|
| השופט גורפינקל: "שימוש בלתי חוקי בטייזר אינו יכול לעבור לסדר היום" |
שופט בית המשפט המחוזי בתל אביב, צבי גורפינקל, גזר 28 חודשי מאסר בפועל ושנת מאסר על תנאי על סעיל אנעים, שוטר ביחידת סיור שהורשע בעבירות של התעללות בחסר ישע ותקיפה הגורמת חבלה של ממש, תוך שימוש במכשיר "טייזר" שלא לצורך וללא כל הצדקה בעצורים שהיו תחת אחריותו.
לפי כתב האישום נגד אנעים, בינואר 2011 הוא הורה לאדם שנעצר, לאחר שהעיר לאנעים ולשוטרת נוספת כי הם נראים "משועממים", לצאת מהניידת. אז, בעודו אזוק בידיו, ירה אנעים במכשיר הטייזר חיצים בגבו של העצור ללא כל צורך ומבלי להזהירו. לאחר שהעצור נפל לקרקע כתוצאה מפעולת הטייזר, ובעוד חיצי הטייזר נעוצים בגבו, לחץ אנעים על הדק הטייזר שלוש פעמים נוספות וחשמל את העצור. בנוסף, במהלך הנסיעה לתחנה, בעודו נוהג בניידת, לחץ אנעים על הדק הטייזר תשע פעמים נוספות שלא לצורך, והעביר זרם חשמלי דרך החיצים בגב העצור ואף הכה בראשו באמצעות הטייזר וגידף אותו. כשהגיעו לתחנה, במהלך הובלת העצור מהניידת המשיך אנעים ללחוץ על הדק הטייזר מספר פעמים ולשלח זרם חשמל לגוף העצור, תוך שהוא מורה לעצור לכנות עצמו בשמות גנאי. גם לאחר שהכניס את העצור לחדר בתחנה המשיך אנעים להפעיל את הטייזר,להכות את העצור ולגדפו. בסך הכל, החל מרגע המעצר, אנעים הפעיל על העצור את מכשיר הטייזר באמצעות הקרסים הנעוצים בגופו 24 פעמים, ללא כל הצדקה.
לפי האישום השני נגד אנעים, בפברואר 2011 הוא עשה שימוש בטייזר שלא לצורך ואף הכה בראש של חשוד בפריצה לכלי רכב. לאחר שהגיעו לתחנת המשטרה, הכניס אנעים את החשוד לשירותים והיכה בו באמצעות חגורתו ובמקל מגב. זאת ועוד, לאחר שהגיע לתחנה חברו של החשוד ובירר לגביו, חשד אנעים כי החבר שותף למעשה, הכניסו לחדר בתחנת המשטרה והכה אותו בבעיטות ואגרופים ובאמצעות מקל.
לפי האישום השלישי, בספטמבר 2010 עיכב אנעים נהגת שנהגה ברכבו של בן זוגה. במהלך בדיקת הרכב החלו חילופי דברים בין השניים, במהלכם גידף אנעים את המתלוננת וזו השיבה בגידופים. כשבן זוגה של הנהגת הגיע אל המקום וביקש להראות לאנעים את רישיון הרכב, הוא סירב אנעים לקבל את הרישיונות ועצר את הבחור ללא כל הצדקה, ובמהלך הנסיעה אף הכה אותו.
בגזר הדין התייחס השופט הבכיר גורפינקל לחומרת מעשיו של אנעים ולשימוש במכשיר הטייזר: "אירוע זה של שימוש בלתי חוקי בטייזר אינו יכול לעבור לסדר היום, אין לו כל הצדקה, אין לו כל הסבר זולת הסבר של פריקת זעמו של הנאשם על המתלונן בדרך בלתי חוקית לחלוטין. הנאשם ניצל את היותו שוטר, השתמש במדיו ככיסוי לביצוע פעולה אסורה, והפעיל מכשיר טייזר בצורה בלתי סבירה ובלתי הגיונית בעליל".
|
| השופט צבי גורפינקל |
במחלקה לחקירות שוטרים ציינו היום, כי מדובר בתיק הראשון בו מתנהל הליך פלילי בנושא השימוש במכשיר הטייזר. גם לכך התייחס השופט גורפינקל בגזר הדין: "בהיות תיק זה הראשון מסוגו בנושא שימוש בטייזר, ולאחר שנחשפה בפני בית המשפט הקלות הבלתי נסבלת בה משתמש שוטר במכשיר שלא לצורך, ומאחר שאין מדובר באירוע הנוגע למרחב מסוים של המשטרה או למחוז מסוים, אלא למשטרה בכללותה, מן הראוי לרענן את הנהלים המתייחסים לשימוש בטייזר, להפנות תשומת לב השוטרים לכך ששימוש בטייזר דינו כדין השימוש באקדח, וכי השימוש בו נועד כאמצעי אחרון בלבד ולא כאמצעי ראשון, ובוודאי לא כדי להעניש אזרח בקשר למעשים שביצע או דברים שאמר, שניתן להתגבר עליהם באמצעים שפגיעתם פחותה מאשר הזרמת זרם חשמלי לגופו של אדם".
השופט גם הורה להעביר את החלטתו למפכ"ל המשטרה רב ניצב יוחנן דנינו, "על מנת שייתן את ההוראות המתחייבות מהתופעה שהתגלתה בתיק זה".
עוד לפני גזר הדין, אמו של הנאשם פנתה לשופט גורפינקל במכתב קורע לב, ובו סיפרה לו כי על אף שמדובר במשפחה בת מיעוטים שבניה אינם חייבים בשירות צבאי, הם תורמים לביטחון המדינה ואף ידעו טרגדיות בעקבות תרומה זו. אחיו של הנאשם נהרג בשנת 1995 בתקלה מבצעית בזמן אימונים בצבא ואילו אח אחר נפצע בשנת 2006 באירוע שבו נחטף החייל גלעד שליט. הנאשם, כתבה האם לשופט, קשור מאוד לאח שנפצע באותו אירוע, ועוזר בשיקומו ובטיפול הרפואי בו. השופט התייחס למכתב של האם, וכתב בהחלטתו כי בשל עדותה החל להקל בעונשו של הבן, ולא לגזור עליו שלוש שנות מאסר כפי שהיה אולי צריך.
את התיק ניהל עו"ד הדר צור מהמחלקה לחקירות שוטרים לאחר חקירה של צוות מח"ש תל אביב. את אנעים ייצגו עוה"ד ד"ר נתן שרייבר ואלי ארביב.









