יצוגית: עיריית קריית אתא השקיעה עשרות מיליונים בבניין חדש ללא נגישות

שתף כתבה עם חברים

בניין העירייה החדש בקרית אתא נבנה בעלות של 150 מיליון שקל, ומוגדר כאחד ממבני העירייה המרשימים בישראל. ראשת האופוזיציה עומדת בראש התביעה בסך כ-44 מיליון שקל, שהוגשה באמצעות נציבות שוויון זכויות במשרד המשפטים

חברת המועצה הילה רובין שלם על רקע בניין העירייה (צילום: ניק סמירנוב)

האם עיריית קריית אתא תיאלץ לשלם סכום עתק בגלל שלא דאגה להנגיש את בניין העירייה ואת הטקסים העירוניים לבעלי מוגבלויות? בית המשפט המחוזי בחיפה ידון בקרוב בתביעה שבמרכזה השאלה הזו. התביעה הוגשה על ידי נציבות שוויון זכויות במשרד המשפטים, בסך כולל של 44.4 מיליון שקל.

מדובר בתביעה ייצוגית שהכין עו"ד ד"ר יועד הלברסברג בהתבסס על התובעת, ראשת האופוזיציה בעיריית קריית אתא, הילה רובין שלם. היא מייצגת 8,884 בעלי מוגבלויות מוכרים המתגוררים בעיר.
רובין שלם מוגדרת בתביעה כ"אישה מוגבלת בניידות המחזיקה תעודת נכה ועדה לפערי הנגישות בעיר".
אם התביעה תתקבל – כל אחד מ-8,884 בעלי המוגבלויות בעיר יזכה לפיצוי של 5,000 שקל.

התביעה מסתמכת על חוק המחייב כי כל שירות הניתן לציבור יהיה מונגש, בכל הגופים, פרטיים וציבוריים כאחד.
במסגרת התביעה מוזכר אירוע בולט שהתרחש בבניין העירייה הישן, אך חלקה הגדול של התביעה מתייחס דווקא לבעייתיות לבעלי מוגבלויות – בבניין העירייה החדש, שהוקם בעלות של כ-150 מיליון שקל.

הבניין החדש ברחוב כיכר העירייה נחנך באוגוסט 2021 ובהודעת עירית קריית אתא באותה עת התגאו בפירוש ש"המבנה החדש זמין ונגיש גם לאנשים עם מוגבלויות ומתקשים בהליכה".

באחת החברות שנטלו חלק פעיל בתכנון ועיצוב הבניין תיארו אותו כך: "אחד ממבני העירייה המרשימים ביותר בישראל, מתנשא לתשע קומות ועל שטח של 14,000 מ"ר. בפרויקט נדרשנו לתכנן, לייצר ולהתקין מגוון רחב של פתרונות ובהם: קיר זכוכית ראשי תלוי על מותחני זכוכית עם פרופילי אלומיניום של 12 מ' בכניסה למבנה, מערכת רפפות תלויה על קירות המסך להצללה, מערכת מדרכים חיצוניים לצורכי תחזוקה, קירות מסך חצי סטרקטורליים, חיפי פחים למבנה בנוי בתלת מימד, פירמידת סקיילייט בפטיו ראשי במרכז המבנה, חיפוי זכוכית מריצפה לתקרה בקומת ראש העיר".

ואחרי התיאור הנהדר הזה רק על דבר אחד לא חשבו שם, נגישות לאזרחים עם מוגבלויות. בפיקוח שביצע מפקח מטעם הנציבות – בדיוק שנה אחרי חנוכת הבניין החדש (אוגוסט 2022) – "נמצא שהבניין אינו נגיש בהתאם לתקנות בניין ציבורי חדש וכן אינו עונה על הדרישות תקנות נגישות השירות", כך לפי כתב התביעה.

בין השאר נטען כי אחד הליקויים הבולטים בבניין הוא דלתות הפנים הדורשות "כוח הפעלה גבוה", ומי שמוגבל ביכולותיו פשוט לא יכול לפתוח אותן.
לפי התביעה, עד מרס 2022 מחלקת הרווחה לא היתה מונגשת לבעלי מוגבלויות וקבלת הקהל התבצעה בקומה השנייה, כאשר הפתרון שמצאה העירייה הוא לקבל אותם במסדרון הקומה הראשונה "ללא שמירה על פרטיותם וכבודם".

מקרה מוזר נוסף שהובא כדוגמא להמחיש את בעיית הנגישות בעירייה, הוא של בעלת מוגבלות שרצתה להשתתף בישיבת מועצה כאשר היתה בחודש שמיני בהריון בסיכון, וביקשה שהישיבה תתקיים במקום נגיש.
אלא שמקבלי ההחלטות הותירו את הישיבה במיקומה המקורי, והפתרון שהציעו היה להעמיד לרשותה של בעלת המוגבלות צוות פרמדיקים שיעלה אותה לחדר הישיבות באמצעות מעלון.

בנוסף, העירייה קיימה אירועים לציבור שהיו בלתי נגישים – דוגמת טקסי הזיכרון. הדבר הוביל לכך ששורדי שואה עם מוגבלות מעדו במדרגות.
בנוסף, העירייה התעלמה מבקשות לתרגום טקסים לשפת סימנים כנדרש, על אף שהבקשות הוגשו מספיק זמן מראש.

מעיריית קריית אתא נמסר בתגובה: "אנו נלמד את העתירה ונתייחס אליה בהתאם".
במשרד "לויטון שומני ארכיטקטים" שתכנן את המבנה סירבו להגיב לפניית אתר "פוסטה".

 

השארת תגובה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *