
בכתב אישום שהוגש לבית המשפט המחוזי בבאר שבע נטען, כי חיים כהן (46) מאשדוד תכנן הברחה של מכולת סיגריות מאיחוד האמירויות, שהכילה 10 מיליון קופסאות סיגריות מסוג מנצ'סטר. נטען כי המכולה הגיעה לנמל אשדוד תוך הצגת מצג שווא לפיה מדובר בקרטונים המכילים מוצרי ניילון.
לפי כתב האישום, כהן עומד מאחורי הונאה מתוחכמת שמטרתה התחמקות ממיסי יבוא בשווי 10.5 מיליון שקל והפקת הרווח הנקי לכיסו. עוד נטען, כי סידורי הייבוא נערכו על שם חברת יבוא לגיטימית, בבעלות אדם אחר, ובאמצעות עמיל מכס. רשות המסים טוענת כי באמצעות הגורמים האלה נמסרה הצהרת יבוא כוזבת, לפיה המכולה מכילה גלילי ניילון נצמד בשווי מזערי של 78 אלף שקל.
לפי המחלקה הארצית לתיקי מכס, כהן תכנן את ההברחה באופן מתוחכם, באמצעות זיוף מכולה נוספת "תאומה", זהה למכולת הסיגריות בגודל, בצבע ובמספר הסידורי שהוצמד אליה. המכולה הזהה שמולאה במוצרי ניילון, הוכנה מבעוד מועד במחסן סמוך לנמל אשדוד.
לאחר שמכולת הסיגריות מהאמירויות הגיעה לנמל בסוף ספטמבר, ביקש עמיל המכס שטיפל במכולה להעביר את בדיקת המטען ממסוף בדיקה אחד למסוף אחר במרחק ארבעה ק"מ. נוהלי המכס מאפשרים הגשת בקשות כאלה, והאישור ניתן.
לפי כתב האישום, העברת מכולת הסיגריות בין מסופי בדיקה שונים נתנה לכהן ולשותפיו את ההזדמנות להחליף את המכולה המיובאת שהגיעה מהאמירויות במכולה המזויפת של הניילון, באמצעות החלפתן בדרך שבין שני מסופי הבדיקה בדרכים ליד הנמל.
בכתב האישום נטען, כי כהן פיקח במהלך היום (27 ספטמבר) על ביצוע התוכנית. נהג משאית שהוביל את מכולת הסיגריות שחוברה בעגלת נגרר, סטה ממסלול הנסיעה ובמקום להגיע למסוף הפיקוח, נסע לשטח עפר ופרק את הנגרר. לאחר מכן הוא אסף את מכולת הניילון התאומה שהוכנה במקום סמוך על גבי עגלת נגרר אחרת, ונכנס איתה בנסיעה למסוף.
כמה שעות לאחר מכן, בשעות הערב חזר הנהג כדי לאסוף את מכולת הסיגריות שהושארה בדרך צדדית, והסיע אותה למחסן פרטי מחוץ לנמל.
לפי כתב האישום, כהן כאמור פיקח על העבודה, ובשעות הלילה כשהמכולה היתה במקום "בטוח" הוא תכנן לפרוק את תכולתה בחסות החשיכה למשאית, במטרה למכור מיליוני סיגריות "בשחור".
ואולם, כהן ואחרים היו תחת מעקב ונעצרו בשטח באותו הלילה על ידי שוטרי היחידה לפשיעה כלכלית יאל"כ בלהב 433 וחוקרי מכס ומע"מ ברשות המסים.
כהן נעצר בתחנת דלק סמוכה למקום הפעילות, נתפס מידיו רחפן, והוא ראשון הנאשמים בפרשה. מיוחסות לו עבירות זיוף, הברחה, עבירות מס והלבנת הון בעשרה מיליון שקל.
התביעה טוענת כי נתפס תוכן התכתבויות שלו עם איש קשר בחו"ל ופרטי קשר ליבואן ישראלי רשמי (ד') ששימש כסות, והעתקים של מסמכי היבוא. גם היבואן הרשמי נעצר, וטען כי הבאת המכולה על שמו היא שירות טכני שהוא נותן ואין לו קשר להונאה. בשלב זה היבואן ד' שוחרר.
התובעים לירון גולי, שירן באדי ושרון אלטבך מרשות המסים מבקשים לעצור את חיים כהן, שמוגדר כאיש המרכזי, עד תום ההליכים. הם מציינים שמדובר בעבריין סדרתי.
בשנת 2016 כהן הורשע בהברחה של משלוחי וויסקי ומשקאות אלכוהול יקרים מהולנד, תוך הלבנת הון והשתמטות מתשלום מסים של 36 מיליון שקל. התוכנית המתוחכמת התאפשרה לאחר שכהן השתלט על "בונדד" – מתחם מאובטח שמפוקח על ידי המכס בו מאוחסנת סחורה לפני ששולמו בגינה מסי יבוא.
כהן, בעל עבר פלילי, השתלט על רישיון להפעלת המחסן באמצעות איש קש, וניהל הונאה של החלפת סחורות כך שהמשקאות המיובאים הוברחו מחוץ לנמל, ובמקומם הכניס אל מחסן הרישוי בתחום הפיקוח משקאות זולים כהסוואה.
בתוכנית זו לצד כהן היה שותף היבואן יצחק אבוחצירא מאשדוד, בנו של חבר הכנסת המנוח אהרון אבוחצירא.
בטיעונים לעונש באותו תיק, הפרקליטות ציינה כי לחיים כהן יש הרשעה גם מארה"ב. בשנת 2000 הוא הורשע בפלורידה בסחר בסמים ונשפט לשלוש שנות מאסר.
בתסקיר המבחן אז צוין כי כהן גדל בשכונת מצוקה רוויית פשע מגיל צעיר. בתיק הונאת המכס הקודם, הברחת האלכוהול, הוא הסביר שמדובר בפיתוי כספי עצום.
במסגרת הסדר הטיעון, בשנת 2016 נשפט כהן ל-40 חודשי מאסר (פחות משלוש שנים וחצי). בית המשפט ציין כי "רצונו של הנאשם להצליח בעסקים ולקבל רווחים קלים על חשבון הציבור, הביא אותו לתכנן מעשים פליליים חמורים באופן יצירתי ובדמיון פורה".
התביעה טוענת שכעת הוא חזר לסורו.
הסנגוריות של כהן, עו"ד שני מורן ועו"ד תום הלפרין, מסרו בתגובה: "מרשנו מכחיש בתוקף את המיוחס לו וטוען כי אין לו כל קשר למעשים המתוארים בכתב האישום. בכוונתו לעתור לשחרורו בהקדם האפשרי".












