
היחידה לחקירות הונאה במשטרת מחוז מרכז עצרה את איש העסקים יוסי שינובר וחמישה מאנשיו בחשד לביצוע הונאות והלבנת הון בעשרות מיליוני שקלים ב"עמותות חסד" שמנהל שינובר.
העמותות מגייסות תרומות לכאורה לילדים חולים הזקוקים לטיפול רפואי דחוף בחו"ל ולמשפחות במצוקה. בפועל, לפי החשד, כספי העמותות המזוהות עם שינובר זרמו לכיסים הפרטיים של המנהלים.
חקירת המשטרה החלה בעקבות חקירה של רשות התאגידים, אשר העלתה חשד לפלילים. לפני חודשיים, רשמת העמותות עו"ד שולי אבני פנתה לבית המשפט וביקשה להוציא צווי פירוק ל-15 עמותות, חברות לתועלת הציבור ו"ארגונים ללא כוונת רווח", שהרוח החיה בכולם, לפי החשד, הוא יוסי שינובר.
רשמת העמותות כתבה דוח, שבו פירטה ממצאים על אי סדרים כספיים חמורים וחשד להברחת נכסים לידיים פרטיות וחלוקת רווחים אסורה בהיקפים גדולים, ב"עמותות החסד".
מיהו יוסי שינובר?
יזם, איש עסקים, שמלבד הפעילות ה"חברתית" שלו, מנהל חברה לקמפיינים תקשורתיים לפוליטיקאים ואנשי ציבור, משמש כיועץ אסטרטגי ונחשב לאחד האנשים המשפיעים בתקשורת החרדית.
בשנת 2023, העיתונאית אדווה דדון פרסמה תחקיר בחדשות 12 על ההתנהלות הכספית המפוקפקת לכאורה של העמותות של שינובר גרופ.
הטענות בתחקיר קיבלו תוקף לפני חודשיים (ינואר 2026), כאשר לבקשת רשות התאגידים, בית המשפט מינה מפרקת ל-15 העמותות של שינובר: עו"ד ליזה חדש.
בדוח החמור שהוביל להליך הפירוק נקבע, כי "העמותות גייסו תרומות בשווי עשרות מיליוני שקלים, תוך הונאת הציבור ויצירת מצג שווא של פעילות חסד, צדקה ורווחה, כאשר בפועל מדובר בפעילות בהיקף מצומצם ביותר, שאינו מגיע להיקפים הכספיים אשר דווחו".

רשמת העמותות קבעה, כי פעילות עובדי העמותות מתמצה אך ורק בטלמרקטינג – גיוס כספים בטלפון, אך אין מידע לאן הולכים הכספים. עוד עולה חשד ל"גביית יתר" של כספים מאנשים אשר לא אישרו את התרומות.
רשמת העמותות כתבה: "עולה חשש שהעמותות מהוות פלטפורמה שעיקר תכליתה נטילת כספים בכזב מהציבור והעברתם הלאה למקורות לא ידועים".
עוד, לדבריה, עולה חשד ש"התרומות" שימשו לגזירת רווח כספי על ידי המגייסים, באמצעות מכירת תווי מזון במיליוני שקלים ומנהלי העמותות הגישו לפי החשד דיווחים כוזבים על פעילותם, תוך שהקבוצה פותחת לפי החשד עוד עמותות קש חדשות.
בעקבות פתיחת חקירה פלילית, המשטרה עצרה והביאה היום (9 במרץ) לבית משפט השלום בראשון לציון שישה חשודים:
יוסף שינובר (49) מתל אביב
חיים שלום וניט (49) מבני ברק
בנימין פריד (40) מפתח תקוה
אהרן דוד קופילוביץ (45) מבני ברק
שיינדיל לאנדא (35) ממושב חמד
יצחק ברטלר (48) מבית שמש
לחשודים מיוחסות עבירות הונאה, זיוף מסמכים, קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, עבירות מס, הלבנת הון ועוד.
נציג המשטרה טען: "מדובר בחשודים שפתחו מספר רב של עמותות, מתרימים אנשים והחשד שהכסף לא הולך למטרות העמותה, אלא משלשלים אותו לכיס הפרטי… אין חסד בעמותות החסד".
לדברי חוקרי יחידת ההונאה, החשוד יצחק ברטלר הוא הספק המרכזי של תווי מזון לעמותות שינובר, ומשנת 2019 הוא קיבל מהן מעל 100 מיליון שקל.
יש תיעוד של כספים שמועברים מהעמותות לחשבון הבנק של ברטלר – אבל לא ידוע למי חולקו תווי הקנייה. לדברי המשטרה, גם ברטלר לא יודע להסביר. "אין תיעוד לאן הסחורה (תווי המזון) מסופקת. אין רישום, אין תיעוד, אין דבר וחצי דבר לאחר שהוא מקבל את הכסף".
החשוד חיים שלום וניט מבני ברק הוגדר על ידי המשטרה כ"איש הצללים של העמותות", מתחת שינובר, "הבוס הגדול, שולט ויודע הכל".
החשוד אהרן דוד קופילוביץ מבני ברק מוגדר "איש הכספים" והנהלת החשבונות של כל העמותות, מורשה חתימה ומיופה כוח. בין היתר נטען כי הוא דיווח על נתונים כוזבים ללא חשבוניות. לפי המשטרה, ההיקף הכספי של פעילות העמותות במשך מספר שנים הגיע ל-300 מיליון שקל והרוב בגדר "קופסה שחורה", לא יודעים להיכן הועבר הכסף.
הסניגור של קופילוביץ, עו"ד רועי אטיאס, טען בבית המשפט כי לחשוד אין הרשאה כספית לפעול במרבית העמותות.
"האם יש מסמך אחד שהוא חתום עליו ומורה על העברת כספים?", שאל עו"ד אטיאס.
נציג המשטרה השיב: "לא, אבל אנו טוענים שהוא חלק מהמנגנון".
עו"ד אטיאס: "אני אומר לך שתפקידו כמנהל חשבונות הוא להזין נתונים, הוא לא מייצר את הנתונים".
סניגורו של החשוד המרכזי יוסף שינובר, עו"ד עידן שוורץ, אמר שהחשוד משתף פעולה בחקירה וביקש לקצר את ימי המעצר.
השופט מנחם מזרחי אמר כי החקירה עשויה לארוך זמן רב ביותר והחשודים ייעצרו רק למספר ימים מצומצם כדי לבצע פעולות חקירה חיוניות ללא שיבוש.
השופט מזרחי הורה על הארכת מעצרם של כל החשודים עד יום חמישי (12 במרץ).










