![]() |
| "ניסוי עצמי". ניצב דורון ידיד |
בעוד שאמינות מערכת מצלמות המהירות (א3) בכבישים נתונה במחלוקת, נידונה בבית משפט ומוטלת בספק לאור כישלון המשטרה להציג עדויות משכנעות לניסויים שעברה המערכת בהולנד – בפועל, האכיפה באמצעות המצלמות הולכת וגדלה.
ראש אגף התנועה במשטרה, ניצב דורון ידיד, אמר בדיון שנערך הבוקר בוועדת הכלכלה בכנסת, כי בחודשים ינואר-פברואר ניתנו 36 אלף דו"חות מהירות לנהגים שנתפסו במצלמות, לעומת 19 אלף דו"חות בלבד שחולקו באותם חודשים אשתקד. זאת, מאחר שהמצלמות כוילו בשנה שעברה לאכיפה רק במהירויות גבוהות מאוד, על מנת להוריד עומסים שנוצרו על בתי המשפט. כעת האכיפה חזרה לרמתה הקודמת, והיא שוב "במהירויות ריאליות". ניצב ידיד טען כי הפרויקט פועל רק בשליש מכוחו, כיוון שהיעד מראש היה הצבת 300 מצלמות, ואילו כיום פעילות 100 מצלמות בלבד ולא ניתן תקצוב לנוספות.
בנוגע לספק סביב המצלמות, עקב הכישלון לספק לבית המשפט עדויות על הניסויים שנערכו בחו"ל טרם קליטת המערכת, אמר ניצב ידיד כי המשטרה ערכה "ניסוי עצמי". לדבריו, "בשבועיים האחרונים ביצענו בלילות 617 בדיקות של המצלמות במהירויות שונות וסגרנו קטעי כביש. ביותר מ-95 אחוז מהבדיקות, סטיית המהירות שנמדדה לא עלתה על 2-3 קמ"ש. במעמד רישום דו"חות אנחנו מורידים מראש חמישה קמ"ש, כך שהמדידה עומדת בסטנדרטים".
![]() |
| עו"ד יורם סמואל |
היועץ המשפטי של מכון התקנים, עו"ד יורם סמואל, הודה בדיון בכנסת, כי בעדות נציג מכון התקנים בבית המשפט בנוגע לניסויי המצלמות נפלה טעות, אך לדבריו אכן בוצעו 500 ניסויים בחו"ל למערכת, אשר אושרו על ידי מעבדה בהולנד, ומכון התקנים מכין תשובה בעניין שתוצג לבית המשפט. "אנחנו וידאנו שהמצלמות מתאימות לתקן, אנחנו מפקחים על כל עמדה, ועל תחזוקת המצלמות. שום מצלמה לא נכנסת לשימוש לפני שנבדקת על ידי המכון", אמר סמואל. לדבריו, מצלמות מתוצרת אותו יצרן (חברת גטסו ההולנדית) פרוסות ב-20 מדינות כולל ארה"ב ובריטניה.
![]() |
| עו"ד תומר גונן |
עו"ד תומר גונן, שמנהל את התיק העוסק באמינות המערכת בבית המשפט לתעבורה, וייצג בדיון גם את לשכת עורכי הדין, הגיב כי המצלמות מתוצרת גטסו בכבישי הארץ הן בטכנולוגיה ישנה של גלאים מגנטים, שכבר אינה בשימוש על ידי היצרן וכל המצלמות שנרכשות כיום בעולם הן בטכנולוגיה חדשה בהרבה. עו"ד גונן טען כי נציג מכון התקנים שהופיע בתיק בית המשפט כדי לאשר את בדיקת המערכת, לא אמר אמת והמערכת לא עברה ניסוי לפי תו התקן. לדבריו, ספק המערכת, הזכיין, מנהל את תחזוקת המצלמות לפי הסכם עם המשטרה, אך כבר הוגשו תלונות בחשד לזיופים בפיקוח ובבדיקות התחזוקה.





