העצורים של יאח"ה בתיק החוואלות: סמים והלבנת הון

שתף כתבה עם חברים

מיזמי האכיפה הכלכלית של המשטרה ורשות המסים סימנו סוחרי סמים לכאורה והלכו אחרי הכסף שלהם במשרדים, בצ'יינג'ים ובבתים פרטיים

  kesef veazikim

"פרשה 1425" – זה השם קוד שנתנו חוקרי יאח"ה לחקירה שעניינה סחר בסמים בהיקף של עשרות מיליוני שקלים, תוך הימנעות מדיווח על הכנסות וביצוע עבירות על פי חוק לאיסור הלבנת הון.

ביום שני, 6 אוקטובר, בתום חקירה סמויה שנמשכה שנה נעצרו כ- 15 חשודים מכל הארץ בחשד לעבירות שבוצעו בארץ ובחו"ל, עבירות מקור מתחום הסמים והרכוש ובמקביל עבירות כלכליות בהיקף של עשרות מליוני שקלים.
מדובר בחקירה המנוהלת ע"י יאח"ה בשיתוף עם רשות המיסים והרשות לאיסור הלבנת הון. החקירה מתמקדת במלביני הון המעבירים כספים בהיקפים עצומים בין מספר מדינות בשיטות שונות, לרבות פליליות.

עם מעצרם של החשודים, ערך כוח המשימה המשולב חיפוש בבתיהם של החשודים, על מנת לתפוס מסמכים ורכיבי מחשב הקושרים אותם על פי החשד למגוון העבירות המיוחסות להם. כן נתפסו מספר רכבי יוקרה במסגרת הליכי חילוט, לצד תפיסת כסף ומסמכים בעסק למתן שירותי מטבע (צ'ינג') בת"א.

בפתח דיון בהארכת מעצרם של החשודים בבית משפט השלום בתל אביב אמר נציג המשטרה: "החשודים מבצעים עבירות של הלבנת הון בין לאומיות. הפעילות העבריינית מתמשכת רחבת היקף ובין לאומית אשר מתוכננת ויוצאת אל הפועל מישראל, ואשר במסגרתה פועלים החשודים בישראל ובחו"ל. עוד ציין נציג היחידה החוקרת, כי "כספי הלבנת ההון מועברים מחו"ל לישראל ומישראל למדינות שונות בעולם, כאשר לחשודים יש קשר ישיר להלבנת הכסף בדרכים השונות".

על פניו נראה שגם במקרה הזה המעורבים עבדו ב"שיטת החוואלות" – רשת של "בנקים" או נותני שירותי מטבע  (צ'יינג'ים), שעובדת בשיטה כמעט פרימיטיבית אך אפקטיבית מאוד, למעשה מדובר בארגון פשע כלכלי בינלאומי. השיטה עובדת כך, אדם פונה אל צ'יינג' בישראל ומבקש להעביר לאדם במדינה אחרת סכום כסף מסוים. הצ'יינג', שהוא חבר החוואלה בישראל פונה לאיש החוואלה באותה מדינה בחו"ל המקושר אליו ומבקש ממנו להעביר את הסכום ליעד הנדרש. חבר החוואלה באותה מדינה נענה לבקשה על סמך הידיעה כי לאחר מכן גם חבר החוואלה בישראל יעמיד כספים לאנשים בישראל על פי בקשות סניף החוואלה במדינה שמעבר לים.

בדרך זו, כספים עוברים לפי הנחיה ממדינה אחת לאחרת, מבלי שהעברת כספים בין המדינות מתבצעת בפועל וללא שום דיווח לרשויות. שיטת החוואלות מבוססת על קופה משותפת והתחשבנות בין חוואלות במדינות וערים שונות, ומחייבת אמון הדדי, ולכן היא עובדת בעיקר בקהילות קטנות בשוליים של ארגוני הפשיעה, בהן אנשים מכירים אחד את השני. אחד מהחשודים בפרשה הנוכחית – אורי סעדוןנעצר והואשם לפני מספר חודשים בפרשה דומה בה פעלה בהצלחה שיטת החוואלה.

saadon uri 300 300
אורי סעדון. שוב מסתבך

החשודים שהובאו להארכת מעצרם:

אדיב אבו שארב (34) מרהט – חשוד בהלבנת הון של כספים שמקורם בעבירות סמים. לטענת המשטרה חלקו של החשוד בפרשה הינו מרכזי ביותר. החשוד, אשר ללא עבר פלילי, מיוצג על ידי עו"ד יוסי זילברברג אשר הכחיש את המיוחס למרשו. בתום הדיון השופט עמית מיכלס קבע כי "קיים חשד סביר בעוצמה גבוהה הקושרת החשוד למיוחס לו. חשד זה מבוסס על מספר מקורות חקירתיים, המבססים אף חשד למעורבות בסחר בסמים". מעצרו הוארך עד 16 בנובמבר .

מהדיפור נימה (39) מתל אביב – חשוד בהלבנת הון של כספים שמקורם בעבירות סמים. המשטרה מחשידה אותו בין היתר בסחר בסמים. החשוד, אשר ללא עבר פלילי, מיוצג על ידי עו"ד שלמה בן אריה אשר טען כי למרשו אין כל קשר למיוחס לו. השופט קבע בכל הנוגע לעבירות הכלכליות כי קיים חשד סביר, אך לגבי עבירות הסמים ציין כי חומר החקירה "טעון עיבוי ועיבוד". מעצרו הוארך עד 15 בנובמבר.

מחפרי יעקב (56) מתל אביב – חשוד בהלבנת הון של כספים שמקורם בעבירות סמים ובביצוע עבירות מס. המשטרה מחשידה אותו בין היתר בסחר בסמים. החשוד, ללא עבר פלילי, מיוצג על ידי עו"ד שי נודל, אשר טען כי למרשו אין לו כל קשר למיוחס לו. השופט קבע בכל הנוגע לעבירות הכלכליות כי קיים חשד סביר, אך לגבי עבירות הסמים ציין כי חומר החקירה "טעון עיבוי ועיבוד". מעצרו הוארך עד 15 בנובמבר.

od tubul rotem new 150  od edri atena new 150 od nudel shay 120 120
 עו"ד רותם טובול  עו"ד אתנה אדרי  עו"ד שי נודל

מיכאל זיקרי (37) מאשדוד – חשוד בהלבנת הון, עבירות כלכליות וקשירת קשר לפשע. החשוד מיוצג על ידי עו"ד רותם טובול. אין לו הרשעות קודמות, אך באמתחתו תיק פתוח משנת 2016 בעבירות דומות, אז הוא נעצר במסגרת פרשת "רשת העוקץ הצרפתי" שביצעה הונאות במיליוני אירו של חברות בחו"ל – פרשה בה נעצר בזמנו גם אלי רביבו. כך או כך, בתום הדיון בעניינו של זיקרי בפרשה הנוכחית השופט קבע כי במסמכים שהוגשו לעיונו יש כדי לבסס את החשד הסביר נגדו בצורה משמעותית. עוד ציין השופט כי חומר החקירה שנאסף מבסס חשד סביר בעוצמה גבוהה. מעצרו הוארך עד 16 בנובמבר.

גבריאל אברהם אשור (41) מאשדוד – אסיר ברישיון אשר חשוד בהלבנת הון, הפרת תנאי השחרור וקשירת קשר לפשע. לאחרונה הוא סיים לרצות מאסר של 11 שנים על עבירות סחיטה באיומים במסגרת ארגון פשיעה אסי אבוטבול, ולפני שנתיים הוא נעצר לזמן קצר בפרשה 512. החשוד מיוצג על ידי עו"ד רותם טובול. השופט קבע כי במסמכים שהוגשו לעיונו יש כדי לבסס את החשד הסביר נגדו בצורה משמעותית. עוד ציין השופט כי חומר החקירה שנאסף מבסס חשד סביר בעוצמה גבוהה. מעצרו הוארך עד 16 בנובמבר.

יוסף ליאור (41) מחיפה – חשוד בהלבנת הון של כספים שמקורם בעבירות סמים ובביצוע עבירות מס. החשוד, ללא עבר פלילי, מיוצג על ידי עו"ד שירן גולברי ממשרדו של עו"ד ששי גז. מעצרו הוארך עד 9 בנובמבר.

שרון אדרי (42) מכפר סבא – חשוד בהלבנת הון של כספים שמקורם בעבירות סמים ובביצוע עבירות מס. לדברי עורכי דינו שלומי קלימיאן ואתנה אדריהחשוד אזרח חוץ אשר עובד בנדל"ן בגרמניה וללא עבר פלילי. מעצרו הוארך עד 14 בנובמבר.

od zilberberg yossi   od shperling noy  
 עו"ד זילברברג   עורכי הדין נוי ושפרלינג  

איציק שלום – חשוד בהלבנת הון של כספים שמקורם בעבירות סמים ובביצוע עבירות מס. החשוד, שמיוצג על ידי עו"ד דניאל מרוז, בעל עבר פלילי ישן שאינו רלוונטי לתיק זה. מעצרו הוארך עד 9 בנובמבר.

שושן אופיר (34) מטבריה – עובד בצ'יינג'. חשוד בהלבנת הון של כספים שמקורם בעבירות סמים ובביצוע עבירות מס. החשוד, אשר מיוצג על ידי עו"ד רונן רוזנבלום, ללא עבר פלילי. מעצרו הוארך עד 14 בנובמבר.

אורי סעדון מבאר שבע – עצור עד להחלטה אחרת בפרשה דומה קודמת ועומדת כנגדו בקשת הסגרה לארה"ב. לטענת המשטרה אין קשר ישיר בין הפרשה הקודמת בה נעצר לבין פרשה הנוכחית. מיוצג על ידי עו"ד משה שמיר. מעצרו הוארך עד 16 בנובמבר.

עודד דרעי מתל אביב – חשוד בהלבנת הון של כספים שמקורם בעבירות סמים ובביצוע עבירות מס. לטענת המשטרה, מעמדו ההיררכי בין החשודים הינו גבוה. החשוד, שמיוצג על ידי עו"ד רונן רוזנבלום, בעל שלוש הרשעות קודמות, אחת מהן בגין סחר בסמים. מעצרו הוארך עד 16 בנובמבר.

od hatzroni shahar new 150   od sananes tamir 150 od rozenblum ronen new 151
עו"ד חצרוני   עו"ד סננס  עו"ד רוזנבלום

משה בן דביר (40) מקריית אתא – חשוד בהלבנת הון של כספים שמקורם בעבירות סמים ובביצוע עבירות מס. חשוד כי העביר כספים בחו"ל. מזוהה עם אנשי ארגון מולנר והורשע במעורבות בקטטה בה הותקף רוני הררי ונדקר מאבטחו. בגין תיק זה הוא נשפט לשמונה חודשי מאסר, אותם אמור היה להתחיל לרצות השבוע. מיוצג על ידי עורכי הדין תמיר סננס ושחר חצרוני ממשרד – חצרוני – סננס – יהלי שפרלינג ודורון נוי. מעצרו הוארך עד 16 בנובמבר.

יוסי דהן (19) מתל אביב – חשוד בהלבנת הון של כספים שמקורם בעבירות סמים ובביצוע עבירות מס. במהלך חיפוש בביתו נתפסו סמים מסוג קוקאין, חשיש ומריחואנה בכמות שאינה לצריכה עצמית. בין היתר הוטח בו כי העביר כספים לאירופה. באמתחתו הרשעה בעבירת סמים משנת 2012. מיוצג על ידי עורכי הדין תמיר סננס ושחר חצרוני ממשרד – חצרוני – סננס – שפרלינג ונוי. מעצרו הוארך עד 16 בנובמבר.

 od kahan yaky new 200 200 od goldman uri new new od goldman kobi new new
  עו"ד יקי קהן עו"ד אורי גולדמן עו"ד קובי גולדמן

עמרי סולש (33) מנתניה – חשוד בהלבנת הון של כספים שמקורם בעבירות סמים ובביצוע עבירות מס. החשוד התגורר מספר שנים בחו"ל וחזר לאחרונה יחסית לישראל. מיוצג על ידי עו"ד יקי קהן. מעצרו של החשוד הוארך עד 16 בנובמבר. 

ראובן קרויזער (62) מירושלים – בעל צ'יינג' מוכר בירושלים. חשוד בהלבנת הון של כספים שמקורם בעבירות סמים ובביצוע עבירות מס. מיוצג על ידי עורכי הדין אורי גולדמן וקובי גולדמן.  מעצרו של החשוד הוארך עד 13 בנובמבר.

יחיאל גרינפלד (30) מירושלים – חשוד בהלבנת הון ועבירות מס. מיוצג על ידי עורכות הדין תמר פולק וענבר שלח. מעצרו הוארך עד 9 בנובמבר. 

חשוד נוסף שנעצר ושזהותו נאסרה לפרסום, הוא מיוצג על ידי עו"ד ארז בר – צבי. מעצרו של החשוד הוארך עד 13 בנובמבר.

בתום דיוני הארכות המעצר ציין השופט כי "החשד הסביר שונה מחשוד לחשוד, כאשר בכל הנוגע למרבית החשודים מדובר בחשד סביר בעוצמה גבוהה".

עדכון (14.11.17)

בימים האחרונים ערכו החוקרים עימותים בין חלק מהחשודים לבין שני עדי מפתח בפרשה: האחד סוכן משטרתי שהופעל על ידי המשטרה  והשני הוא ככל הנראה אדם חרדי שפעל לצד חלק מהחשודים וגויס לשמש כעד מדינה. 

כך או כך, החשודים ראובן קרויזער, איציק שלום, יחיאל גרינפלד וחשוד נוסף ששמו נאסר לפרסום – שוחררו מהמעצר.

בתוך כך, הוארך מעצרם של יוסף ליאור ושלום איציק קבע בית המשפט כי בכל הנוגע לעבירות הלבנת הון, קשירת קשר לפשע ועבירות המס החשד התחזק. מנגד, לגבי עבירות הסמים – החשד לא התחזק. ומעצרם הוארך עד 14 בנובמבר. לדיון הבא, הובא רק החשוד ליאור – שלגביו נקבע כי החשד הסביר התחזק בצורה משמעותית הן בעבירות הכלכליות והן בעבירות הסמים. לאור כך, מעצרו הוארך עד 21 בנובמבר.

כמו כן, התקיים דיון בעניינם של שרון אדרי ואופיר שושן – גם במקרה הזה קבע בית המשפט שחומרים שונים שהוגשו לעיונו מחזקים את החשד כנגד החשודים. מעצרם הוארך עד 21 בנובמבר.

עדכון (22.11.17)

החשוד יוסף ליאור, המיוצג על ידי עו"ד שירן גולברי ממשרדו של עו"ד ששי גז, שוחרר בתנאים מגבילים.

החשוד שרון אדרי ואמו, שמיוצגים על ידי עו"ד אתנה אדרי, שוחררו בתנאים מגבילים.

אדיב אבו שארב, המיוצג על ידי עו"ד יוסי זילברברג, שוחרוו בתנאים מגבילים. 

החשוד עודד דרעי, המיוצג על ידי עו"ד רונן רוזנבלום, שוחרר בתנאים.

החשוד שושן אופיר, המיוצג על ידי עו"ד רונן רוזנבלום, שוחרר בתנאים מגבילים.

משה בן דביר, מיוצג על ידי  ממשרד – חצרוני – סננס – יהלי שפרלינג ודורון נוי, שוחרר בתנאים מגבילים.

יוסי דהן, מיוצג על ידי  ממשרד – חצרוני – סננס – יהלי שפרלינג ודורון נוי, שוחרר בתנאים מגבילים.

עמרי סולש, שיוצג על ידי עו"ד יקי קהן, שוחרר בתנאים מגבילים.  

מיכאל זיקרי, שמיוצג עו"ד רותם טובול, שוחרר בתנאים מגבילים.  

אורי סעדון, המיוצג על ידי משה שמיר, שוחרר בתנאים מגבילים. 

גבריאל אברהם אשור, שמיוצג על ידי עו"ד רותם טובול, שוחרר בתנאים מגבילים.

מחפרי יעקב, המיוצג על ידי עו"ד שי נודל, שוחרר בתנאים מגבילים.

מהדיפור נימה, המיוצג על ידי עו"ד שלמה בן אריה, שוחרר בתנאים. 

השארת תגובה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *