![]() |
| אביב (מימין) ופרנסואה אבוטבול עצורים בעבירות אמל"ח (צילום: ניר לנדאו) |
"היו ימים בעבר שביקשתי לפתוח דף חדש אבל הייתי במקום שלא טוב לי. לא הייתי אז אבא לילדה, לא הייתי יתום מאב, לא יכולתי לשפר את עצמי מבחינה התנהגותית ושכלית. אני אזכור תמיד את מה שהיה אבל מה שהיה גם נמחק, השתניתי מבחינת מה שיש לי בראש, אני את השינוי שלי עם עצמי עשיתי, אם תתנו לי הזדמנות אוכיח את עצמי, וגם אם לא – אוכיח את עצמי בשביל עצמי. אם נסתכל על העבר של האדם לא נוכל לתת לו הזדמנות".
את המונולוג הזה נשא אביב אבוטבול ב-30 באוקטובר בפני ועדת השחרורים של שירות בתי הסוהר במקום מושבה בבית הסוהר צלמון. בן המשפחה, שמנהיגיה חוסלו או נכלאו לתקופות ממושכות אבל היא עדיין מוגדרת על ידי הרשויות כ"משפחת פשע", מרצה עונש מאסר שני של 50 חודשי מאסר על עבירות סמים ונשק. באמצעות פרקליטיו, עו"ד דוד יפתח ועו"ד עינב יתח ממשרדו, הוא הציג מסמכים על תוכנית שיקום המעידים לכאורה על שינוי אמיתי שעבר מאחורי הסורגים, ועל כוונתו הרצינית לפתוח דף חדש אי שם בצפון הארץ.
מנגד התייצב נציג המדינה, עו"ד ויאאם קבלאווי מפרקליטות מחוז צפון, והציג תמונה שונה לגמרי אשר כללה לצד מידעים מודיעיניים מסורתיים גם את הרקע המשפחתי של האסיר, בנו של צ'רלי אבוטבול המנוח. לפי התובע, "שחרורו המוקדם יחזק את מעמד המשפחה", ולחיזוק דבריו הוא טען, כי במהלך מאסרו צבר האסיר מידע מודיעיני ממנו אנו למדים על פעילותו ופעילות משפחתו בעולם הפשע, על סכסוכים שיש לאסיר ומשפחתו מחוץ לבית הכלא ועל הסכנה שנשקפת ממנו לביטחון הציבור… השתייכותו למשפחת פשע מעלה את מסוכנותו הגבוהה מעצם השתייכותו לארגון", ציטט הפרקליט מתיקי המשטרה.
אבל ראו זה פלא, חרף התיק המודיעיני עב הכרס, והמטען התקשורתי המכביד, ועדת השחרורים בראשותה של השופטת בדימוס אביטל בית-נר החליטה לנכות שליש ממאסרו של אבוטבול.
בפרקליטות סירבו להשלים עם רוע הגזירה, והגישו ערעור על ההחלטה יוצאת הדופן לבית משפט המחוזי בנצרת, אלא שגם שם ספגה הפרקליטות תבוסה, ב-20 בנובמבר דחו שלושה שופטים את הערעור וקבעו: אבוטבול ג'וניור יקבל שליש גם במאסרו השני.
![]() |
| האבא. צ'רלי אבוטבול |
מודיעין חלקי
מהבחינה של התביעה, הדיון ב-30 באוקטובר היווה המשך לדיון קודם מ-10 ביולי, והקדמה בלבד לדיון בבית המשפט. בכל הדיונים עו"ד קבלאווי חזר וביקש "לחדד מספר דברים", ומיחזר שוב ושוב את חוות הדעת של המשטרה. בצר לו הוא פנה אל "חומר מודיעיני חסוי" ואפילו אל ידיעות מהעת האחרונה ממש, "קשרים עם עברייניים והלכי רוח עם כוונות נסתרות שהגיעו לרשויות המודיעין".
נציג המדינה הציג בכל הערכאות גם דברים שאמר אבוטבול בפני ועדת השחרורים במאסרו הקודם, אז ביקש וקיבל הזדמנות לפתוח דף חדש בחייו. "נראה כי הדף אותו האסיר מבקש לפתוח עתה, לקוח מאותו ספר שנדון בוועדה הקודמת. מדובר באסיר שלא שינה מדרכיו, מדובר בדברים מהשפה לחוץ, האסיר ממשיך להתנהג כפי שהתנהל וממשיך לעסוק בפלילים".
התובע רק שכח לכלול בדו"חות המודיעינים פריט מידע מודיעיני שכולם מדברים עליו לאחרונה בבראנז'ה משני עברי המתרס של החוק, ככל שמידע מודיעיני הוא אכן מדויק ולא מגמתי משני הכיוונים: הסולחה בין שני הנסיכים מנתניה, פרנסואה אבוטבול ושי שירזי, חברי הילדות אשר הפכו לאויבים מרים בכלא, כולל כמה זירות ירי ומטענים מחוצה לו. לפי אותו מידע, ערב השחרור של שירזי ג'וניור מהכלא רק לאחרונה, נוצר קשר בינו לבין הג'ינג'י, אחיו הגדול של אביב. בשיחות הפרידה הטלפוניות בינהם, מספרים יודעי דבר, היו הרבה רגשות עד שבסיומן הבטיחו השניים אחד לשני לשים הכל מאחוריהם, להפסיק את מעגל האיבה (גם מול השותף לשעבר אבי בוטבול שהפך לשותף של שירזי,א"ז), כדי שהג'ינג'י יוכל להמשיך לרצות בשקט יחסי את השנים הארוכות שעוד נכונו לו מאחורי הסורגים וישוב פעם בשלום למשפחתו.
![]() |
| אויבים לשעבר? אבי בוטבול ושי שירזי |
אפשר גם אחרת
"גם אם אבוטבול יישב בתא מעצר עם עיניים סגורות ופה סגור, עדיין יהיו מידעים", אמר עו"ד יפתח לשופטים, "אבל העובדות הן שמידעים לא הביאו לפתיחת חקירה פלילית או לתיק משמעתי נגד האסיר… הוא בן למשפחת פשע אבל הוא לא יכול להמשיך לשלם על זה כל חייו… 'משפחת פשע' זה אולי התאים להם פעם, כשאביו ודודיו היו בחיים, אבל בינתיים. אביו נפטר, דודו נרצח, בן דודו נרצח, השחרור הזה הוא האופציה היחידה שלו לזכות בחיים חדשים".
עו"ד יתח העדיפה לדבר על דינמיקת השינוי של אבוטבול, בן 29, במהלך מאסרו הנוכחי כאח הבינוני במשפחה – צעיר מפרנסואה וגדול מאדם. " לצערנו האסיר לא נולד למשפחה של פרופסורים ולא חונך בגימנסיה, אלא במשפחת פשע, וגדל בתוך הפשע. האסיר החל את מאסרו ולא היה מעוניין בכלל בשיקום… הוא לא הבין איפה הוא נמצא… בתחילת המאסר הוא היה בהפרדה אבל כאשר יצא משם הוא ראה שניתן לעשות גם אחרת… הוא התחיל להבין את האפשרויות ובחר להגיע לדרך השיקומית. צעד אחר צעד אנו רואים שינוי, והיום אנו רואים שמדובר באסיר שעשה דרך".
הסניגורית הגישה לוועדה ולשופטים דו"ח סוציאלי לפיו אבוטבול משתף את הצוות הטיפולי בכלא בדפוסי ההתנהגות הבעייתיים שלו ומשנה גם את דפוסי החשיבה. "אלו דברים של שחור על גבי לבן", אמרה לחברי הוועדה הסניגורית המתעצבת במשרדו של המאסטרו דוד יפתח, וציינה כי לגבי אבוטבול הצעיר יש אפילו תוכנית של הרשות לשיקום האסיר, תוכנית מקיפה עם טיפולים פרטניים.
עו"ד יתח גם לא שכחה להזכיר את מותו הטראגי של האבא, צ'רלי אבוטבול: "הטרגדיה, שאביו התאבד, הדבר הביא לו סבל רב ואבל כבד, זה היה אירוע מטלטל ומרתיע שגרם לו להבין כי זו לא הדרך יותר, אלא דרך השיקום היא שיכולה לעזור לו להתקדם בחיים לנתיב נורמטיבי. היום האסיר מוכן, ניתן לתת בו אמון בפיקוח התוכנית, כך שהוא ישתחרר ויוכל להיות אבא".
![]() |
|
| עו"ד עינב יתח | עו"ד דוד יפתח |
מאמינים בשינוי
כאמור, חברי הוועדה קיבלו את בקשת אבוטבול ועמדת פרקליטיו, "נראה שהאסיר בעל רצון כן להימנע מפלילים בעתיד", קבעו והדהימו את הנוכחים משני הצדדים. לפי הוועדה, אבוטבול ישוחרר בתנאים מגבילים: איזוק אלקטרוני מצד אחד ופיקוח טיפולי של הרשות לשיקום האסיר בהתאם לתוכנית שהוכנה עבורו לעבודה ומגורים אי שם בצפון הארץ.
בערעור של הפרקליטות נטען בין היתר, כי החלטת הוועדה בלתי סבירה ואינה מאזנת בין מכלול השיקולים – טיפול ושיקום מול מידעים מודיעיניים טריים. בבית המשפט שלפו נציגי הפרקליטות מידע מודיעיני חדש של המשטרה המייחס לו מעורבות ב"סכסוך עם עבריינים וכוונת פגיעה".
מעבר לניתוק של הדו"חות המודיענים מהמציאות בשטח – הסולחה של אבוטבול ג'וניור עם שירזי ג'וניור – עו"ד יפתח זעם על התרגיל שנרקם מול עיניו אחרי שזכה לקבל החלטה נדירה של ועדת השחרורים. "החומר הזה לא היה בפני הוועדה, למרות שהוא היה קיים כבר אז בידי המשטרה", טען הסניגור. "עכשיו כשהוועדה מחליטה על סמך החומר שהציגו לה, באים ואומרים שהיה עוד חומר? איך יתכן מצב כזה? היום לאחר שהשלים את הטיפול ונתקבלה חוות דעת חיובית לגביו, לא יהיה זה סביר להפוך החלטה מקצועית של ועדת השחרורים".
השופטים, סגן נשיא בית משפט המחוזי צפון, בנימין ארבל, שאהר אטרש ויונתן אברהם, קיבלו את הטענה הזו. "לא נוכל לומר כי ההחלטה כשלעצמה סובלת מחוסר סבירות", ציינו השופטים, "אנו רואים כי אכן המשיב עבר תהליך של שיקום ותיקון, ויעידו על כך דו"חות גורמי הטיפול בכלא, המלמדים על שינוי ושיפור שחלו בהתנהגותו ובתפיסותיו של המשיב במשך התקופה".
השופטים דחו גם את החומר המודיעיני שניסתה הפרקליטות להציג בפניהם ואשר לא עמד בפני הוועדה: "מסתבר כי חלק מהחומר הינו ישן מחודש יוני, מועד כינוס הוועדה שהחליטה על שחרורו. חלקו האחר מחודש ספטמבר, אף הוא קודם לכינוסה של הוועדה. לא נודע מדוע בחרה המשטרה לא להציג את החומר האמור בפני הוועדה", קבעו השופטים וכיוונו חץ ממוקד עוד יותר להתנהלות המשטרה: "אנו רואים בחוות דעת זו מעין עתירה או חיווי דעת על החלטת הוועדה, משטרת ישראל אינה הגורם המוסמך לבקר את החלטות הוועדה".
במענה לבקשת הפרקליטות, השופטים הורו על עיכוב שחרורו של אבוטבול לשבעה ימים, כדי לאפשר הגשת ערעור נוסף, אולם ערעור לא הוגש ואבוטבול שוחרר לחייו החדשים אי שם.













