
בית המשפט המחוזי בחיפה הורה לשחרר למעצר בית חשוד בעבירות סמים, תוך שמתח ביקורת חריפה על המשטרה בטענה שהתנהלותה היתה לקויה.
תחילת הפרשה ביום ראשון סמוך לחצות, אז שוטרים מתחנת מג'ד אל-כרום עצרו את דודו אבוטבול וזיו ברמי באזור כפר נחף שליד כרמיאל (8 ינואר). ברשות השניים נתפסו קילוגרם קנאביס וסכום כסף לא מבוטל במזומן.
לטענת השוטרים, הם הבחינו ברכב שנוהג בפראות, וכשביקשו מהם לעצור בצד – עלה ממנו ריח של סם. השניים נעצרו בחשד לסחר בסמים. ברמי, שנהג ברכב, הודה שהסמים שייכים לו. אבוטבול טען מנגד כי סכומי הכסף שנתפסו אצלו שייכים לעסק שהקים וגבה את התשלומים המגיעים לו במסגרתו.
כשהיו החשודים בדרכם לבית המשפט, מסיבה תמוהה ולא ברורה השוטרים חצו צומת באור אדום והניידת נקלעה לתאונת דרכים קשה. שני העצורים שהיו אזוקים מאחור בניידת נפצעו, וכך גם השוטרים. כולם הובהלו לטיפול רפואי.
ברמי, שסבל משבר באגן, שוחרר ממעצר כדי שיוכל לעבור טיפול רפואי, ואילו אבוטבול הועבר להמשך מעצר במתקן כליאה בפיקוח רופא. מעצרו הוארך בהיעדרו בבית משפט השלום בעכו.
סנגורו של אבוטבול, עו"ד רונן חליוה, ערער על החלטת המעצר לבית המשפט המחוזי בחיפה. הסנגור טען כי לא יתכן שמרשו במעצר בזמן שהוא סובל מפציעות שנגרמו לו בתאונה בה היו אשמים השוטרים.
אבוטבול לא נכח גם בדיון בבית המשפט המחוזי, מאחר שרופא שב"ס קבע כי מצבו הרפואי אינו מאפשר לו זאת. עו"ד חליוה מחה והוסיף כי בחקירה כבר התברר שהסמים אינם שייכים למרשו, מה גם שהוא לא נהג ברכב, ואילו דווקא החשוד השני – שהודה במיוחס לו – שוחרר ממעצר לצורך קבלת טיפול רפואי.
את מירב תשומת הלב בדיון בבית המשפט המחוזי קיבל שוטר שייצג את המשטרה מול הערר. עו"ד חליוה הופתע כאשר התברר לו שנציג המשטרה אינו מוסמך להופיע בבית משפט מחוזי. כידוע, רק עורך דין או קצין משטרה מוסמך להופיע בערכאה זו, אבל במקרה הזה הופיע חוקר זוטר.
נציג המשטרה אמר בתגובה כי הבין מהקצין ששלח אותו להופיע בדיון, כי עו"ד חליוה מיודע בכך ואישר זאת. עו"ד חליוה התרעם וטען כי מדובר בשקר, וכי לא רק שלא אישר – אלא שאין לו כלל סמכות לאשר מהלך כזה.

השופטת אורית וינשטיין הוציאה את הצדדים להפסקה ודרשה שחוקר משטרתי בדרגת קצין יגיע לדיון תוך פרק זמן מסוים, אחרת החשוד ישוחרר לאלתר.
הדיון נפתח רק כשעתיים לאחר שנקבע, כאשר הגיע אליו קצין, פקד מוחמד שנאן. האחרון כלל לא ידע שהעצור אינו במצב רפואי להופיע בפני בית המשפט, ולפיכך לא ידע גם להשיב לשופטת ששאלה לגבי מצבו הרפואי של החשוד.
השופטת אורית וינשטיין, הבהירה כי תפקידו של שב"ס הוא "להביא את העצור לבית משפט", אך "מי שאחראי על היותו עצור זו משטרת ישראל". השופטת ביקרה בחריפות את המשטרה: "אם מתקיים דיון ואדוני לא יודע שהעצור שלו לא מגיע לדיון, זה לא תקין בעיניי ולא תקין בעיניי שלא יודעים מה מצבו הרפואי שלא אפשר את הגעתו. משטרת ישראל צריכה להידרש לשאלה מדוע, לדאוג לכך שהוא יועבר לטיפול רפואי בבית חולים ולתת התייחסות לבית המשפט. אם יש מצב רפואי של עצור שלכם, נדמה לי שצריך להעביר אותו לבית חולים לטיפול, אם מצבו לא מאפשר לו להגיע לדיון בבית משפט".
על טענת המשטרה כי עו"ד חליוה אישר את הגעת החוקר הזוטר אמרה השופטת: "אם אדוני שולח חוקר משטרה שאינו מוסמך להופיע בבית משפט מחוזי, מה לי אם הוא (עו"ד חליוה, ר.ז) מסכים או לא. השאלה אם אדוני קיבל את הסכמת בית המשפט, ואם אפשר שיגיע גורם לבית המשפט להופיע בדיון כשהוא אינו מוסמך להופיע בדיון. בית המשפט לא צריך להמתין שעתיים".
לבסוף, השופטת הורתה לשחרר את אבוטבול לאלתר למעצר בית עד יום שישי (13 ינואר). בנוסף היא דרשה משב"ס הבהרה לגבי מצבו הרפואי של החשוד ומדוע לא היה יכול להגיע לדיון.
ממשטרת ישראל נמסר בתגובה: "ככל שמושמעת ביקורת שיפוטית, הרי שהיא נלמדת ובמידת הצורך מופקים הלקחים הנדרשים בהתאם. לאחר פציעתו, נלקח העצור לבדיקה רפואית ובסיומה שוחרר מבית החולים. ההחלטה לאי הופעתו של העצור בבית המשפט התקבלה הבוקר, וזאת לאחר בדיקה רפואית שעבר בבית הסוהר".











איזה ביזיון
אחלה דוד