בני דודים מלוד זוכו מתיק רצח צעיר בישוב חורה בנגב

שתף כתבה עם חברים

הנאשם המרכזי שהורשע למדובב: "זה שמת, חתך אותי בפנים…אתה יודע מה זה סכין בפנים?… הרס את החיים שלי, יא זאלמה… יהיה טוב תודה לאל על הכל…" * התביעה לא הוכיחה את הקשר לרצח מצד המסיעים של שני המורשעים ברצח

video
play-sharp-fill
בסרטון: תיעוד הרגעים לפי הירי והרצח

כשש שנים לאחר רצח נסים אל סייד ביישוב חורה, בית המשפט המחוזי בבאר שבע פרסם את הכרעת הדין והרשיע את אחד המעורבים ברצח (23 אוקטובר).
יש לציין כי מעורב נוסף בפרשה הורשע לפני כשנה.
לעומת זאת שני נאשמים אחרים זוכו מעיקר העבירות – נאשם אחד זוכה מרצח, ואחר מסיוע לרצח.

בקיץ 2019 הגישה הפרקליטות כתבי אישום נפרדים נגד ארבעה:
מוחמד עשיווי (25) מחורה.
איברהים שאהין (38) מלוד.
מוניר אל עסווי (35) מלוד
יונס אל עסווי (28) מרמלה.

בשלב מסוים אוחדו כתבי האישום נגד שלושה מהנאשמים, בעוד שעניינו של הנאשם עשיווי התנהל בנפרד לנוכח ממצאי החקירה, שכללו הפעלת מדובבים.
כתבי האישום ייחסו למוחמד, איברהים ומוניר עבירת רצח, בעוד שיונס אל עסווי הואשם בסיוע לרצח.
כל הארבעה הואשמו גם בהשמדת ראיה.
איברהים שאהין הואשם גם בהחזקת 68 גרם קנאביס.

לפי כתב האישום, בין המנוח אל סייד לבין הנאשם מוחמד עשיווי היתה היכרות מוקדמת ובין השניים פרץ סכסוך.
ב-17 דצמבר 2015, בעת שמוחמד יצא ממספרה בחורה, אל סייד הגיע מאחוריו מצויד בסכין, תפס אותו ודקר אותו.

בשל כך, מוחמד עשיווי החליט לגרום למותו.
במועד כלשהו הוא שיתף את קרובי משפחתו אברהים ומוניר בכוונתו, והשלושה קשרו ביניהם קשר לביצוע הרצח.

לאחר שורה של הכנות, ב-17 ביוני 2019 נפגשו ארבעת המעורבים בתחנת דלק ליד לקייה ושוחחו ביניהם על תוכנית הרצח.
בערב עקבו אברהים ומוחמד אחר המנוח ובן דודו.

בשלב מסוים, בעת ש"היעד" שהה ליד מאפייה, איברהים ומוחמד הגיעו ברכב, מוחמד יצא ממנו, התקרב ליעד וירה בו שלושה כדורים.
אל סייד נפצע אנושות, הובהל לבית חולים ושם מת מפצעיו בחלוף זמן קצר.

נטען כי מוחמד ואברהים נמלטו מהמקום, נסעו בפראות לנקודת מפגש שבה המתינו להם מוניר ויונס.
שם הם יחד עם יונס הציתו את הרכב אשר שימש לביצוע הרצח ונמלטו ברכב אחר לכיוון לוד.

מוחמד עשיווי שנעצר על ידי ימ"ר נגב הופלל בין היתר באמצעות שני מדובבים.
לאחד מהם הוא סיפר על הכעס שלו על המנוח, שחתך את פניו כמה שנים קודם כאשר הם היו נערים, והותיר בהן צלקת:

מדובב: הבן אדם הזה שאתה מסוכסך איתו מאיזה משפחה הוא?
מוחמד: אבו שולדום… אני קיבלתי מכות לפני שלוש שנים… אני עצור על מי שהיכה אותי. חשוד על…
מדובב: אה הוא זה שנרצח.
מוחמד: כן, ואני חשוד בו… אחרי שלושה חודשים יוצא מהמספרה אני יותר ככה והם באים ככה… מגיע אח של הזונה מהצד דופק אותי עם סכין, הוא דוקר אותי בסכין ובורח אליהם.
מדובב: מי?

מוחמד: זה שמת, חתך אותי בפנים…אתה יודע מה זה סכין בפנים? רק למשטרה, רק למי שנחשף, רק לסמוי… עד מדינה… אתה הרסת את החיים שלי, יא זאלמה… למה שתבוא לתת לי סכין בפנים, יהיה טוב תודה לאל על הכל…
מדובב: כמה (זמן) עבר מהמכה הזו?
מוחמד: שלוש שנים.
מדובב: הדת אוסרת על רצח.
מוחמד: אלא אם כן אתה צודק. יעני.. איך אני אגיד לך, הוא רצח אותי ואני עדיין בחיים.

בהמשך נשאל מוחמד על ידי המדובב אם הוא חשב במשך שלוש שנים על מי שפגע בו, והשיב:
"שלוש שנים לילה ויום יום ולילה … אני נשבע בקוראן, ולקח לי את הנשמה שלי, חלאס…. אני בחרתי חלאס…וכיף לי
"אתה יודע שהוא עשה לי סיוטים בחיים….מה יש לך שתעשה אותי מכוער? מי אתה יא זלמה.
"זיינתי את אמא שלך, אני זיינתי את אמא שלך".

עו"ד אורי בן נתן עם הנאשמים שזוכו בתיק הרצח, מוניר ויונס אל עסווי. "לא מגיעים לאירוע רצח עם כפכפים וטלפון"

התשתית הראייתית כללה בנוסף למדובבים, צילומי אבטחה מתחנת הדלק שעתיים לפני הרצח.
כמו כן, צילומים של רכב אשר שימש את הרוצחים עוקב אחר רכבו של המנוח עד לביצוע הרצח.

הפרקליטות, באמצעות עו"ד שאול ציון, טענה כי עמדה בנטל ההוכחה מעבר לכל ספק כי מוחמד, איברהים ומוניר גרמו למותו של המנוח, בעוד שיונס סייע להם בהכנות ובהצתת הרכב.
לטענת הפרקליטות, המבנה הראייתי להוכחת אשמת הנאשמים מתבסס על דברי מוחמד בשיחה עם מדובב שהוכנס לתאו בבית המעצר.
לאימרות נמצאו חיזוקים בראיות רבות.

עוד נטען על ידי הפרקליטות, כי הוכח שגרסתם הכבושה של הנאשמים שקרית.
הפרקליטות שללה את גרסת הנאשמים מוניר ויונס כי ידעו על מעשה הרצח רק לאחר ביצועו.

אתר חדשות פלילי >>>
רשימת עורכי הדין הפלילים המומלצים >>>

לפני כשנה, מוחמד הורשע בהליך נפרד בפני הרכב שופטים אחר, והוטל עליו מאסר עולם ופיצוי בסך 258 אלף שקל למשפחת המנוח.
מוחמד ערער על הכרעת הדין לבית המשפט העליון, שטרם הכריע בערעור.
בית משפט המחוזי הרשיע כעת בעבירת הרצח גם את איברהים שיוצג על ידי עו"ד איציק שדה.

פרק הזיכוי
שני בני הדודים, מוניר ויונס עסווי, זוכו כאמור מן העבירות העיקריות.
סנגורם, עו"ד אורי בן נתן, טען כי "מדובר בתיק נסיבתי והצטברות ראיותיה של התביעה אינה מביאה למסקנה יחידה שהנאשמים היו מודעים לאירוע או כי נטלו חלק בתכנונו או ביצועו".

עו"ד בן נתן הדגיש את טענת השניים מאז תחילת משפטם, לפיה הגיעו יחד עם האחרים ליישוב חורה כדי לגנוב כ-50 ק"ג קנאביס, ולא ידעו על כך שהאחרים מתכננים רצח.
זאת, למרות שמוניר היה שותף להשגת הרכב שלושה ימים לפני הרצח, ולמרות שהוא ויונס ליוו את האחרים ביום הרצח, ואף הסיעו אותם ללוד לאחר שריפת הרכב.

ההגנה הציגה בין היתר נתון שנועד לתמוך בטיעוניה: מוניר הגיע לזירת האירוע מלוד כשהוא נועל כפכפים, עם טלפון נייד שלו ורכב הרשום על שמו, שיש לו איתורן.
לטענת ההגנה, "כך לא מגיעים לאירוע של רצח מתוכנן".

עוד טען הסנגור, כי הוכח שלנאשמים לא היה כל מניע לקחת חלק ברצח.
במסגרת טיעוני ההגנה, הסנגורים העלו גם שורה של טענות למחדלי חקירה.
טענות על פגמים בהפעלת המדובב הראשון נדחו על ידי בית המשפט, שלא מצא פגמים בעלי משקל גם בכל הקשור להפעלת המדובב השני.

השופטים אריאל ואגו, אלון אינפלד ואריאל חזק ציינו בהכרעת הדין כי אין מחלוקת בין הצדדים על כך שהראיה המרכזית העומדת בתיק היא עדותו של מוחמד כשותף "מפליל", לאחר שדבריו נקלטו באמצעות מדובב, ואמרת החוץ שמסר למדובב התקבלה בבית המשפט.

בסופו של דבר, השופטים קבעו כי "ניתן לתת אמון בכלל דבריו של מוחמד למדובב… אך בדברי מוחמד דברים ברורים רבים שיש בהם כדי להביא להרשעת הנאשם איברהים, אבל דברים אחרים שאינם חד משמעיים באשר לנאשמים מוניר ויונס… בראיות נוספות, נמצאו דברים באשר לנאשמים מוניר ויונס שיהיה בהם כדי לחזק גרסתם שלא ידעו על כוונת הרצח, ודברים אחרים שיחזקו את המסקנה כי הנאשם איברהים רצח את המנוח".

לפיכך, השופטים קבעו כי אין בעניינם של מוניר ויונס ראיות מספיקות שיוכלו להביא להרשעת מוניר ברצח, ולהרשעתו של יונס בסיוע לרצח.

השופטים קבעו כי נוכח ההטעיה שנקטו מוחמד ואיבראהים, לא ניתן לשלול את גרסת ההגנה של מוניר ויונס, כי נפגשו עם מוחמד ואיברהים, ומוניר שימש כנהג המילוט שלהם בסוברם כי מדובר בתוכנית לגניבת קנאביס לצורך הפצה באזור לוד.

בסופו של דבר המאשימה לא הוכיחה ברף הנדרש, מעבר לספק סביר, את המעורבות של מוניר ויונס ברצח.
עם זאת, לנוכח גרסת הנאשמים, הם הורשעו בקשירת קשר לביצוע החזקת סמים (מוניר כמבצע של עבירה זו ויונס כמי שסייע לו).

תגובת עו"ד אורי בן נתן: "הנאשמים שזוכו מהרצח טענו מתחילת משפטם כי הגיעו יחד עם האחרים לשם גניבת סמים מהיישוב חורה, ולא ידעו על כך שאחרים מתכננים רצח. זאת, למרות שמוניר היה שותף להשגת הרכב ששימש לעבירה 3 ימים לפני הרצח והוא ויונס, ליוו את האחרים ביום הרצח, כמו גם הסיעו את האחרים חזרה ללוד, לאחר שריפת הרכב.
"הנתון אשר שכנע את השופטים בין היתר היה שמוניר (זוכה מרצח) הגיע לזירת האירוע מלוד כשהוא לבוש בכפכפים עם טלפון נייד שלו ורכב הרשום על שמו, עם איתורן. כך לא מגיעים לאירוע של רצח מתוכנן".
"שש שנים נוהל המשפט ובסופו מוניר ויונס זוכו".

 

השארת תגובה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *