הפוליטיקה לפי אפי נוה

שתף כתבה עם חברים

המתמודד על ראשות הלשכה מבטיח מהפכה "לוביסטית" בכנסת בלי להיכנס לפוליטיקה של ימין ושמאל * מנכ"לית משרד המשפטים אמי פלמור דווקא כן בונה על שרת המשפטים איילת שקד * ומי לא באה למושב המקדים של כנס המחוזות בלשכת עורכי הדין?

kenes emi
אמי פלמור במושב המקדים

מה התפקיד העיקרי של לשכת עורכי הדין כאיגוד מקצועי ומדוע קולה לא נשמע מספיק בנושאים ציבוריים?

זה היה הנושא המרכזי שעלה לדיון אתמול על השולחן העגול, במושב המקדים שפתח את כנס המחוזות של לשכת עורכי הדין באילת, שבועיים לפני הבחירות בלשכה. למעשה, הנושא הזה תפש את מרכז הדיון עקב נבצרותה של נציבת הביקורת על הפרקליטות, השופטת הילה גרסטל, אשר ביטלה ברגע האחרון את השתתפותה במושב המקדים אשר עורר סקרנות רבה בזכותה. גרסטל אמנם מסרה כי תגיע לכנס אולם היא ויתרה על השתתפות במושב המקדים, ככל הנראה עקב ההחלטה מהשבוע של שרת המשפטים, איילת שקד, לצמצם את סמכויותיה בנוגע לביקורת פרטנית על פרקליטי שירות המדינה, עד אשר תסתיים עבודת הוועדה המיוחדת לבדיקת הנושא בראשות השופט אליעזר גולדברג.

את ההיעדרות ניצלה עד תום מנכ"לית משרד המשפטים, אמי פלמור, אשר הובילה את הדיון אל האג'נדה החברתית שהיא מובילה במשרד המשפטים. "תפסיקו לדבר על לשכת עורכי הדין בהקשר של איגוד מקצועי בלבד, זה לא צריך להיות השיח המרכזי", אמרה לנוכחים. "אני רוצה לראות את הלשכה ממלאת תפקיד חברתי, מעורבת בקהילה, בחינוך, שהמקצוע יחזור להיות מקצוע מכובד וראוי ולא רק מבחינת פרנסה אלא בזכות הערכים החברתיים שלו".

דברים דומים נשמעו מח"כ איימן עודה, ראש הרשימה הערבית המשותפת, שבירך אמנם על הפתיחות בלשכת עורכי הדין ובקהילה המשפטית בארץ בכלל, אבל עדיין נותר מלא טענות על המדיניות החברתית בישראל בכלל וכלפי המגזר הערבי בפרט – למשל, מיעוט קלפיות בישובים ערביים לעורכי דין מהמגזר. "במחאה החברתית של 2011 ובמחאה הנוכחית של העדה האתיופית לא יצא קול מהלשכה. מדוע לא שומעים ממנה התייחסות ערכית בנושאים חברתיים, הרי מה התפקיד של לשכת עורכי הדין בחברה?”.

יו"ר ועד מחוז תל אביב, עו"ד אפי נוה, אמר בתגובה לדברים כי הקול המרכזי בנושאים אלה – יוזמות חקיקה ושינויים מבניים – אמור לצאת מהלשכה המרכזית, המקום אותו הוא מייעד לעצמו לאחר הבחירות, והתחייב כי הוא יגביר את פעילות הלשכה בנושאים אלה, הגם שלדבריו במחוזות עצמם נעשית פעילות חברתית עניפה עם הקהילות בכל מחוז ומחוז.

לגופו של עניין אמר נוה, כי הלשכה אמנם אמורה להשמיע קול חברתי אבל תוך שמירה על נייטרלות  פוליטית בשאלות כמו ימין ושמאל ונושאים מהותים נוספים. "בעוולות ובהחלטות בעלות ניחוח אנטי דמוקרטי כמו ההחלטה (שבוטלה) בעניין הפרדה באוטובוסים, הלשכה לא תשתוק ותשמיע את קולה תחת כל עץ רענן", התחייב נוה.

עו"ד חוה מרצקי, יו"ר המועצה הארצית של הלשכה, אמרה שהלשכה תמיד קידמה ערכים כמו שלטון החוק, ותמיד היתה לה אמירה, אבל העובדה שבארבע השנים האחרונות יש תחושה שהיא נעדרה מהזירה הציבורית – היא תוצאה של ואקום מנהיגותי בלשכה הארצית, שהמחוזות ניסו למלא.

העיתונאי יובל יועז טען שלשכת עורכי הדין היא גוף ציבורי שמנותק מהקהילה ומנוכר ממנה, "המלחמות הפנימיות האינסופיות בלשכה מאפילות על כל היבט ערכי בפעילותה, אני חושב שצריכה להיות לשכה אחת במקום 'שש הלשכות' שיש היום".

כמו תמיד, עלתה על השולחן הבעיה הכי מדוברת בקרב עורכי הדין – עניין הצפת המקצוע, וכנגזרת עלתה גם השאלה האם צריך להמשיך ללמד משפטים בכל כך הרבה מכללות?

השופט יוסף אלון, נשיא בית המשפט המחוזי בבאר שבע, אמר כי הוא מלמד במכללת ספיר והביע התנגדות לצמצום מסגרות הלימוד, מתוך עמדה אידאולוגית חברתית של מתן אפשרות לכל מי שרוצה ללמוד.

aiman uda nave efi
אפי נוה עם איימן עודה

נוה בתגובה טען כי הוא חושב אחרת: "איכות השירות המשפטי שהציבור מקבל נמצא בירידה מתמדת לנוכח הצפת המקצוע בבוגרי תואר ראשון שאינם מספיק טובים. אני הצעתי קודם כל לצמצם בחצי את מספר הסטודנטים לתואר ראשון. בנוסף על כך, לחייב לימודי תואר שני כתנאי לעיסוק בפרקטיקה של המקצוע, מהלך שבו בוגרי התואר הראשון יוכשרו להיות פרקליטים מקצועיים אשר יכבדו את הופעתם בבתי המשפט".

בקשר להשפעה של הלשכה נוה טען כי "הלשכה הארצית אימפוטנטית", וכאשר הוא ייבחר הוא ידאג לשישה לוביסטים אשר יפעלו בכנסת במקום התקן של לוביסט בודד אשר קיים היום, וגם הוא לא באמת מאויש. בנוגע למינוי מעורר המחלוקת של איילת שקד נוה הביע אכזבה דווקא משרי משפטים שבאו מהמקצוע, כמו יעקב נאמן, אשר לטענתו לא קידמו כמצופה את הדברים שחשובים לעורכי הדין ולציבור.

פלמור, שמונתה לתפקיד מנכ"לית משרד המשפטים על ידי השרה הקודמת לבני, אמרה אף היא בהקשר זה דבר מעניין: "יכול להיות שהבשורה תבוא דווקא משרת משפטים הזו, שהיא אינה משפטנית ואינה מהגילדה אלא היא מהנדסת חשמל בהכשרתה".

פלמור סיפרה בהקשר זה כי השרה החדשה נכנסה לתפקידה במרץ רב וכבר הצליחה להביא לסיום שביתת הפרקליטים – ובדיעבד גם למורת הרוח של נציבת הביקורת השופטת גרסטל, שביטלה את השתתפותה במושב המקדים, מן הסתם היו לה כמה דברים לומר בעניין. 

PANEL PTIHA EILAT 2015 MEHOZOT 
 מלא מפה לפה בפאנל הפתיחה

פאנל הפתיחה

בפאנל הפתיחה של הכנס אמרה שרת המשפטים איילת שקד: "בשיחותי עם הפרקליטים התוודעתי לחששותיהם ולאיומים שהם סופגים בבתי משפט ומחוצה להם. לא אתן שפרקליט יגיע לאולם בית משפט ונאשם ידבר על חיסולו בפני השופט ובפניו". יחד עם זה אמרה שקד כי "גם גוף כמו הפרקליטות זקוק לתחקיר ולביקורת".

יו"ר מפלגת העבודה יצחק (בוז'י) הרצוג אמר: "פרשת פישר יום היא הכיפורים של מערכת החוק והמשפט. קרה פה משהו איום ונורא. הציבור מסתכל ומאבד את אמונו במערכת". הרצוג ציין את גזר הדין הטרי מהבוקר, של ראש עיריית רמת גן צבי בר, שנשלח לחמש וחצי שנות מאסר, ואמר: "אנחנו נמצאים בעידן של ניקוי אורוות וצריכים לתת למערכת המשפט את הכלים לעבוד ללא מורא".

מפכ"ל המשטרה, רב ניצב יוחנן דנינו, אמר בכנס: "2014 היתה השנה עם נתוני הפשיעה הכי נמוכים ב-20 השנים האחרונות. הכי פחות אירועי ירי, רצח, שוד ופריצות. שחיתות קיימת איפה שקיים הרבה כסף והרבה ביורוקרטיה. צריך להציב מארבים כמו בצבא במקומות המועדים ומהר מאוד נגיע למושחתים. יחד עם זאת, אני לא מקבל הטענה שהשלטון בישראל מושחת".

על פרשה 512 אמר דנינו, שעורך בימים אלה סבב פרידה ביחידות השטרה אחרי 34 שנים במדים: "זו אחת הפרשיות היותר משמעותיות שניהלה המשטרה מול ארגוני הפשיעה אי פעם, חקירה שמשתתפים בה 23 צוותי חקירה. יש כרגע 56 עצורים ותפסנו 45 מיליון שקל. אני משוכנע שהחקירה תתן את אותותיה על מפת הפשיעה במדינת ישראל".

פרקליט המדינה שי ניצן: "הבדיקה בענין רות דוד על התקופה שבה היתה פרקליטת מחוז תל אביב והיתה בקשר חברי קרוב עם רונאל פישר תמוצה עד תום". יחד עם זאת טען ניצן, כי "צריך להיזהר מלדבר על כשל מערכתי, בפרקליטות וגם במשטרה, שם מדובר בינתיים ברב פקד מושחת".

"ב-40 השנה האחרונות לא הועמד לדין אף פרקליט, לא בכיר ולא זוטר", הוסיף ניצן, "לחתום לך שמעולם אף פרקליט לא עשה מעשה פסול? את התמימות איבדתי. אבל המבחן הוא של הנכונות להילחם ולבדוק את הדברים הפסולים, במיוחד כשמדובר בבית שלי".

ניצן בחר לשבח ולפאר את הפרקליטות דווקא על התפקיד שמילאה בפרשת הבר נוער, על כך שחזרה בה מכתב האישום וכי ברגע שהבינה שעד המדינה שקרן – "תוך שעות בודדות התקיים אצלי דיון והודעתי שמשחררים את חגי פליסיאן שהואשם ברצח. זה מיצוי שליחותה הציבורית של הפרקליטות, ועד המדינה לשעבר (זאור חנקשייב) קיבל את העונש החמור ביותר שניתן אי פעם על עדות שקר". מה שניצן לא הזכיר הוא את עצם המחדל שבהחלטה להגיש כתב אישום מלכתחילה נגד פליסיאן ולעצור אותו במשך תשעה חודשים על בסיס רעוע.

חברת הכנסת הטרייה, עו"ד רויטל סויד, התייחסה אף היא לנושא רות דוד: "הסיפור של רות דוד – אותי ערער מאוד, כי אני יודעת כמה הוא חריג, אבל בגלל חשיבות אמון הציבור במערכת החוק, צריך לחקור עד תום. אסור לוותר בענין הזה על פסיק. בדיוק כמו ששולחים את ראש עיריית רמת גן, צבי בר בן ה-80, לחמש שנות מאסר ואת אולמרט שופטים בעוד תיק ועוד תיק, כך צריך להמשיך כדי לבנות פה נורמות ציבוריות חדשות".

dayan ilana panel eilat
מימין לשמאל: ישראל טוויטו (ערוץ 10), ח"כ ניסן סלומיאנסקי, עו"ד רוני בראון,
ח"כ רויטל סוויד, שי ניצן, אילנה דיין, גיא סודרי (ערוץ 2)

בחזרה ללהב 433

אשת הטלוויזיה אילנה דיין (עובדה) שאלה את שי ניצן שאלה נוקבת: "אתה שלם עם חוד החנית של הלחימה בשחיתות ובפשע במדינת ישראל, להב 433, אחרי כל מה שמתגלה בפרשת פינטו, עם ראש היחידה ארביב שנאלץ להתפטר והחשדות נגד ראש יאח"ה אפי ברכה שיוצג על ידי רונאל פישר, ועכשיו עם ערן מלכה על התפקיד הרגיש שהוא מילא?". ניצן בתשובה: "מהניסיון שלי זו יחידה שנחושה להלחם בשחיתות. אפי ברכה, עם כל הטענות, בינתיים בית המשפט העליון קבע שלא נפל פגם במעשיו".

  • גילוי נאות: כתבי "פוסטה" (כמו גם עיתונאים נוספים) הם אורחים של כנס המחוזות.
השארת תגובה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *