דיני נפשות וחריצת גורלות

שתף כתבה עם חברים

עו"ד נוגה ויזל על הקריאה להעביר לבית המשפט את ההחלטות על אשפוז אדם במחלקה פסיכיאטרית

ishpuz 
 החלטה הרת גורל. אשפוז פסיכיאטרי (אילוסטרציה)

ההחלטה על אשפוז אדם במחלקה פסיכיאטרית היא החלטה הרת גורל. לא פחות. קיימת מחלוקת בסוגיית האשפוז הכפוי, בין המצדדים בהשארת הסמכות הבלעדית של הפסיכיאטר והוועדות הפסיכיאטריות לקבוע אשפוז של אדם, לבין הטוענים שיש להעביר את הסמכות לקבלת החלטה חורצת גורל זו לידיה של מערכת המשפט.

באופן טבעי, שיקוליה של מערכת המשפט רחבים יותר מאשר שיקוליו של הפסיכיאטר. המערכת המשפטית, לדוגמה, נדרשת באופן מורחב ומעמיק לאלמנט הכפייה הקיים באשפוז כפוי ולשלילת החירות הכרוכה בו בהכרח. היא שוקלת גם באופן יסודי את סוגיית המסוכנות לכאורה של המועמד לאשפוז לו ולסביבתו.

לא אחת נתקלים השופטים בהחלטות בלתי מנומקות מספיק של הוועדות הפסיכיאטריות הפוסקות וקובעות על צורך באשפוז. הן עושות זאת, לא אחת, כלאחר יד – תרתי משמע: הנימוקים שלהם כתובים בכתב יד חפוז, מרושל, בלתי קריא, המקשה מאוד על השופטים להידרש ברצינות המתחייבת והראויה לנימוקיהם וממילא מקשה על בחינתם לעומקם.

ועדות רפואיות לוקות בחסר באופן מבני ובסיסי: הרכב היושבים בהן הוא אקראי. הם מתחלפים לעתים תכופות. כך קשה לקיים מעקב סדיר ורציף. לא אחת נוכחים מועמדים לאשפוז ביחס בלתי רציני של חברי הוועדה כלפיהם.

בית המשפט הוא המקום הטבעי והראוי להידרש בו אל מכלול השיקולים הכרוכים בקבלת החלטה חשובה מאין כמוה על אשפוז של אדם או הימנעות ממנו.

מאחר שמדובר בשלילת חירותו הבסיסית של האדם ובתוך כך פגיעה בזכות היסוד המקודשת ביותר שלו מעצם קיומו כאדם חופשי, חשוב שהחלטה על אשפוזו תינתן רק לאחר בחינה מקיפה ויסודית של מכלול השיקולים. על מנת לאפשר מצב זה יש להעביר חלק מהסמכויות הנתונות כיום בידיהם של חברי הוועדות הפסיכיאטריות אל מערכת המשפט.

חשוב ביותר לכונן שפה אחידה, שבה יהיה ברור לכול מה משמעות המונחים הרפואיים (שחשוב שייאמרו ויובהרו בשפה מובנת גם ובעיקר למי שאינם רופאים בכלל ופסיכיאטרים בפרט) כמו גם המונחים המשפטיים התקפים והרלוונטיים לסוגיית האשפוז הכרוך בהכרח בשלילת חירותו של אדם.

 od vizel noga 150 150
 עו"ד נוגה ויזל

בחינה מדוקדקת כזאת נדרשת בעיקר כאשר מועמד לאשפוז מסרב להתאשפז וברור כי הוא מבין את משמעות האשפוז ומסוגל להסביר את הסיבות להתנגדותו באופן שאינו מעמיד בספק את שפיות דעתו.

אני מצטרפת אל קריאתו של נשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב, השופט איתן בורנשטיין, אשר קרא לאחרונה בכנס של לשכת עורכי הדין, להעביר לבית המשפט חלק מהסמכויות בסוגיית האשפוז.

אין לי ספק כי שילוב בין נימוקים רפואיים ומשפטיים יאפשרו בחינה מושכלת, אובייקטיבית ואפקטיבית יותר של סוגיית האשפוז וכאשר תתקבל החלטה על אשפוז יידעו הכול כי הושקע כל מאמץ נדרש כדי לקבוע האם האשפוז נדרש והכרחי וכי האשפוז הוא המעשה הנכון חרף העובדה כי בכך נשללת מהאדם, לפרק זמן קצוב, חירותו.

השארת תגובה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *