4.5 מ"ר לאסיר: בג"צ קיצר את היעד מעשר שנים לשנה וחצי

שתף כתבה עם חברים

תאריכי היעד החדשים: 3.5 מ"ר לאסיר עד אפריל הקרוב ו-4.5 מ"ר עד מאי 2020. השופט מלצר: "אי עמידה ביעדים החדשים עשויה להוליד תרופות וסעדים לכל מי שיימצא נפגע"

המדינה ביקשה עשר שנים ונדחתה

בית המשפט העליון קבע (חמישי) שתוך שנה וחצי – עד מאי 2020 – על המדינה לעמוד בתוכנית שתכננה לפרוס על פני עשר שנים, להגיע למרחב מחיה של 4.5 מ"ר בממוצע לכל אסיר.

עד ל-30 באפריל 2019, נקבע כי על שב"ס לעמוד ב"פעימה הראשונה" של 3.5 מ"ר לאסיר.

פסק הדין ביוני 2017 בנוגע לצפיפות בבתי הסוהר, קבע כי על המדינה לעמוד ביעד של 3.5 מ"ר (כולל מקלחת ושירותים) עד מרץ 2018, וביעד הסופי של 4.5 מ"ר עד סוף שנה זו. בעקבות עתירת האגודה לזכויות האזרח והקליניקות במרכז האקדמי למשפט ועסקים, קבע השופט רובינשטיין כי שטחם של התאים בבתי הכלא, נכשלים במבחני החוקתיות. בשיעורים גבוהים, שטחם קטן מ-3 מ"ר לאסיר.

בעקבות פסק הדין, הגישה המדינה בקשות לדחיות והציגה תוכנית בנייה שנדחתה על ידי בג"צ, ואמורה היה לתת מענה לפסק הדין בשנת 2027.

השופט חנן מלצר קבע היום כי "לאחר שמיעת הטיעונים החלטנו לאשר באופן חריג, לנוכח הנסיבות המיוחדות והאילוצים שהוצגו בפנינו, סטייה ממועדי הפעימות", אך גם המועדים החדשים יאלצו את המדינה להיערכות בלוח זמנים קצר. יעד הפעימה הראשונה באפריל 2019 כבר היה ידוע והמדינה התחייבה לעמוד בו – אך תאריך היעד הסופי שנקבע כעת עתיד לאלץ את שב"ס, הפרקליטות ומערכת בתי המשפט למהלכים מרחיקי לכת יותר מאלה שתיכננו. המדינה תגיש הודעות עדכון לבג"צ כל שלושה חודשים.

שופט חנן מלצר

"אי-עמידה במועדים החדשים שנקצבו, עשויה להוליד לעותרים ולכל מי שימצא נפגע – תרופות וסעדים שונים, בהתדיינויות עתידיות", מזהיר מלצר.

בתוך כך מתברר כי בשנים האחרונות חלה ירידה במספר הכלואים, לאחר שבמשך כמה שנים נמנע שב"ס מפרסום הנתונים. כיום 16,700 כלואים במתקני שב"ס, לעומת יותר מ-20 אלף בשנת 2014. רק חלק מהירידה מוסבר בסגירת המתקנים סהרונים וחולות בהם הוחזקו מבקשי מקלט/מסתננים.

העותרים מהמרכז האקדמי למנהל ולעסקים והאגודה לזכויות האזרח – עו"ד סיגל שהב, עו"ד אן סוצ'יו ועו"ד עודד פלר – מסרו בתגובה כי הם מברכים על ה"החלטה שמאריכה באופן מוגבל יחסית את המועדים ליישום פסק הדין וזאת לעומת בקשת ההארכה השערורייתית שהוגשה בתחילה על ידי המדינה ועמדה על עשר שנים. החלטת בית המשפט משקפת הכרה בחשיבות ההגנה על כבודם של אסירים ועצורים, וטוב עשה בית המשפט שהבהיר למדינה כי אחריותה כלפי מי שחירותם נשללת אינה ניתנת לביזוי מתמשך. ראוי היה שבית המשפט יעביר מסר דומה גם בעניינם של הנחקרים במתקני שב"כ אשר לגביהם נקבע מועד ארוך יותר שמותנה בצעדים שונים שמימושם אינו ברור".

בשבוע הבא עשויה הכנסת לאשר את תיקון חוק שחרורים מנהליים ותקופות הקיצור המנהלי יוכפלו פי 2 עד פי 4 בהתאם לתקופת המאסר. אישור החוק נדחה לאחרונה כדי להחריג ממנו את האסירים הבטחוניים, שלא יזכו לפריבילגיה.

השארת תגובה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *