חשד: מתנדבים במד"א מכרו בדיקות קורונה מזויפות ממעבדה בשטחים

שתף כתבה עם חברים

החשודים, ביניהם מתנדבים בשירות אזרחי ממודיעין עלית ובית"ר עלית, גבו לפי החשד עשרות אלפי שקלים עבור "בדיקה שלילית" מנוסעים יוצאים ונכנסים לארץ

בדיקות קורונה. למצולם אין קשר לכתבה (צילום: פלאש 90)

גם בדיקות הקורונה מנוצלות ל"מסחרה" פרטית. היחידה המרכזית של מחוז ירושלים עצרה חמישה מתנדבים במד"א בחשד שגבו עשרות אלפי שקלים מנוסעים לחו"ל, תמורת ביצוע בדיקות קורונה פיראטיות או מזויפות במעבדה ברמאללה. בחלק מהמקרים, הנבדקים שקיבלו תשובה כי הם "שליליים" לקורונה, התגלו מאוחר יותר כחיוביים-חולים.
לדברי המשטרה, החשודים ניצלו את גישתם לערכות הבדיקה ואת מצב החירום, ומנגד את רצונם של ישראלים לצאת לחופשה, או לחזור מחו"ל ללא בידוד – וגרפו רווחים קלים לכיסם.

החקירה הסמויה נפתח בעקבות דיווח מהנהלת מד"א על חשד לביצוע בדיקות קורונה באופן פיראטי לאזרחים, תמורת תשלום. לדברי המשטרה, המתנדבים ביצעו את הבדיקות באופן לא תקין, תוך "משחק במטושים" על מנת שתוצאותיהן יצאו שליליות ורוכשי הבדיקה יוכלו לצאת לחו"ל.
לאחר ביצוע הבדיקות, החשודים נהגו על פי החשד להעביר אותן למעבדה בשטחי הרשות הפלסטינית או למעבדה פרטית בירושלים, במטרה שתוצאותיהן לא יועברו למאגר משרד הבריאות וכך ישארו אנונימיות, והן הועברו באופן פרטני ל"לקוחות".

לפי החשד, בין מתנדבי מד"א המעורבים לכאורה בהונאה, התקיים שיתוף פעולה. שלושה מהחשודים הם אליהו פרחי (23) מירושלים, אריה כץ (24) ממודיעין עלית. לדברי טוען המעצרים, הם נחקרו חקירה ראשונית ובעדויותיהם התגלו סתירות.
העבירות המיוחסות להם הן: עשיית מעשה העלול להפיץ מחלה, קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות וגניבה ממעביד.

מהמשטרה נמסר: "מדובר בחשודים שלקחו לידיהם את בריאות הציבור תוך זלזול בחשיבותן של בדיקות קורונה תקינות, שכל מטרתן הנה למנוע את ההדבקה, ומתוך בצע כסף".
שלושת החשודים, צעירים בגילם טוענים כי הופעלו על ידי בכירים מהם. פרחי בן ה-23 טוען כי המעסיק שלו בעסק פרטי בו הוא עובד, המתנדב גם הוא במד"א, שלח אותו לבצע את הבדיקות הפרטיות בערכות הקורונה, והוא האחראי לכאורה לתכנון. לדברי המשטרה, המעסיק נחקר אך שוחרר בתנאים מאחר שהוא עצמו נמצא בבידוד.
הסנגורים עורכי הדין רותם ניר ודוד חפץ מהשלוחה הירושלמית של משרד שוורץ נרקיס: "לטעמנו זה מקרה מובהק של ניסיון לתלות את הש"ג. המשיב הסביר היטב מה חלקו בפרשה ומהם גבולות האחריות שלו המסתכמים בביצוע הבדיקות בהוראה של הממונים עליו".

עורכי הדין אורון שוורץ ויוגב נרקיס

עו"ד רועי פוליטי המייצג את החשוד כץ, אמר דברים דומים: "הכותרת המתאימה לחקירה היא מי הפעיל עובדי מד"א ולקח את הכסף לכיסו. נפלו על הקופים". כץ הוא צעיר המבצע שירות אזרחי (מקביל לשירות לאומי). גרסתו: " בכירים ממני שלחו אותי ועשיתי מה שאמרו לי לעשות". גם כץ לא הגיע לבית המשפט, מאחר שנחשף בבית המעצר לחולה מאומת וכעת הוא בבידוד.

שופטת בית משפט השלום בירושלים מאיה אב-גנים ויינשטיין סיכמה: "למרות שהחקירה מצויה אך בראשיתה, תיק החקירה מבסס חשדות כבדים. אציין, כי בחקירתו אישר אריה כץ שמד"א אינו מבצע שירות דגימות פרטיות, ולא גובה כסף עבור הבדיקות. המיוחס למשיבים מעלה עילת מסוכנות בדרגה גבוהה ביותר, ביצוע בדיקות במעבדה שאינה מוכרת, כאשר בהתאם לחלק מהעדויות הבדיקות אף בוצעו תוך הנחייה כיצד להכשילן". מעצר החשודים הוארך עד 9.10.

מדובר מגן דוד אדום נמסר: "לפני מספר שבועות עלו חשדות על התנהלות פלילית לכאורה של כמה מתנדבים הקשורה באיסוף דגימות לזיהוי קורונה. מד"א פנה עם המידע הראשוני אל המשטרה, ודרש פתיחת בדיקה לבירור העובדות. במהלך חקירת המשטרה התברר כי ישנם מספר מעורבים שנחשדים במעשים הפליליים אשר על פי החשד לכאורה לקחו את החוק לידיים ועשו דין לעצמם. יובהר כי מדובר במקרה חמור וחריג ביותר הדורש מיצוי מלא של הדין עם המעורבים. פעילותם בארגון הופסקה בתיאום עם המשטרה ואנו ננקוט נגדם בכל ההליכים הנדרשים על פי חוק".

עדכון 11.3.21

הפרקליטות הגישה לבית משפט השלום כתבי אישום נגד מתנדב מד"א מוטי אפללו (27) ורכז השירות האזרחי במד"א ירושלים אריה כץ (25), בגין עבירות של קבלת דבר במרמה, גניבה, מעשה העלול להפיץ מחלה בנסיבות מחמירות ועוד.
במסגרת תפקידם, עברו הנאשמים הכשרות לביצוע בדיקות קורונה. לפי הנטען, הם שימוש בערכות דגימה שנגנבו ממד"א, לצורך ביצוע בדיקות פרטיות וגביית תשלום פרטי לכאורה. הפרקליטות טוענת כי אפללו שלשל לכיסו כ-120 אלף שקל מ"בדיקות פרטיות", בתקופה בה הזכאות לבדיקת קורונה ניתנה רק לאחר קבלת הפנייה על ידי רופא והערכות היו במחסור.

לפי כתב האישום, באחד המקרים פנה אפללו אל כץ וביקש ממנו לדגום בנתב"ג שני אנשים שעתידים היו לחזור מחו"ל, זאת תמורת תשלום של 600 דולר. לפי האישום, כץ הנחה מתנדב שלקח את הדגימה לא להכניס את מטוש הבדיקה עד לריריות וכך לגרום לתוצאת בדיקה שלילית, על מנת למנוע סיטואציה במסגרתה יאלצו הנדגמים להיכנס לבידוד.
נטען כי אפללו נהג לשבש לכאורה תוצאות של דגימות אותן ביצע, ולעתים כלל לא שלח את הדגימות לבדיקה או שלח למעבדה בלתי מורשית. נטען כי אפללו פנה אל מתנדבים נוספים במד"א והנחה אותם לבצע דגימות פרטיות תמורת תשלום. עוד נטען כי אפללו ביקש מכץ וממתנדבים אחרים למחוק ממכשיר הנייד שלהם את כל ההתכתבויות ביניהם.

עו"ד יהונתן רבינוביץ המייצג את אפללו מסר בתגובה: "כתב האישום שהוגש כנגד מרשי כולל עובדות רבות שאין בינן לבין המציאות דבר וחצי דבר. מרשי הוא אדם נורמטיבי לחלוטין, אשר תרם ותורם שעות רבות מזמנו למען הציבור, ואין לי כל ספק כי ההגנה תצליח להוכיח במהלך ניהול המשפט כי מה שהתחיל בקול תרועה רמה יסתיים בקול ענות חלושה".

השארת תגובה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *