
500 מתמחים השתתפו היום בכנס שנערך בכנסת, בקריאה לשרת המשפטים אילת שקד להעניק פקטור לכלל הנבחנים בשתי הבחינות האחרונות, שאחוזי הכישלון בהן רשמו שיא חסר תקדים של שני שלישים מהנבחנים.
התמיכה הפוליטית במתמחים הופגנה מקיר לקיר, כשחברי כנסת מכל סיעות הבית הביעו תמיכה במאבקם, החל מיוזם הכנס ח"כ עו"ד אמיר אוחנה ויו"ר הקואליציה דוד אמסלם, דרך מרכז "המחנה הציוני" ח"כ יואל חסון, ועד יו"ר הרשימה המשותפת, ח"כ איימן עודה.
ח"כ אוחנה: "יש פעמים שגם אנחנו, הפוליטיקאים, צריכים לשים את הציניות בצד. שרת המשפטים, ראי את הכאב, את הדמעות, שמעי את הסיפורים. את טוענת שאין לך סמכות? היום תוגש הצעת חוק שלי שמסמיכה אותך ואת הוועדה הבוחנת להעניק פקטור. אני מצפה ממך כיו"ר ועדת שרים לחקיקה להעביר את ההצעה. לא כולם צריכים להיות עורכי דין, אבל הבחינה צריכה לשקף ידע ויכולות, להיות צודקת והוגנת, לא לשמש כמחסום גילדאי המונע מאנשים שכבר הקדישו ארבע וחצי שנים לפחות מחייהם, לעסוק במקצוע בו בחרו".
בשבוע שעבר הודיעה שקד שכ-150 נבחנים נוספים משני מועדי הבחינה האחרונים צפויים לקבל אישור שעברו את הבחינות ולקבל רישיון עורך דין, בזכות תקנה חדשה שתבטל תנאי שהונהג במועדים האחרונים, לפיה על נבחן לקבל ציון 60 לפחות בכל אחד מחלקי הבחינה. התקנה החדשה קובעת כי אם נבחן קיבל ציון 65 משוקלל בבחינה כולה, אין הכרח שיקבל ציון עובר בנפרד בכל אחד מהפרקים.
ח"כ אוחנה טען כי ההקלות של שקד, בשיתוף לשכת עורכי הדין, מהוות לעג לרש. השאלה מי שומר על האינטרסים של ציבור הלקוחות, שמקבל שירות מעורכי הדין, היא כבר שאלה נפרדת. כאן אוחנה מציע לתת לכוחות השוק החופשי לעשות את דברם.
עדכון 11.12
בית המשפט העליון דחה את ערעורי המתמחים ביחס לבחינת ההסמכה שהתקיימה בקיץ 2018. המתמחים ערערו על 12 שאלות וערעורם נדחה למעט שאלה אחת, אשר בהסכמת הוועדה הבוחנת הוספה לה תשובה נוספת. השופט מני מזוז הבהיר כי בית המשפט צריך "למשוך ידו מהעיסוק בתוכנן של שאלות ותשובות בבחינות ולהימנע מלרדת לזירה זו" שנמצאת בסמכות הוועדה הבוחנת, הכוללת אף היא שלושה שופטים מכהנים.
לצד דחיית ערעורי המתמחים, קיבל בית המשפט את ערעור הועדה הבוחנת ולשכת עורכי הדין ביחס למטלת הכתיבה, וקבע כי בבדיקת מטלת הכתיבה אין צורך בהנמקה פרטנית לכל בחינה מאחר ואין צורך לבדוק מחדש מטלות כתיבה של נבחנים שלא ערערו על הציון שקיבלו. בית המשפט קבע כי לא יבדוק מטלות כתיבה במקום הוועדה, וכי הוועדה אינה צריכה לפרסם את העקרונות שניתנים לבוחנים לניקוד מטלת הכתיבה. את הלשכה והוועדה הבוחנת ייצגו עורכי הדין דוד יצחק ומירית שלו ממשרד קסוטו ושות'.









