
בכיר ב"אריאל" – החברה העירונית לתרבות, ספורט ופנאי בירושלים, האחראית על ארגון האירועים וההפקות בעיר – העוזרת האישית שלו ועובד מחלקת רישוי ופיקוח בעירייה, נעצרו בחשד לעבירות שוחד והפרת אמונים. בית משפט השלום בירושלים אסר בשלב זה את פרסום שמותיהם. החקירה הסמויה נוהלה בעשרת החודשים האחרונים במפלג הונאה ופשיעה כלכלית בימ"ר ירושלים.
החקירה עוסקת באלפי כרטיסים שחילק הבכיר בחברה העירונית, לבעלי תפקידים בעירייה, לאירועים והופעות במשך השנים. לפי החשד, כרטיסים אלה ניתנו כטובות הנאה לבעלי תפקידים בעירייה, במחלקת הפיקוח ובוועדה המקומית לתכנון ובנייה, לצורך קידום אינטרסים אישיים כלכליים של הבכיר ושל מקורביו.
לפי החשד, הבכיר פעל לשחד אחרים באמצעות חלוקת כרטיסים נרחבת ושיטתית, במשך שנים, כדי לקבל היתרים להריסת מבנה על קרקע בבעלות משפחתו, שהוגדר כמבנה לשימור, ועל מנת שבנו לכאורה יוכל לבנות במקום בניין מגורים. תמורת טובות הנאה בדמות כרטיסים, חושדת המשטרה כי הבכיר השיג גם "פרסים" יומיומיים יותר כמו ביטול דוחות חניה שנרשמו למקורביו.
בין האירועים הגדולים שהפיקה החברה העירונית אריאל: פסטיבל חוצות היוצר, פסטיבל האור, פסטיבל האבירים, פסטיבל עיר הקרח, אירועי ה-70 למדינת ישראל, מופעים בבריכת הסולטן ועוד. בעל תפקיד במחלקת רישוי ופיקוח בעירייה נעצר בחשד ששימש כ"יד ימינו" של הבכיר ב"אריאל", ותיווך לחלוקת כרטיסים.

עדיין מחכים למסי
מבקר המדינה יוסף שפירא כתב בשנים האחרונות שני דוחות ביקורת על "אריאל". דוח בשנת 2014 ביקר את ניהול האירועים וההתקשרויות, ואת ניהול החברה עצמה. דוח נוסף ב-2018 ביקר את ארגון משחק הידידות בין נבחרות ישראל לארגנטינה, שבוטל על ידי הנבחרת האורחת, ובעיקר את דרך חלוקת הכרטיסים למשחק על ידי "אריאל" ומשרד התרבות. היוזמה למשחק, שהיה אמור להיערך באצטדיון טדי, היתה של יזם פרטי, אך החברה העירונית השתתפה במימונו.
חברת אריאל קיבלה מהיזם 500 כרטיסים, אותם הקצתה לשורה ארוכה של פרוטקציונרים בעירייה ובחברה עצמה, בני זוגם ועוד מקבלי הזמנות. המבקר שפירא כתב כי "קבלת הזמנות בידי בעלי תפקידים שנוכחותם אינה נדרשת, היא טובת הנאה אסורה… בכמה דוחות ביקורת כבר קבע מבקר המדינה כי קבלת כרטיסי חינם על ידי נבחרי ציבור ועובדים ברשויות המקומיות שלא בתוקף תפקידם אסורה. אחד מסוגי טובות ההנאה הנפוצים ברשויות המקומיות הוא קבלת כרטיסי כניסה חינם למתקנים ציבוריים, לאירועי תרבות ובידור ועוד. בכל המקרים הללו, נוצר קשר ישיר בין מקבל טובת ההנאה לבין המעניק אותה, קשר העלול לעורר חשש לפגיעה בטוהר המידות".
המבקר הוסיף וציין כי "למרות הנחיית משרד הפנים, עיריית ירושלים וחברת אריאל לא גיבשו נוהל לחלוקת הזמנות. עיריית ירושלים וחברת אריאל נדרשות להטמיע בקרב עובדיהן איסור על קבלת כרטיסים שלא בהתאם לנוהל, ובכל מקרה עליהן לאסור קבלת הזמנות חינם למי שהשתתפותו אינה נדרשת מכוח תפקידו…
"יש מקום שהגורמים הרלוונטיים מטעם היועץ המשפטי לממשלה יקבעו כללים ברורים המתייחסים מפורשות, לנושא האיסור לקבל טובות הנאה בדמות קדימות ברכישת טובין או שירותים שונים (לרבות כרטיסים לאירוע), באופן ספציפי על ידי משרד שמעורב בהענקת אישור לגורם הפרטי המארגן את האירוע".
עוד נקבע בדוח כי "בהסכמתה של חברת אריאל לשאת בחלק מעלויות ארגון המשחק, היה כדי לתת הטבה כלכלית ניכרת ליזם".

חשיפה או מיחזור
החשודים הובאו להארכת מעצר בבית משפט השלום בירושלים, והמשטרה הסכימה להארכת מעצרם ביממה בלבד, ולאחר מכן ישוחררו בתנאים מגבילים, לרבות מעצר בית של חמישה ימים והרחקה מהעירייה וממשרדי החברה. בית המשפט הורה לשחרר לאלתר את העוזרת של הבכיר, אך השחרור עוכב לצורך הגשת ערר של המשטרה. השופטת חוי טוקר אמרה כי פעולות החקירה שביקשה המשטרה לבצע בימים הבאים היו צריכות להתבצע במהלך היום, שלא נוצל כראוי על ידי היחידה החוקרת.
עו"ד יהודה שושן, המייצג את הבכיר בחברת אריאל מסר בתגובה: "מדובר בדמות מוכרת ומוערכת בעיר ירושלים. מבקר המדינה כבר בדק את הנושאים הנחקרים כעת ולא מצא פגמים מהותיים. זהו מיחזור טענות שאין בהם שבב של עבירה פלילית. באשר לבניין לשימור, אכן נעשו תוספות בנייה בכפוף להיתר, ועל פי הוראות השימור בחוק ובהתייעצות עם יועץ שימור. נשמח שתיערך בדיקה מדוקדקת בנושא על מנת ששמו של מרשי יטוהר גם בעניין זה".

עו"ד עדי כרמלי המייצג את העוזרת אמר בבית המשפט כי "רשימות הכרטיסים שחולקו נתפסו על ידי מבקר המדינה כבר לפני שנה, והם חומרי הגלם ששימשו לפתיחת החקירה. למרשתי אין קשר לאופן הקצאת הכרטיסים וחלוקתם, מלבד מסירתם לאנשים באופן טכני ורישום, לפי ההנחיות שהיא מקבלת. בכל אירוע בבריכת הסולטן שמשתתפים בו 9,000 איש, חולקו 300-400 כרטיסי הזמנה… החשודה נעדרת עבר פלילי והיא אינה איש ציבור כהגדרתה בחוק. הדבר היחיד שדיברו עליו איתה היום הוא ביטול דוח חניה, בעקבות בקשה שהגישה ככל אזרח, והיא אמרה ששילמה את הדוח. מדובר בפרשה של זוטי זוטות".
סנגורו של בעל התפקיד במחלקת פיקוח ורישוי, עו"ד ערן זך ממשרד יגאל ארנון, אמר כי "החקירה נחתה עליו כרעם ביום בהיר. הוא משתף פעולה באופן מלא ומכחיש את החשדות".









