עבודות שירות ליו"ר איגוד נהגי המוניות

שתף כתבה עם חברים

יהודה בר אור קרא לנהגי המוניות באמצעות התקשורת וגם בהודעות פקס ו-SMS לא לשתף פעולה עם תוצאות המכרז של רשות שדות התעופה לנסיעות מנתב"ג, ובכך עבר על חוק ההגבלים העסקיים

יהודה בר אור (פייסבוק)

בית המשפט המחוזי בירושלים גזר שלושה חודשי עבודות שירות וקנס של 25 אלף שקל על יו"ר איגוד נהגי המוניות יהודה בר אור (68), שביצע עבירה על חוק ההגבלים העסקיים. השופטת חנה מרים לומפ גזרה על האיגוד קנס נפרד של 60 אלף שקל.

לפי כתב האישום, בחודש מרס 2017 פורסם מכרז על ידי רשות שדות התעופה, שבו הוזמנו המשתתפים להציע הצעות לקבלת הרשאה למתן שירותי ניהול והפעלת מערך כולל של הסעת נוסעים במוניות, בנסיעות מיוחדות מנמל תעופה בן גוריון, ובמקביל מתן שירותים של פיקוח ואכיפה כולל על המוניות הפועלות בשטח שדה התעופה. המציעים נדרשו להתחרות על אחוז ההנחה ממחיר נסיעה מיוחדת על פי המונה או על פי מחירון משרד התחבורה, לפי בחירת הנוסעים היוצאים מנתב"ג.

ב-14 במאי 2017 התפרסמה הודעה על זכייתה של חברת Gett בשיתוף חברת מוניות הדר, לאחר שהציעו הנחה של 31 אחוז על מחיר המונה או על מחירון משרד התחבורה (לפי בחירת הנוסע). בין ה-14 ל-22 במאי 2017 יצאו בר אור ואיגוד נהגי המוניות בהמלצה לנהגי המוניות לא לשתף פעולה עם מחיר ההנחה שהוצעה על ידי הזוכים במכרז, אלא על פי מונה או על פי מחירון משרד התחבורה בלבד.

בכתב האישום צוין כי ההמלצה הופצה על ידי בר אור, בין היתר, באמצעות ראיונות בערוצי רדיו וטלוויזיה, בפקסים שהועברו לעשרות תחנות מוניות ובהודעות SMS. לאחר מספר ימים, בשל אי חתימת החברות הזוכות על החוזה – המכרז בוטל, ורשות שדות התעופה נאלצה לספק פתרונות זמניים עד לפרסום מכרז חדש.

בר אור טען במהלך המשפט כי המכרז לא "נפל" באשמתו. בספטמבר 2020 הוא הורשע בכך שקו הפעולה שלו סיכן את התחרות ועמד בניגוד גמור לחוק ההגבלים העסקיים. בהמשך הוא נשלח לשירות המבחן לקבלת תסקיר, נטל אחריות על התנהגותו והסביר כי התנהל כך על רקע עיסוקו כיו"ר באיגוד הארצי. לטענתו, התראיין לכלי התקשורת שפנו אליו וביקשו התייחסותו לתנאי המכרז, ומסר לכל נהגי המוניות את המלצותיו, כאשר היה מודע לשימוש במעמדו הציבורי.

לפי התסקיר, בר אור הבין בדיעבד כי השתמש לרעה במשרתו מבלי לקבל את האישורים הנדרשים לכך. הוא הוסיף וסיפר בשירות המבחן כי היה נתון בסערת רגשות בעקבות פרסום תנאי מכרז אשר לתפיסתו פגעו בתנאי עבודתם של כלל נהגי המוניות.
שירות המבחן ציין בתסקיר כי מדובר באדם נורמטיבי ואינטליגנטי עם כישורים רבים, והמליץ על עונש של צו שירות לתועלת הציבור (של"צ).

בדיון הטיעונים לעונש הדגישה התביעה כי הערך המוגן שנפגע כתוצאה מביצוע העבירות של הנאשם הוא ערך התחרות החופשית, ועתרה להטיל על הנאשם בין שבעה חודשי מאסר לריצוי בעבודות שירות לבין חמישה חודשי מאסר בפועל, כמו גם קנס שבין 75 אלף ל-150 אלף שקל ומאסר על תנאי.

השופטת חנה לומפ

סנגורו של הנאשם, עו"ד צחי יגור, ציין כי הנאשם אדם מבוגר, הדגיש את נסיבותיו האישיות, וביקש להטיל עונש שלא יעלה על עבודות של"צ בהיקף של 100 שעות. כמו כן ביקש הסנגור להסתפק בקנס נמוך.
הנאשם עצמו אמר בבית המשפט כי כלי התקשורת פנו אליו בכובעו כיו"ר איגוד המוניות וציין שעל פי החוק – רק משרד התחבורה קובע מדיניות, ולא אדם.
השופטת לומפ ציינה בהחלטתה כי "הנזק שנגרם מביצוע העבירה בא לידי ביטוי בכך שלאחר מספר ימים בשל אי חתימת החברות הזוכות על החוזה בוטל המכרז. הנאשמים המליצו על קו פעולה לחברי האיגוד או חלקם באשר למחיר הנסיעה במוניות מנתב"ג וקו הפעולה עלול היה למנוע או להפחית את התחרות ביניהם".
עם זאת ציינה השופטת כי "לא מן הנמנע שהמכרז היה נכשל מטעמים אחרים אשר אינם קשורים בנאשמים, על כן לא ניתן לקבוע ברמה הנדרשת בפלילים, כי הם האחראים לחלק הארי של הנזק שנגרם בסופו של יום בכישלון המכרז".
בר אור מסר בתגובה לגזר הדין – עבודות שירות וקנס כאמור: "אנו שקולים את צעדנו ונגיב בהקדם".

השארת תגובה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *