עבודות שירות למתחזה לאח שעבד שבע שנים במוסדות סיעודיים

שתף כתבה עם חברים

התקבל לעבודה עם תעודות מזויפות ממשרד הבריאות ומאוניברסיטת תל אביב. ביהמ"ש ציין את הנזק שהנאשם עלול היה לגרום למטופלים, אבל בשל "הרקע הנורמטיבי" שלו נמנע מקביעת עונש מאסר

אילוסטרציה: Dimitri Houtteman מאתר Unsplash

חסן זידאן (39) תושב ג'דיידה מכר, התחזה במשך כשבע שנים לאח מוסמך ועבד בבתי חולים סיעודיים. למעסיקיו הוא הציג תעודות מזויפות מאוניברסיטת תל אביב וממשרד הבריאות.

בשנים 2009-2010 עבד בהוסטל יפה נוף בחיפה; בשנים 2011-2014 בבית אבות בירכא; בשנים 2016-2017 עבד כאחראי מחלקה בבית החולים הסיעודי עדן בנהריה, עד שפוטר; בין לבין, עבד תקופה קצרה במרפאה בקרית ים. הוא אפילו התקבל לקורס המכשיר אחים ואחיות לעבודה במוקד האחיות של קופת חולים כללית. לבסוף, בקופת חולים ובבית החולים הסיעודי "הרצוג" בירושלים, אליו ניסה להתקבל, עלו על התרמית באמצעות בדיקה פשוטה וגילו כי שמו של "האח המוסמך" ובעל הניסיון לא מופיע ברישומי משרד הבריאות.

נגד זידאן הוגש כתב אישום לבית משפט השלום בחיפה. סנגורו, עו"ד איסלם סרוג'י, הגיע להסדר לפיו זידאן יודה בעבירות של קבלת דבר במרמה, התחזות כבעל תעודה ושימוש במסמך מזויף. העונש נשאר במחלוקת; הפרקליטות דרשה לגזור עונש מאסר בפועל בהתאם לחומרת העבירות, הנזק שהיה האח המתחזה עלול לגרום למטופלים, והתמשכות ההתחזות במשך שבע שנים בהן קיבל שכר של מאות אלפי שקלים ממעסיקיו.

הנאשם עצמו אמר בבית המשפט כי הוא מצטער על מעשיו ו"הבין את הטעות מאוחר". לדבריו, גדל בבית שבו אף אחד לא סיים תיכון והוא בא מרקע כלכלי קשה, ושאף לקדם את עצמו כלכלית וחברתית. לבית המשפט הוגש תסקיר שהמליץ להעמיד את הנאשם תחת "ענישה שיקומית" וצו מבחן.

השופטת אורית קנטור גזרה על זידאן עונש מקל: שמונה חודשי עבודות שירות וקנס של 10,000 שקל. "הנאשם נטל לעצמו את החירות לטפל באנשים חולים, לעיתים מבוגרים וסיעודיים לאורך תקופה במספר מוסדות, תוך זלזול בחיי אדם ובריאות הציבור", כתבה השופטת בגזר הדין, "לנאשם לא היו סיבות לביצוע העבירות, למעט בצע כסף וקיצור דרכו לעבודה מבלי שהוא צריך לעבור את המסלול המפרך והמיותר מבחינתו של לימודים אקדמאיים והכשרות והסמכות בהתאם לנוהלי משרד הבריאות".

עם זאת, השופטת החליטה לאמץ רף תחתון ולא למצות את הדין עם הנאשם, לאור תסקיר שירות המבחן שהמליץ על "עונש שיקומי". השופטת: "לעניין זה אני מוצאת לנכון לצטט מדו"ח הוועדה הציבורית לבחינת מדיניות הענישה והטיפול בעבריינים (ועדת דורנר). לפיו, 'שיקום בקהילה באמצעות ענישה שנעה בין עבודות שירות לצווי מבחן, צפוי להפיק תוצאות טובות יותר מאשר שימוש נרחב במאסרים'. הוועדה מצאה לקבוע כי 'אין טעם בניסיון לקדם את ההרתעה באמצעות הרחבת השימוש במאסרים או באמצעות שימוש במאסרים ממושכים יותר' וכי 'הסיכוי של אסיר לשעבר לחזור ולבצע עבירות גדול יותר מהסיכוי של עבריין שנידון לעונש מחוץ לכתלי הכלא'".
השופטת ציינה כי לנאשם אין הרשעות קודמות והדגישה את הודאתו בהזדמנות הראשונה. מלבד עבודות שירות, הטילה עליו גם קנס של 10,000 שקל.

השארת תגובה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *