![]() |
| שער הראיון עם דוד רוזן |
אם קיוו אנשי הפרקליטות שהצלחת מאבקם בהילה גרסטל, נציבת הביקורת הקודמת על מייצגי המדינה בערכאות, והתפטרותה תביא להם מנוח ומרגוע, אין ספק שבמינויו של השופט בדימוס דוד רוזן לתפקיד, תקוותם נכזבה.
שופט בית המשפט המחוזי בתל אביב, שהפך לדמות מוכרת בכלל הציבור לאחר שדן בתיק אולמרט, ידוע בפסיקותיו הנחרצות, ומבחינת הפרקליטים הוא עשוי להיות "גרסטל בריבוע".
ההנחה שמינויו על ידי שרת המשפטים איילת שקד, יבשר על המשכיות לקו התקיף, החריף לפרקים, של קודמתו מקבלת אישוש בראיון ראשון שהעניק רוזן במסגרת התפקיד, אותו החל למלא ב-1 בינואר, לכתב העת "עורך הדין" בהוצאת לשכת עורכי הדין ולמראיינת, דוברת לשכת עורכי הדין, נעמה כהן פרידמן.
"ביקורת תקיפה ונחושה הכרחית להעצמת הפרקליטות. ככל שאצליח לגלות ולשפר ליקויים ולהאיר על ליקויים, ובוודאי להסיר או לנכש עשבים שוטים ולתרום לפרקליטות, אראה בזה הישג", אמר רוזן. "האינטרס הראשון של הפרקליטות – שאם נפלה שגגה או קיים איזשהו עשב שוטה, הם יהיו מעוניינים לשרש אותו ולנכש אותו ולהעיף אותו מביניהם".
"התפקיד שלי הוא לבקר", מוסיף רוזן. "זו פוזיציה לא נעימה, לפעמים כואבת, פוזיציה שעלולה לגרום לאי נעימויות ולחילוקי דעות קשים. אני לא מתכונן להקהות את זה או להגיד 'יהיה בסדר', בשום פנים. אם תהיה התנגשות, נחדד אותה, מכיוון שאני מאמין שבסופו של דבר האינטרס הוא אינטרס משותף – פרקליטות חזקה לטובת מדינת ישראל, פרקליטות שהיא אבן ראשה במדינת חוק. אני לא איש של עיגולי פינות ואלך בדרכי ללא כל פשרות". האם תהיה נציב אמיץ, נשאל רוזן והשיב: "אפשר אחרת בכלל? למי בדיוק אני חייב משהו"?
![]() |
| גרסטל. הפרקליטות ניזוקה מהמאבק |
חוק נציבות תלונות הציבור על מייצגי המדינה בערכאות, שאושר לאחר לכתה של גרסטל, קרע מן הנציבות את הסמכות לעריכת ביקורות מערכתיות והעביר סמכות זאת למבקר המדינה, בעוד שלנציב נשארה הביקורת הפרטנית בלבד. "מכל נקודת מבט, בחוק החדש, שביטל את הביקורת המערכתית, יש כדי להחליש את מוסד הנציבות", אומר רוזן. "אני חושב שלוּ היו חושבים איך לעשות טוב לפרקליטות – לא לנציבות, לפרקליטות – היו צריכים לתקן את החוק ולהחזיר את זה, אבל זה לא יעצור אותי, ואני אומר את זה במלוא הביטחון.
"כשאגלה ליקוי בבדיקה פרטנית בעל השלכות רוחב, אשתדל להרחיב הפרשנות ולתת המלצותיי, גם אם טכנית זה לא מוגדר בדיוק כחלק מתפקידי. ברגע שתהיה תלונה פרטנית שתצביע על ליקוי רוחבי, לא אעצור בנקודה הפרטנית, ואומַר את מה שיש לי לומר". רוזן מבטיח תוצאות אופרטיביות לעבודתו. "אם לאחר בירור יימצא שפרקליט סרח, אני לא אסתפק בשיחת הבהרה עמו, אלא בטיפול יסודי ומשמעותי. במקרה קיצוני, אם פרקליט הסתיר את האמת מבית המשפט, הוא לא יוכל להמשיך להיות תובע".
המראיינת פרידמן מזכירה לרוזן: "אתה מדבר על הרצון מצידם של אנשי הפרקליטות לשתף פעולה ולנכש עשבים שוטים, אבל לפני מספר חודשים הם ניהלו מלחמת חורמה על מנת שהנציבות הזאת לא תקום".
![]() |
| "על הפרקליטים לקבל הדו"ח כפי שהוא" |
"זו היתה טעות", מבהיר רוזן. "המלחמה הבלתי אפשרית בגרסטל גרמה נזק, והראשונה שניזוקה היא הפרקליטות". בגלל מאבקם, מוסיף רוזן, הציבור חושב שרק הפרקליטות עומדת לביקורת, ואינו מודע לאפשרות להתלונן נגד תובעים משטרתיים, או תובעים ברשויות המקומיות.
הנציב מבהיר כי גופים אלה יעמדו במוקד הביקורת אצלו לא פחות. "במשטרה התובעים עובדים חדר ליד היחידה החוקרת, בכפיפה אחת. עלול להתעורר חשש להשפעה של צוות החקירה על ההחלטה הסופית בתיק… מוסמכי היועץ המשפטי (ברשויות) הם אנשים שפועלים במרחב פעילותם של פוליטיקאים. עצמאותם לא דומה כלל וכלל לעצמאות של אנשי הפרקליטות".
איתות נוסף על כוונותיו והיותו ממשיך של גרסטל, ניתן בהתייחסות רוזן לדו"ח קודמתו על המכון לרפואה משפטית. הפרקליטים קיבלו מבג"צ הזדמנות שימוע נוספת שתיערך בפני רוזן, אולם הנציב החדש כבר מבהיר את דעתו כי על הפרקליטים לקבל את נוסח הדו"ח הקיים כפי שהוא. "אני חושב שהפרקליטות צריכה לאמץ אותו, על הניסוח המרוכך שנתגבש בסופו של דבר, בהסכמה, בין הנציבה הילה גרסטל ובין היועץ המשפטי לממשלה", הוא מבהיר בסוגיה זו.
![]() |
| המערכת הקלה עם אולמרט, רומז רוזן |
במהלך הראיון נשאל רוזן, ואי אפשר שלא, על אמירותיו החריפות, בפסק הדין המזוהה עמו, נגד ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט, אשר בימים האחרונים הגיש בקשת חנינה לנשיא. תשובתו נחרצת ורומזת כי מערכת המשפט נוטה להקל עם נאשמים מסוג זה.
"לא ניתן לייפות ולכבס עבירות שחיתות בביטויים נאים ועדינים. עבירת שחיתות היא עבירה שפגיעתה בחברה אסטרטגית, להבדיל אלף אלפי הבדלות, מעבריינים שגדלו בחצר האחורית של החברה הישראלית", אומר רוזן. "האם אני מרגיש את אותו להט כלפי סוחרי סמים כמו כלפי המורשעים בשחיתות?
"המושחתים – צמחו ככלל בערוגות השפע של החברה, הרבה פעמים גדלו עם כפית של זהב בפה, ולאחר כל זאת ניצלו את כל הטוב שהושפע עליהם ועשו לביתם. בעיניי – אני לא רוצה להשתמש במילה 'בוגד' – אבל המושחת מועל בכל הערכים שבהם אנחנו מאמינים. אני מתייחס אליהם בשאט נפש, ולפי דעתי גם היום צריך להעניש אותם בחומרה רבה. אותם, ולא רק את המסכנים החיים בחצר האחורית של החברה הישראלית. דווקא את אותם אנשים שזכו לצמוח בסביבה חברתית טובה ומאורגנת, אפשר להרתיע באמצעות ענישה קשה וקלון. אנשים מושחתים צריכים לעוף לבתי הסוהר ולשהות שם תקופות ארוכות".











