חריג: בקשה מהעליון להאריך מעצר לראש עיריית נצרת אחרי 75 ימים

שתף כתבה עם חברים

המשנה לפרקליט המדינה אישרה להגיש את הבקשה גם בעניינם של סמיר בכרי ושלושה מנהלים בארגון הפשע, לפי הפרקליטות מדובר בכתב החשדות שיהוו בסיס לכתב האישום

סמיר בכרי וראש העירייה לשעבר עלי סלאם. קשר גורדי בין ראש עירייה לארגון פשע? (צילומים: משטרה, פלאש 90)

באופן נדיר, 75 ימים מתחילת המעצר פרקליטות המדינה הגישה לבית המשפט העליון בקשה להארכת מעצרם של חלק מהחשודים בפרשת "מבוך הכסף" ועיריית נצרת (18 פברואר).

הפרקליטות מבקשת הארכת מעצר בתשעה ימים לפני שיוגש כתב אישום נגד חמישה מהחשודים:
ראש עיריית נצרת לשעבר עלי סלאם
ראש ארגון הפשע סמיר בכרי
ראיד ריאן, מנהל בארגון הפשע
מוחמד ריאן
, עוזר מנהל בארגון הפשע
אדהם מורה
, עובד בחברה שבמרכז הפרשה

לפי חוק סמכויות אכיפה – מעצרים, רק לשופט של בית המשפט העליון סמכות להורות על הארכת מעצרו של חשוד ללא כתב אישום מעבר ל-75 ימים.
הדיון יתקיים ביום חמישי (19 פברואר) לפני ש-75 הימים יסתיימו בשבת.

הבקשה שהוגשה לעליון חושפת את כתב החשדות העדכני לרגע זה.
נטען בה כי על פי החשד סמיר בכרי עומד בראש ארגון פשיעה, בעל מוניטין של ארגון אלים ורצחני. הארגון פעל בתבנית מאורגנת, היררכית, שיטתית וממושכת לביצוע עבירות פשע ובכלל זה סחיטה באיומים, גניבה, עבירות מס, הלבנת הון ומתן הלוואות בריבית.
במסגרת החקירה נאספו ראיות המעידות לכאורה על כך שסמיר בכרי מנהל את הארגון, ויתר החשודים ממלאים את הוראותיו.

על פי החשד, בתקופה הרלוונטית עשה הארגון שימוש בחברת קבלן, שסיפקה שירותים לעיריית נצרת, כפלטפורמה לגניבת כספי ציבור מקופת העירייה.
בנוסף, הארגון סחט את עד המדינה בפרשה, נטען, וכחלק מהסחיטה נאלץ עד המדינה לרכז ולנהל צ'קים רבים שצבר ארגון בכרי מסחיטת אחרים, מתן הלוואות ועוד.
בנוסף, הארגון עשה שימוש בעד המדינה ובחברה הקבלנית לצורך הלבנת הון, עבירות מס ועוד.

הפרקליטות טוענת כי עוד בטרם השתלט ארגון בכרי על החברה הקבלנית, לפי החשד ראש עיריית נצרת עלי סלאם גנב באופן שיטתי כסף רב מקופת העירייה והחברה, בשיתוף מנהל החברה.
לפי החשד, השניים עשו זאת על ידי ניפוח חשבונות קבלן שהגישה החברה לעירייה.

המשנה לפרקליט המדינה אפרת גרינבוים אישרה הגשת הבקשה

הכספים שנגנבו נמסרו בהוראת ראש העיריה לאנשים שהוא רצה בטובתם. חלק מהכספים, לפי הנטען, שולמו באופן חודשי במזומן לעלי סלאם ראש העיריה בעצמו, ולמספר נושאי משרה נוספים בעירייה.

הפרקליטות טוענת כי סך כל הכסף שנגנב על ידי ראש העירייה עלי סלאם ומקורביו בין 2015 עד 2022  הסתכם ב-25 מיליון שקלים, כסף שיצא מקופת העיריה לכאורה עבור החברה הקבלנית, אבל בפועל חלק מהכסף עבר לבכירים בעיריה ולאנשי קש.

הפרקליטות טוענת כי מנגנון ניפוח השעות של החברה הקבלנית (כדרך לגניבת כספים מהעיריה) הוסיף להתקיים גם לאחר שארגון בכרי השתלט על החברה הקבלנית, החל מאוגוסט 2022.
בהקשר זה נטען כי הארגון הגדיל משמעותית את היקף הניפוח, וגרף את רוב הכסף לצרכיו.
סך כל כספי הציבור שנגנבו לפי הנטען על ידי ארגון בכרי בתקופה שבין 2022 עד 2025 מועד פיצוח הפרשה מסתכם בכ-26 מיליון שקל.

עוד טוענת הפרקליטות כי החשוד ראיד (כאיד) ריאן משמש איש הכספים של הארגון. נטען נגדו כי הוא סחט בפועל את עד המדינה והשתלט על החברה הקבלנית תוך ניצול המוניטין הרצחני של ארגון הפשע. ראיד, נטען, הנחה באופן סדיר את עד המדינה לגבי ניפוח החשבונות שהוגשו לעיריה ולגבי אופן ריכוז, ניהול, פדיון והעברת הצ'קים שאסף הארגון.

נטען כי החשוד מוחמד ריאן, אחיו של ראיד, על פי החשד חבר הארגון אף הוא, ושימש כמחליפו של אחיו במתן ההנחיות לעד המדינה.

עצור נוסף, אדהם מורה, שימש כבכיר בחברה הקבלנית וכאיש הקשר של החברה בהתנהלות מול העירייה.
בתקופה הרלוונטית, הן לפני השתלטות ארגון בכרי על החברה והן לאחריה, העביר אדהם מורה, לפי החשד, את החשבונות הפיקטיביים לעירייה ודאג לקבל תשלום תמורתם.

עוד נטען לגבי מורה, כי הוא נהג להעביר את מעטפות הכסף המזומן לראש העירייה עלי סלאם ולנושאי התפקידים הרלוונטים בעירייה.
לפי החשד, לאחר השתלטות ארגון בכרי, המשיך מורה לפעול, הפעם בהנחיית ראיד ריאן, באותה מתכונת.

לקראת סוף התקופה, כשגירעון עיריית נצרת תפח למאות מיליוני שקלים, מונה לעירייה חשב מלווה של משרד הפנים.
החשב הורה על עצירת כל התשלומים לחברה הקבלנית, בשל חשדות להתנהלות לא תקינה מולה.

לפי החשד, ארגון בכרי אשר נפגע ישירות מהחלטה זו החל לסחוט באיומים באופן ישיר את ראש העיריה עלי סלאם.
מהרגע הזה, סלאם הפך מ"סוחט" כספי עירייה בעצמו, ל"נסחט" אשר נאלץ לשלם מכספו הפרטי דמי סחיטה לארגון בכרי (מאחר שהחשב מטעם משרד הפנים עצר את הזרמת הכספים מהעירייה לחברה הקבלנית).

הפרקליטות טוענת כי מעבר לפרשת העירייה, במסגרת החקירה הצטברו ראיות לסחיטה באיומים של מספר קורבנות נוספים על ידי ארגון בכרי.
הבולטים בקורבנות מכונים "הרימון" ו"התאנה" – מדובר בשני תיקי חקירה נפרדים, הנחקרים במקביל לפרשת העירייה.
עוד צויין כי צ'קים שנמסרו על ידי הקורבנות כדמי סחיטה, אותרו בקופת הצ'קים שניהל עד המדינה בהנחיית הארגון.

הפרקליטות סיכמה וכתבה לבית המשפט העליון, כי מדובר בחקירה מסועפת ביותר, המצריכה ביצוע פעולות חקירה רבות ומורכבות, ופרקליטות מחוז צפון מלווה את החקירה מראשיתה.

סמיר בכרי חשוד בניהול ארגון הפשיעה.
יתר העצורים חשודים בפעילות במסגרת ארגון פשיעה.
ראש העיריה לשעבר סלאם חשוד בסיוע לארגון פשיעה בהיותו עובד ציבור.
בנוסף כל העצורים חשודים בעבירות פליליות נוספות: סחיטה באיומים, הלבנת הון, גניבה בידי עובד ציבור, עבירות מס ועוד.

הסכם עד המדינה נחתם ב-31 בדצמבר, שלושה שבועות לאחר מעצר החשודים.
לפי הפרקליטות, הודעות עד המדינה הולידו צורך בביצוע פעולות חקירה רבות מאוד, אשר חלקן העיקרי בוצע כבר, אך נותרו עדיין פעולות לביצוע כפי שיפורט בדו"ח הסודי שיוגש לעיון בית המשפט העליון.
עד המדינה עדיין ממשיך להיחקר, הבהירה הפרקליטות בבקשה.

עוד צויין בבקשת המעצר חשוד מרכזי נוסף, מועתז עאלם, בעל שליטה לכאורה בצ'יינג' בסכנין אשר לפי החשד היה בנק ניכיון צ'קים של ארגון הפשע ובו נוכו גם הכספים שנסחטו מהעיריה.
הפרקליטות טענה כי הוא נעצר לאחר בריחה לחו"ל רק ב-23 בינואר (הוסגר מדובאי, ז"ק), וגם מעצרו המאוחר הוליד מספר רב של פעולות חקירה אשר עדיין בעיצומן.

בבקשה מציינים כי נתפסו ראיות רבות במהלך החקירה, ובכלל זה תיק שלם סביב הבנייה של בית משפחת בכרי בנצרת, ולצידו עבירות כלכליות שהניבו ראיות לנסחטים פוטנציאליים נוספים.

"נדרשות פעולות חקירה נוספות שלא ניתן לקיימן אלא בעת שהחשודים נתונים במעצר", נטען בבקשה.
הפרקליטות מבקשת הארכת מעצר נוספת בתשעה ימים עד 26 בפברואר ולצורך התכנסות לקראת כתב אישום.

הבקשה לעליון הוגשה באישורה של המשנה לפרקליט המדינה לעניינים פליליים עו"ד אפרת גרינבוים.

עם כל חומרת הדברים והתיאור של ארגון פשע היררכי, יצוין כי דווקא אחיו של ראש הארגון זוהייר בכרי שוחרר לאחרונה ממעצר בתיק העירייה, עם זאת הוא עצור בתיק אחר שלא הגיע למניין 75 הימים.

את בכרי והאחים ריאן מייצגים עורכי הדין תמיר סננס ודורון נוי.
את עלי סלאם מייצגים עו"ד אורי רינצקייחד עם עו"ד אליה חן ברק, וגם עו"ד מוחמד רחאל.
את אדהם מורה מייצג עו"ד חאלד אבו אחמד.
את מועתז עאלם מייצג עו"ד ג'וליאן חדאד

עדכון 19.2

בדיון לפני שופט העליון דוד מינץ, הפרקליטות התחייבה כי עד יום חמישי הבא (26 פברואר) יוגש כתב אישום לפחות בפרשת העירייה.
יתכן גם שבפרשיות סחיטה אחרות המיוחסות לארגון בכרי.
נוכח זאת, הוארך מעצר החשודים בשבוע נוסף.

השארת תגובה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *