נהיגה תחת קנאביס. מה שאסור

שתף כתבה עם חברים

עורכי הדין יניב פרץ ואיתן כבריאן מסייעים לצרכני קנאביס רגע לפני שהם עולים על הכביש

הרכב של משפחת עטר. החשד הוא שהנהג היה תחת השפעת קנאביס שגם נתפס ברכבו לאחר התאונה (צילום: זק"א)

על רקע התאונה הנוראית, שבה נהרגו שמונה בני משפחת עטר בכביש 90, לפי החשד מאחר והנהג הפוגע היה תחת השפעה של קנאביס, ביקשנו מעורכי הדין הפליליים, יניב פרץ ואיתן כבריאן, לעשות סדר בכל הקשור לנהיגה תחת "השפעת" קנאביס.

המשרד של שני הפליליסטים ידוע ככזה שברוב ימי השנה דוגל במאבק למען זכויות נחקרים וזכויות אדם במגוון רחב של נושאים, ובהקשר זה הם עוסקים רבות גם בצד הפלילי, עם דגש על הצד הרפואי והחברתי של הקנאביס אשר מותר כבר לצריכה בכמה מדינות בארצות הברית, קנדה, אורגוואי, מקסיקו ומדינות נוספות על הגלובוס.

הנה 10 פרטים על הסטטוס של נהיגה תחת שימוש בקנאביס במדינת ישראל

1. עבירה פלילית

שימוש בקנאביס אסור לשימוש חברתי ועדיין החזקתו עד ל 15 גרם מוגדרת כעבירה פלילית מסוג "עוון" (העונש בגינה עד שלוש שנות מאסר), למעט מטופלים ברישיון מאת המדינה. ישנם היום למעלה מ-38 אלף מטופלים הרוכשים קנאביס משמונה חוות קנאביס במדינת ישראל, והמספר רק הולך ועולה, גם של המטופלים וגם של היצרנים.

2. סטלן ושיכור

פקודת התעבורה רואה כ"שיכור" מי שנמצא תחת השפעת סם, לרבות מי שנמצא בדמו או בשתן שלו תוצרי חילוף של סם מסוכן.

האיסור בחוק נובע מטענות מומחים של המדינה לפיהן הקנאביס, סמוך למועד העישון, מייצר סוג של בלבול אשר עשוי לפגוע בריכוז של הנהג על הכביש, ובכך להשפיע על התגובות שלו. מחקרים רבים בעולם הראו שלא נמצאה פגיעה קוגנטיבית אצל מטופלים בקנאביס, אבל מדינת ישראל אוסרת על נהיגה תחת שימוש בקנאביס מבלי להתבסס על מחקר מדעי מדוייק.

3. שרידי קנאביס

קנאביס נחשב צמח אשר מותיר אחריו "עקבות" רבות, הן בריח הנפלא והחזק שהוא מפיץ (לדעתם המקצועית של הח"מ) והן בזמן שהוא נשאר בגוף לאחר השימוש בו. וכאן הבעיה הגדולה: ניתן ללמוד כי לאחר שימוש "מזדמן" ישארו שרידי סם למשך ימים ארוכים, ולאחר שימוש מחזורי ישארו שרידי הסם בדם שבועות ארוכים, בהם טכנית יחשב הנהג "כשיכור".

לפיכך, השימוש בקנאביס מסכן נהגים מול רשויות אכיפת החוק, גם אם הם לא תחת השפעה (!). יהיה קשה מאוד לסתור את החזקה לפיה הנהג שנבדק מצוי תחת השפעת סם (מצב של שכרות) כאשר נמצאים שרידי סם כלשהו בבדיקות שתן או דם.

בסוגיה זו ניתן למצוא גישה מחמירה ולפיה בית המשפט אינו פתור מלבדוק האם למרות ממצאי השימוש בסם, אין מדובר במצב של שכרות, אך הדבר מורכב ביותר מבחינה משפטית, שכן בבית משפט העליון קיימת פסיקה מחמירה בסוגיה זו.

4. התיקון של נתניהו

מטופלים בקנאביס רפואי נחלו אכזבות רבות עד לתיקון "תקנות התעבורה" (סמים שאינם נחשבים למסוכנים) התשע"ח-2018, עליהם חתם ראש הממשלה נתניהו בחודש מרס. עד לתיקון הם הורשעו גם כאשר הציגו רישיון להחזקת קנביס רפואי בתוקף.

קנאביס. להשתמש באחריות

5. לו"ז קנאביס

היום, למטופלים בקנאביס רפואי ברישיון משרד הבריאות ובפיקוח רפואי, כאשר מינון הקנאביס שלהם הוא עד 50 גרם בחודש, מותר להם לנהוג לאחר שלוש שעות מרגע השימוש באידוי או בעישון. בצורה אחרת, כמו שמן או בליעה, יש להמתין שש שעות לפני עליה לרכב, ורק אז מותר לנהוג.
בהקשר זה אפשר לציין, כי ישנם מטופלים שמקבלים עד 300 גרם קנאביס בחודש!!!

6. חובת השוטר 

זאת יש לדעת: לשוטר אין זכות אוטומטית לערוך חיפוש ברכב, הוא חייב להוכיח חשד סביר לביצוע עבירה. לשוטר נדרש יסוד סביר לחשד שאדם שיכור או שהוא מצוי תחת השפעת סם, ורק אז הוא יכול לדרוש בדיקת שתן או נשיפה, אבל הנבדק רשאי לבקש בדיקת דם תחתיהן.

7. חובת הנבדק

לפני כל בדיקה שוטר צריך לוודא שהנבדק לא אוכל או מעשן, והנבדק חייב לערוך בדיקת מאפיינים שבה הוא נדרש ללכת על קו ישר עקב אחר אגודל, להביא את האצבע למרכז האף מספר פעמים משתנה, וכן לעמוד ניצב בעיניים עצומות.

במקביל, השוטר ממלא נתונים בדבר התרשמותו מהנבדק, מהדיבור שלו ומהופעתו החיצונית.

8. תיעוד

רצוי לתעד באופן נסתר או גלוי כל מפגש עם שוטר. 

9. פסילת הסרבנים

יחד עם כל האמור, סירוב לבצע בדיקת שתן או שכרות יהיה ראיה למצב של נהיגה בשכרות, ובמצב כזה יחשב הנהג לשיכור, והוא צפוי לעונש של פסילת רישיון למשך שנתיים.

10. קחו עורך דין

בכל מצב יש לנבדק זכות שלא להפליל את עצמו בעבירה ולהיוועץ בעורך דין פלילי מיומן.

זכויות אדם וקנאביס. עורכי הדין יניב פרץ ואיתן כבריאן

השארת תגובה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *