
"כשאין משילות – אין הרתעה כלפי עבריינים ואנשים אלימים. הזכות הבסיסית המגיעה לכל אזרח ואזרחית, שיוצאים בבוקר לעבודתם ומבקשים לחזור בערב בדיוק כפי שיצאו – התערערה", כך אמר מבקר המדינה מתניהו אנגלמן בוועידת השלטון המקומי MUNI EXPO 2022 (7 בדצמבר).
המבקר אף התייחס למקרה ספציפי אחד, בו הנער יואל להנגהל ז"ל נרצח בקטטה עם בני נוער אחרים: "נוכחותן של סיירות הורים עשויה להפחית אלימות בין בני נוער. בלי לגרוע מאחריות המשטרה – אין לי ספק שסיירת הורים בקרית שמונה יכולה היתה להציל את יואל להנגהל".
אנגלמן סיכם וקרא לשרי הממשלה הנכנסת ולראשי הרשויות: "תשלבו ידיים ותפעלו. היעדר הביטחון האישי אינו גזירה משמים, ועל נבחרי הציבור לפעול להחזרתו למען החברה בישראל".
דברי המבקר נשמעים כאשר ברקע גל האלימות ששוטף את ישראל, וריבוי הדיווחים בתקשורת בתקופה האחרונה על מקרי אלימות קשים, בעיקר בכבישים.
כך למשל, רק לפני כשבועיים נרצח יורי וולקוב במעבר חציה, רק מפני שאשתו צילמה רוכב אופנוע מבצע עבירת תנועה. כמה ימים לאחר מכן, ריב בין נהגים בכביש התפתח לאיומים בסכין וניקוב צמיגים.
גל האלימות גרר לאחרונה גם התייחסות מראש הממשלה המיועד בנימין נתניהו, שכתב בטוויטר (6 דצמבר): "גל האלימות ברחובות ישראל גובה חיי אדם ופוגע באזרחיות ואזרחים רבים. אלימות היא לא דרכנו. אני מבקש מכולם לנהוג בקור רוח ולגלות סבלנות וסובלנות איש לרעהו".
באותו היום אמר שר המשפטים גדעון סער בנאום בבית המשפט העליון: "גל של אלימות שוטף את החברה הישראלית ומשפיע קשות גם על תחושת הביטחון האישי של אזרחי ישראל. האלימות היא מכת מדינה – וככזאת – יש להתמודד איתה".
בנאומו בוועידת השלטון המקומי הוסיף המבקר בעניין אחר: "מדו"ח שערכנו על מבצע 'שומר חומות' בערים המעורבות ומדו"ח על המשילות בנגב עלה כי הרשויות המקומיות אינן גובות את מסי הארנונה כנדרש ביישובים הבדואים ובשכונות ערביות ברמלה. חשוב לומר: משילות מתחילה מגביית מסים".
המבקר התייחס גם לפתרונות לבעיות שעולות מהדו"חות השונים שערכו במשרדו. הוא אמר כי המליץ לפרקליטות להגיש תביעות אזרחיות, וקרא לראשי הרשויות: "גם אתם יכולים להגיש תביעות אזרחיות על נזקים לרשויות. כשמישהו אינו משלם דו"ח חניה – הרשויות פועלות לגבייתו. אין סיבה שהן לא יתבעו מי שמתפרע וגורם להרס ונזק של תשתיות עירוניות. אני קורא לראשי הרשויות: תגישו תביעה אזרחית נגד העבריין לצד האכיפה הפלילית… בעקבות הדו"חות שלנו, הפרקליטות החלה להגיש תביעות אזרחיות בעניין".
בתוך כך, המבקר ציין כי בימים אלו המשרד נמצא בעיצומה של ביקורת על הפשיעה החקלאית בישראל. "הדו"ח יפורסם לציבור בעוד מספר חודשים", אמר והוסיף כי "הצורך בביצוע הביקורת התחדד על רקע הערכת משרד החקלאות ופיתוח הכפר, ולפיה הנזק הכלכלי הישיר והעקיף לקופת המדינה הנגרם מעבירות פשיעה חקלאית, רק ב-2016, הוערך בכ-1.2 מיליארד שקל בשנה".









