של הרשות וציין כי מבחינתו אם לא יופיע בחוזה שהוא נכנס לרשות להגנת עדים, הוא אינו מסכים לחתימת החוזה. "ציינתי בפניו כי אעביר את דרישתו הלאה למרות שהובהר לו כי המשטרה יכולה לעשות מאמצים ועשתה כך עד כה להכניסו לרשות אך הדבר תלוי רק ברשות", כתב חסון.

הדבר עורר מעט חשש בימ"ר לכיש, שהעד שהחומרים שלו לא יסולאו מפז, עלול לחמוק להם מן הידיים ורק בגלל רשות אחרת שלמשטרה אין שליטה עליה. לכן המשטרה עמלה ותוך ימים ספורים השיגה מסמך מהרשות להגנת עדים, בו אישור עקרוני על קבלת העד לרשות להגנת עדים.

haviv oded hason asher
צוות המשימה. פקד עודד חביב ורס"מ אשר חסון

"אוקיי? מה התשובה?"

ב־26 ביולי, התקיימה פגישה בין העד לבין מפקד צוות המשימה, פקד עודד חביב, בה הביא איתו חביב את המסמך של הרשות. הפגישה התקיימה בתוך רכב. "אתה ביקשת שאני אבדוק את האפשרות שהנושא של הקבלה שלך לרשות להגנת עדים יהיה רשום בחוזה", אמר חביב לעד, "אני חוזר אליך עם תשובה, התשובה היא כזאת, הרשות להגנת עדים נתנה אישור עקרוני לקבל אותך אליה וזה אחרי שאנחנו המשטרה המלצנו בפניה לקבל אותך אליה. אנחנו עדיין ממליצים לקבל אותך. הדבר הזה לא יכול להיות רשום בחוזה מאחר והחוזה שאנחנו עושים הוא שלנו אתך. אבל אני אומר לך שבמהלך במידה ונחליט שיהיה בינינו חוזה, אני אקריא בפניך את העובדה שיש הסכמה עקרונית של הרשות להגנת עדים לקבל אותך אליה. אוקיי? מה התשובה?".

העד השיב לו: "התשובה שלי היא עדיין בעינה, כמו שהסברתי, שאני רוצה לדעת ודאי שאני נכנס לתוכנית, כי כל דבר אחרי זה לא יבטיח את ביטחוני וביטחון משפחתי. אחרי ששמעתי מה שאמרת, מה שעקרוני, אחרי שאני אתייעץ, אחזיר לך תשובה".

למחרת, בתאריך 27 ביולי, נפגש רס"ב אשר חסון שוב עם העד והסביר לו כי התנאים הסופיים הם 400 אלף שקלים, סגירת התיקים נגדו והסכמה למעצר בית בדירה מאובטחת לו ולמשפחתו עד לתום העדויות נגד כל המעורבים בתיקים. בעניין הרשות להגנת עדים, הבהיר לו חסון כי הנושא לא ייכלל בחוזה אך כפי שנאמר לו, יש הסכמה עקרונית של הרשות לקבל אותו.

העד אמר שהתנאים מקובלים עליו והוא מסכים להם אך שאל לעניין השכירות והוצאות הבית וחסון השיב לו כי כל עוד הוא לא נכנס לתוכנית של הרשות להגנת עדים ובמסגרת התנהלות המשפט ומתן העדויות שלו כנגד המעורבים האחרים, המשטרה תשלם את שכירות הדירה שלו, הוצאותיה וכן דמי מחייה חודשיים.

maatzar 8035 sd 1
מעצרו של שלום דומרני בפרשת "בלוק חוסם"

בתחילת חודש אוגוסט כבר נחתם הסכם עד המדינה עם העד והוא הועבר לדירת מסתור מאובטחת. החומרים שסיפק העד הביאו למעצרם של עבריינים בכירים, החל משלום דומרני עצמו ועד יוסי אדרי מאשדוד ועמוס לביא מרחובות. בסך הכול נעצרו 31 איש שכנגדם הוגשו כתבי אישום בעבירות רבות, כאשר חלקם הואשמו בעבירות של רצח, ניסיונות רצח ועוד.

"צעד אחר צעד ראינו מקרוב והבנו כיצד מתנהלים ארגוני הפשיעה וכיצד יורדות ההנחיות מהדרג הבכיר ביותר לדרג המבצע בעניין הוצאה לפועל של חיסול, אספקת אמצעי לחימה ועוד", סיכם קלימיאן את הפרשה.

השארת תגובה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *