"שעת מעילה": הצצה נדירה לעולמם של נוכלי הצווארון הלבן

תגיות
שתף כתבה עם חברים

ספר מתח משפטי כלכלי מיוחד ליום הכיפורים: עו"ד איתן ארז שניהל הליכי פשיטת רגל נגד ענבל אור ורבים אחרים כתב ספר על עולמם היצירתי של עברייני מרמה, בראיון ל"פוסטה" הוא מסביר כיצד להיזהר מנוכלים שרמנטיים ועקיצות בתחום הנדל"ן וההשקעות

"מדינה שיש בה נוכלים וזייפנים.. אנו יצואני מרמה מצטיינים…. למשל בתחום הפורקס… תוסיף לזה משטרה חלשה לצד ענישה קלה". עו"ד איתן ארז (צילום מהדיונים במשפט ענבל אור: פלאש 90)

כונס הנכסים עו"ד איתן ארז, מחבר הספר החדש "שעת מעילה", שטיפל בתיקים של מיליארדים והחזיר כספים לנושים בהם נפגעי הונאה, פותח את הראיון עימו ל"פוסטה" בהומור עוקצני טיפוסי:
"בכותרת המשנה לספר כתבתי  'המדריך להתגוננות ממעשי מרמה ועקיצות'. מכרתי כ-3,000 ספרים. אבל אם הייתי קורא לו 'המדריך כיצד לבצע עקיצות', הייתי בטח מוכר מיליון עותקים…".

ארז, שניהל את תיקי הפירוק ופשיטת הרגל של ענבל אור, אלי רייפמן, מייק בן־ארי ואחרים, מתאר בספר מקרוב את עולם ההונאות הפיננסיות: נוכלים כריזמטיים ומתוחכמים, קבוצות רכישה שהתפרקו, תוכניות פונזי, פורקס, גניבות נדל"ן, היסטוריה של רמאויות קלאסיות ועד הונאות סייבר וקריפטו בחסות הטכנולוגיה.

מעבר לתיעוד של פעילותו האישית של פרשות מפורסמות, ארז מסביר בגוף ראשון כיצד פועלות השיטות של הנוכלים, איך מתפתחות טקטיקות התעתוע ואלו סימנים אמורים להדליק נורות אזהרה. מנסיונו האישי כמייצג נושים, הוא מתאר גם את המאבקים המשפטיים שניהל נגד חייבים שניסו להבריח רכוש, ואת הטקטיקות שהפעיל נגדם.

"אנגליה מרכז ההון השחור של העולם"
בתוך כך ארז מספק הרבה ידע כלכלי שימושי, בעיקר בתחום הנדל"ן וההשקעות, מציע איך לזהות נוכלים טיפוסיים ומסביר כיצד הכסף השחור מניע את העולם: אפילו מרכזים פיננסיים גדולים עם חזות מהוגנת, כמו הבנקים הבריטיים בלונדון התעצמו בזכות זרימת הון שחור מחברות קש (off-shore) שהוקמו במדינות-איים אקזוטיים.

"חברות off-shore משמשות למגוון מטרות, חלקן לגיטימיות", מסביר עו"ד ארז, "אך לעתים הקמתן נועדה להסתיר את זהות הבעלים האמיתיים בנכסים ורצון להסתיר כסף שהושג מעבירות פליליות או מעסקאות נשק והברחות… בבנקים בלונדון, למשל, שוכבים טריליוני דולרים ששייכים לחברות off-shore, שנותנים פרנסה לחצי לונדון ומעלים את מחירי הנדל"ן באנגליה".

עו"ד ארז מתאר בספר ניסיון מוצלח בחשיפת בעלים העומדים מאחורי חברה כזו, שהתאגדה ב־BVI (איי הבתולה). מדובר בתיק של פושטת רגל מתוחכמת, יצואנית פרחים, שארז מונה בו כנאמן לפני מספר שנים. "גילינו חשבון בנק בירושלים שבו הופקדו שני מיליון דולר על שם חברה באיי הבתולה. בעל זכות החתימה בחשבון היה אזרח רומני בשם ואסילי טברצ'ה, דבר שנראה לי חשוד. לאחר בירור וחקירה בשגרירות רומניה בתל אביב, נודע לנו שמוצאו של הרומני בכפר נידח ברומניה. שלחתי לאותו כפר עורכת דין רומנייה שמצאה את המשפחה, וזו סיפרה שטברצ'ה עובד כפועל זר בבלגיה.

"שלחתי עורך דין לבלגיה ואיתרנו את אותו פועל קשה יום. בפגישה עימו הוא הצהיר כי שימש ללא ידיעתו כאיש קש ודרכונו נלקח ממנו כשעבד בישראל כמטפל בבתי אבות… עוד גילינו, כי במסמכי פתיחת החשבון בירושלים, על שם חברת-הקש מאיי הבתולה, הודבקה תמונת בעלה של פושטת הרגל (החייבת) תחת השם של הפועל הרומני. הצלחנו להביא אותו לישראל, הוא הצהיר שאינו קשור לחברה ודרכונו נגנב. כך שייכנו חשבון בנק של שני מיליון דולר לחייבת".

"להערכתי היא  שרפה שני מיליון שקל בתוך כמה חודשים רק על עורכי דין". ענבל אור עם עו"ד וינרוט (פלאש 90)

אימפריית השיווק של ענבל אור
פרק נרחב בספר מוקדש להונאות בנדל"ן וקבוצות רכישה, ולתיק המפורסם שארז ניהל בשנים האחרונות, תיק פשיטת הרגל ופירוק החברות של ענבל אור.

האם היא הנוכלת הכי אקסטרווגנטית ומיוחצנת שפעלה בארץ?
"ענבל אור שילמה הרבה כסף לאמצעי התקשורת, בשביל לקבל זמן מסך. היא הפכה לידוענית ארצית ולמרואיינת קבועה ומשתתפת בתוכניות אירוח וחדשות, וניצלה גם את הבולטות שלה כאשה בתחום גברי".

הספר מתאר את דרכה של ענבל אור, שנולדה בשם מרים ענבל קריאף בבאר שבע, עברה לתל אביב בגיל 21 והחלה לעבוד כפקידה בחברת יאכטות בהרצליה. בגיל 24 החלה לעסוק בתיווך, בגיל 30 פרצה קדימה, ניצלה את השיא בענף הנדל"ן והתחילה לארגן קבוצות רכישה.

כמנהל הליך הפירוק שחשף את השיטות של ענבל אור, עו"ד ארז מתאר אותן בפרוטרוט מהזווית שלו, החל מהאירועים הגרנדיוזיים, ערבי שיווק עם אלפי מוזמנים, משרדים מפוארים, אורח חיים נוצץ שמומן מכספי הרוכשים, והכל לצד התחייבויות כלכליות חסרות הגיון שלקחה אור על עצמה, שהובילו למצגים פיקטיביים ולהונאה שיטתית.

באחד הפרויקטים שלה אור מכרה 112 דירות, כאשר התב"ע התירה בניית 76 דירות בלבד. "בדו"ח החריף שהגשתי לבית המשפט ציינתי, כי קבוצת החברות חייבת מאות מיליונים.
"מתוך 600 לקוחות, ל-250 משפחות ענבל אור מכרה אוויר, חלומות בפרויקטים שבהם לא היתה לה שום זכות – לא בעלות בקרקע, לא הערת אזהרה, לא אופציה ולא כלום".

ארז מתאר בספר את הנהנתנות והניסיון הנואש של ענבל אור לעצור את הליכי הפירוק: "להערכתי היא  שרפה שני מיליון שקל בתוך כמה חודשים רק על עורכי דין".

בתיק הפלילי, בסופו של דבר, היא הורשעה בעיקר בשל אי תשלום מע"מ על הכנסות של 81 מיליון שקל – אבל על העבירה הכי חמורה, הונאה כלפי 200 משפחות, היא כלל לא הועמדה לדין: "זו אחת מחולשות מערכת האכיפה שלנו", מסכם ארז ומתאר מהלכים שביצע בניסיון למקסם את ההחזר לטובת קורבנותיה, שהם הלקוחות שלו.

למשל, תביעה שהגיש נגד פירמת רואי החשבון, מהידועות בארץ, שחתמה פחות משנה לפני הקריסה על הדוחות של ענבל אור ועל מאזניה, שהציגו "יתרת זכות" פיקטיבית של 51 מיליון שקל שהסתירה את ההונאה. "זימנתי לחקירה את השותפים הבכירים במשרד הרואי חשבון המדובר. לבסוף הגענו לפשרה", מתאר המפרק. "חברת הביטוח שביטחה את רואי החשבון שילמה 10 מיליון שקל לקופת הנושים. סכום הפשרה כלל את שכר הטרחה שלי, בסך 1.3 מיליון שקל נוספים".

לאחרונה הסתיימו ההליכים גם בתיק הפירוק.
"לקוחות שהחזיקו הערת אזהרה קיבלו לבסוף דירה, או 80 אחוז מכספם בחזרה, אך יותר מ-200 משפחות שלא היה להן רישום בטאבו, קיבלו 3 וחצי אחוז בלבד.
"מי שקיבלו הרבה מאוד כסף הן רשויות המס, להן יש קדימות לפי החוק, הן גבו מעל 25 מיליון שקל".
ענבל אור נדונה ל-7.5 שנות מאסר.

עו"ד ארז על מייק בן ארי: "התמחות מיוחדת בנשים אמידות ממוצא אנגלו סקסי, רווקות, גרושות אלמנות"(צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90)

מייק בן ארי: מיידוף הישראלי
בספר מסביר המחבר ארז מהי תרמית פונזי הנקראת על שם קרלו פונזי האיטלקי, "המייסד".
העיקרון הוא הוא להבטיח למשקיעים תשואות דמיוניות, כאשר בפועל המארגנים מממנים את התשואות הגבוהות מכספי משקיעים חדשים, אבל בסופו של יום הפירמידה קורסת ורוב המשקיעים נותרים ללא כלום.

על התרמית הזו מבוסס תיק ההונאה הגדול ביותר שעו"ד ארז טיפל בו – תיק מייק בן ארי.
רוב הציבור אולי לא שמע עליו, מדובר בבנקאי לשעבר ואיש השקעות יהודי אמריקאי, שביצע את עקיצת הפונזי הגדולה ביותר בארץ, בהיקף של 500 מיליון שקל, כמעט פי שתיים מהחובות של ענבל אור.

בן ארי נעצר ב-2021, ובספטמבר 2024 נדון לשמונה שנות מאסר, במסגרת עסקת טיעון שסיכם עבורו סנגורו עו"ד איתן פינקלשטיין, בכיר בפרקליטות להב 433 לשעבר.
"מדובר בעונש מגוחך לעומת העונשים שנגזרים בארה"ב על הונאות בקנה מידה דומה", טוען עו"ד ארז, שייצג בתיק הזה מאות נושים.

"תוכנית פונזי קורסת בדרך כלל תוך שנתיים עד ארבע שנים. רק מעט אנשים הצליחו להחזיק עוקץ פונזי יותר מ-15 שנים, כך היה ברנרד מיידוף בארה"ב, וכך מייק בן ארי בישראל", אומר עו"ד ארז.

"מייק קנה אנשים באמצעות כריזמה ויצר קשרי חברות, גם קשרים רומנטיים… היתה לו התמחות מיוחדת בנשים אמידות ממוצא אנגלו סקסי, רווקות, גרושות ואלמנות", מספר עו"ד ארז. ""הוא ניהל מערכת שלמה של כספים שחורים… מכר השקעות פיקטיביות בקרן מדומיינת בארה"ב ומאות לקוחותיו הישראלים קיבלו ממנו התחייבות לריבית שנתית של מעל 10% וקיבלו מסמכים מפוברקים.
"אדם שיש לו חצי מיליון שקל מזומן היה בא אליו. מייק היה אומר לו 'אין בעיה, הבן שלך לומד באנגליה? אעביר לו 50 אלף דולר לשם. הוא סיפק בעצם גם שירותי הלבנת הון".

באפריל 2021 לאחר שבן ארי נעצר ושוחרר בערבויות, הוא ברח מהארץ עם דרכון מזויף. ממקום בריחתו הוא איים על לקוחותיו לבל יגישו נגדו תביעות וכתב להם שרשות ניירות ערך הציעה לו להיות עד מדינה, ואז הלקוחות ייאלצו להסביר את מקורות כספם.
בתוך שלושה ימים אחרי הבריחה, עו"ד ארז החתים משקיעים רבים על יפוי כוח, והגיש בקשות לבית המשפט המחוזי בתל אביב לפתיחת תיק חדלות פירעון ופירוק החברות של הנוכל.
אחרי שנה, בן ארי נעצר בבוסניה והוסגר לישראל.

בספר מתוארים הליכים שניהל עו"ד ארז ביחד עם הנאמן עו"ד ליאור דגן גם בארה"ב, כדי להשיב כספים שהוברחו לבני משפחה וחברים של בן ארי.

"היזם הבטיח לרוכשים התמימים מחיר פיקס – ורק אחר כך קנה את הקרקע". עו"ד ארז על פרויקט יונייטד שרונה

נדל"ן: לקנות בזול מה שיעלה ביוקר
כמומחה לנדל"ן, ארז מפרט כשלים של יזמים נוספים ומבקר את העובדה שעד היום אין בישראל חוק קבוצות רכישה שהן נפוצות כל כך, "כדי לארגן קבוצת בנייה לא צריך שום השכלה או רישיון רלוונטי".

ארז מספר בספר על פרויקט "יונייטד שרונה" ברחוב ארניה בתל אביב, היכן ששכנו אולפני הטלוויזיה הישראלית.
בשנת 2015, פרסמה רשות מקרקעי ישראל מכרז למכירת הקרקע, שעליה ניתן היה להקים 450 דירות.
היזם מוטי פלד ארגן קבוצת רכישה, הקים משרד מכירות מפואר וכדי להבטיח זכייה נקט בטקטיקה של "לקנות את הקרקע ביוקר – לשווק את הדירות בזול".

זה הוביל להתרסקות, מציין ארז.
"פלד הבטיח ללקוחות שהצטרפו לקבוצה כי דירה בת חמישה חדרים תעלה ארבעה מיליון שקל, אבל הייתה בעיה קטנה", אומר ארז, "היזם הבטיח לרוכשים התמימים מחיר פיקס – ורק אחר כך קנה את הקרקע".

היזם הציע למינהל סכום עתק של מעל מיליארד שקל – בחשבון פשוט זה יצא 2.7 מיליון שקל רק עבור קרקע לדירה.
עכשיו, ההבטחה לספק דירה בנויה בארבעה מיליון שקל הפכה לא ריאלית, אבל בהתאם להסכמים מארגן הקבוצה פלד אמור היה לגרוף לגרוף עמלות של כ־110 מיליון שקל.

בסופו של דבר, פלד לא הצליח לקבל ליווי פיננסי מאף בנק.
חלק מחברי הקבוצה פנו לעו"ד ארז, שמספר כי הוא ייעץ להם לעצור את התהליך, לא לגשת לבנייה ולמכור את הקרקע במחיר מקסימלי.
נציגות הדיירים לא נשמעה לעצתו והחליטה להמשיך.
חברי הקבוצה מינו את נחשון קוויתי מחברת ב.ס.ר, שהחליף את פלד בתקווה שיציל את המיזם תמורת דמי ניהול של 75 מיליון שקל.

"כולם" הרוויחו מהמחדל הזה מראה ארז:
רמ"י שקיבלה מיליארד שקל על הקרקע,
משרד האוצר שגבה מס ערך מוסף,
חברות המימון,
היזמים,
עורכי הדין,
השמאים.

מי הפסידו?
300 משפחות תמימות מקבוצת הרכישה שלפי החשבון של עו"ד ארז הפסידו 400 מיליון שקל בריביות, הבטיחו להם דירות בארבעה מיליון שקל אבל הם שילמו מחיר כמעט כפול וצפויים לקבל את המפתח עשר שנים לאחר שיצאו לדרך.

עו"ד איתן ארז שעת מעילה
"אם הייתי קורא לו 'המדריך כיצד לבצע עקיצות', הייתי מוכר מיליון עותקים". עו"ד איתן ארז

גן עדן לנוכלים. הספר
זה ספרו השני של ארז. הוא עורך דין מנובמבר 1981 – כמעט 44 שנים. לפני 15 שנה התמודד על ראשות לשכת עורכי הדין מול יורי גיא רון. "אני עדיין מרגיש צעיר ונהנה להופיע בבתי המשפט, באמת. אני מופיע פעמיים בשבוע לערך". הוא אומר.

מתי היה לך זמן לכתוב?
"קשה מאוד לכתוב תוך כדי ניהול קריירה, לקח לי שלוש וחצי שנים. עשיתי את זה בעזרת שותפתי למשרד, עו"ד מור בן שושן".

באחד הפרקים בספר הוא מתייחס לקלות הבלתי נסבלת של גניבת קרקעות.
"כל מה שצריך הוא לזייף יפוי כוח נוטריוני בלתי חוזר. הנוכל מוצא בטאבו מגרש יקר על שם תושב חוץ שאינו מתגורר בארץ ומוצא איזה הומלס, קוף או תייר שנתקע בלי כסף. מזייפים תעודת זהות והמתחזה הולך לנוטריון וחותם על יפוי כח באמצעות השם של בעל המגרש האמיתי. אחר כך, מוצאים קונה ומוכרים את הקרקע, בקלי קלות.

"יש עשרות מקרים כאלה בכל שנה. לא ניתן לסמוך על הטאבו בישראל. למעשה, כשמבינים איך מתנהלים הטאבו ובתי המשפט, פלא שאין אלפי מקרים כאלה", אומר ארז בראיון ל"פוסטה", ויש לו גם הצעות פרקטיות להתגונן – על ידי רישום משכנתא קטנה.

אתה מכנה את ישראל "גן עדן לנוכלים". מדוע?
"מצד אחד, מדינה שיש בה לא מעט נוכלים וזייפנים. אנו גם יצואני מרמה מצטיינים, למשל בתחום הפורקס (מסחר במטבעות), אלפי ישראלים עוסקים בעקיצות מחוץ למדינתם, מקימים בסיסים במדינות כמו בולגריה, סרביה, קפריסין ואחרות… מצד שני, כאן בארץ אין חינוך פיננסי בכלל, מגזרים רבים באוכלוסיה הם תמימים.
"תוסיף לזה משטרה חלשה וקטנה יחסית לאוכלוסיה, לצד ענישה קלה. בארה"ב נוכלים נשלחים לעשרות שנות מאסר ויותר. בארץ, העונש של אמיר ברמלי שגנב 300 מיליון שקל ממשקיעים ונדון ל־14 שנות מאסר, הוא היוצא דופן".

היוצא מן הכלל לחומרה. אמיר ברמלי (פייסבוק)

קריפטו: הכסף החדש
עו"ד ארז מאמין ביתרונות של המטבעות הדיגיטליים והעולם הטכנולוגי בכלל, וצופה כי בסופו של תהליך ארוך גם העולם הכלכלי הממוסד יאמץ אותם. "רעיון הביטקוין הוא לבצע העברות כספים ללא תיווך, ללא שליטה של אף מדינה או בנק.

"עם זאת, כיום אתה עדיין לא יכול לקנות דירה ולשלם מסים בביטקוין בשום מקום בעולם כמעט.
"אז מי משתמש בביטקוין? רק אנשים פרטיים… הביטקוין הוא עדיין מעין 'כסף שחור', אבל 95 אחוז מהמשתמשים בו רוצים שיהפוך ללבן.

"לשימוש בקריפטו ובתשתית עליה הוא מבוסס יש יתרון של 'כסף חכם', בלתי ניתן לזיוף, אבל צריך להיזהר מעקיצות והנפקות של מטבעות חדשים ללא תשקיף.
"מהו תשקיף? מסמך שמקנה בין היתר אחריות של עו"ד ורואה חשבון".

לסיכום, לפני קריאת הספר, מהם המאפיינים המשותפים של נוכלים?
"קודם כל, מי שמבטיח תשואה קבועה –  ברנרד מיידוף היה מבטיח אחוז אחד בחודש.
"עוד סממן של נוכלים הוא ניימס דרופינג: אחד שזורק שמות של מפורסמים, ומכיר את כולם.
"לנוכל פוטנציאלי יש גם מאפייני אישיות: גרנדיוזיות, אימפולסיביות, חוסר חרטה, אדישות לסבל הזולת ולצד כל זה גם פעילות מינית חריגה".
לרכישת הספר מוזמנים ללחוץ כאן

השארת תגובה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *