כתבי אישום נגד בעלי חברות מנופאים שהופעלו באמצעות אישורים ורישיונות פיקטיביים

שתף כתבה עם חברים

בלהב 433 טוענים כי במהלך פשיטה וחקירה נתפסו "על חם" מפעילי עגורני צריח ללא הכשרה ורישיון, אחד מהם למד להפעיל עגורן דרך סרטונים ביוטיוב.

עגורן באחד מאתרי הבנייה שעליהם פשטה המשטרה באוגוסט 2019 (צילום: משטרה)

יחידת התביעות של להב 433 הגישה שמונה כתבי אישום נגד שמונה נאשמים שהיו בעלי חברות מנופאים והפעילו את החברות עם אישורים ורישיונות פיקטיביים. כתבי האישום הוגשו כחלק מפשיטה שביצעה המשטרה בשיתוף פעולה עם משרד העבודה כלפי חברות שמפעילות עגורן.

כתבי האישום – שהוגשו השבוע (ראשון, 16.2) וגם בשבוע שעבר לבתי משפט השלום תל אביב, ראשון לציון וירושלים – מייחסים לנאשמים התחזות למנופאי עגורן צריח ועבודה ללא היתר במשך תקופות ממושכות. כמו כן מייחס כתב האישום לנאשמים שונים עבירות זיוף ומרמה בנסיבות מחמירות, התחזות לאחר והתחזות כבעלי תעודה, קבלת דבר במרמה, קשירת קשר לביצוע פשע ושורה ארוכה ומתמשכת של מעשי פזיזות ורשלנות ועבירות בטיחות נוספות.

התביעה מציינת כי במהלך החקירה נתפסו "על חם" מפעילי עגורני צריח ללא הכשרה ורישיון. אחד המעורבים, כך עלה מהחקירה, למד להפעיל עגורן צריח דרך סרטונים ביוטיוב, כחלופה להליך הממושך שנדרש להוצאת רישיון הפעלה.

 תעודת הסמכה להפעלת עגורן

בין הנאשמים שהוגש נגדם בשבוע שעבר כתב אישום גם אמנה חלואני (22) ממזרח ירושלים, שעבדה כמזכירה בחברת "המומחים לעבודות מנוף" בין החודשים יוני עד אוגוסט 2019. החברה נוהלה על ידי האחים עאמר ומוחמד סנוקרט. חלואני מואשמת בכך שעזרה להנפיק בהנחיית האחים סנוקרט אישורים פיקטיביים למפעילי עגורן צריח.

האחים סנוקרט נעצרו בחודש אוקטובר ולפני מספר חודשים הוגש נגדם כתב אישום, בו נטען כי חברתם פעלה ללא היתר ממשרד העבודה והרווחה. כמו כן נטען, כי האחים יצרו קשרים עם חברות שונות כגון "ע.ס. מנופאים" ו"א.ת.ס. תאיר יזמות וסחר בע"מ", כדי לקבל רישיונות פיקטיביים של עגורן צריח. האחים, כך נטען, שידלו את העובדים בחברה להתחזות למפעילי עגורן כך שיוכלו לעבוד באתרי בנייה ברחבי הארץ מבלי שהקבלנים יידעו על כך. מכתב האישום נגד חלואני עולה, כי מיד לאחר מעצרם של האחים סנוקרט, היא מחקה ממכשיר הטלפון הנייד שלה פרטים שיכלו להפליל אותה, לרבות צילומי מסכים, תיעוד תעודות זהות של מפעילי עגורני צריח וההתכתבויות בינה לבין האחים סנוקרט.

רן כהן

רן כהן, מנהל תחום בטיחות בכיר במשרד העבודה, אמר לאתר "פוסטה" כי עד לחודש יולי 2019 הסמכות להנפקת רישיון לעגורן צריח היה בסמכות משרד התחבורה. הרישיון היה מונפק על גבי נייר רגיל שלא כלל תמונה, מה שגרם לזיופים רבים. לאחר יולי 2019, הסמכות להנפקת הרישיון עברה למשרד העבודה והרווחה. "כיום אין רישיון מנייר. הרישיון של מפעיל עגורן צריח רשום באתר האינטרנט של משרד העבודה והרווחה. מנופאי שמגיע למקום עבודה מראה למנהל העבודה את רישיון הנהיגה שלו, מנהל העבודה מזין את פרטי הרישיון באתר האינטרנט של משרד העבודה והרווחה, וכך הוא יכול לאמת אם המנופאי מוסמך לעבוד או לא. על פי חוק, אסור למפעיל מנוף צריח להתחיל לעבוד מבלי שמנהל העבודה הזין את הפרטים באתר של משרד העבודה. מפעיל מנוף צריח שלא מחזיק ברישיון נהיגה צריך להגיע פיזית למשרד העבודה ומשרד העבודה כדי לקבל כרטיס קשיח של רישיון".

כהן מוסיף כי "בחודש יולי 2019 נכנס לתוקף חוק העסקת עגורנאים על ידי חברות כוח אדם ייעודיות. כלומר, על פי חוק צריך שגם לחברת כוח אדם יהיה אישור ממשרד העבודה והרווחה להפעיל עגורן. כדי לקבל רישיון של עגורן צריך לעשות קורס עיוני במכללות של משרד העבודה והרווחה. לאחר הקורס עושים מבחן עיוני, סטאז' של 280 שעות כעגורנאי ומבחן מעשי. לפי הערכה, הנאשמים בפרשה פעלו בתפר שבין העברת האחריות בין משרד התחבורה למשרד העבודה והרווחה. תקופת המעבר אפשרה לכאורה פעילות עבריינית".

 

 

השארת תגובה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *