
בית משפט השלום בתל אביב הרשיע אתמול (10.7) את אלברט מרדכייב ורויני שימשישווילי, בגין מעורבותם בפרשת סחר באיברים. על מרדכייב נגזרו 33 חודשי מאסר בפועל, קנס על סך 30 אלף שקלים, ו-10,000 שקלים פיצוי לקורבן עבירה, ואילו על שימשישווילי הוטלו 23 חודשי מאסר, וקנס של 20 אלף שקלים.
במסגרת הסדר טיעון, שהתקבל על ידי השופט דניאל בארי, הורשעו השניים בריבוי עבירות של קשירת קשר לעוון, סחר באיברים ותיווך לסחר באיברים, וכן בניסיון לסחר באיברים וניסיון לתיווך באיברים. עונשי המאסר כוללים עונשים שצורפו לנאשמים בגין תיק מוקדם יותר, בו הורשעו בעבירות דומות.
לפי כתב האישום, השניים היו חלק מרשת שעסקה בסחר באיברים במהלך מספר שנים. עד למעצרם באפריל 2014, פעלו הנאשמים במטרה לבצע השתלות בלתי חוקיות, בהן שולם לתורמים זרים ממדינות חבר העמים תשלום כספי תמורת מכירת איבריהם.
לאחר שהוגש כתב אישום נגד מרדכייב ושימשישווילי ואחרים, ב-2015 קשרו השניים קשר עם שותפיהם בחו"ל להמשיך את פעילותם בתחום סחר האיברים וההשתלות הבלתי חוקיות. על מנת להסוות את פעילותם, נעזרו השניים בחוזים משפטיים כוזבים, לפיהם החברה בה הם עובדים מספקת שירותים לוגיסטיים בלבד לחברה זרה. הם קיימו פגישות עם חולים שסבלו מאי ספיקת כליות, ושילמו תמורת השתלת כליה מתורם חי, במרבית המקרים, סכומים בגובה כ-180 אלף דולרים. (לידיעה קודמת בפרשה)

מרדכייב ושימשישווילי העסיקו רופא, פרופ' זכי שפירא, נאשם שלישי בפרשה, שבחן ואישר את התאמת החולים לביצוע השתלות הכליה. עם הגעת החולה למדינת היעד בה בוצעה ההשתלה, המתין לו אזרח ישראלי החי בחו"ל, שותפם של מרדכייב ושימשישווילי, הפגיש את החולה עם התורם, והנחה אותם לשנן סיפור כיסוי אודות קשר משפחתי או חברי ביניהם, לצורך אישור ההשתלה במרכזים הרפואיים השונים.
בנוסף הקימו מרדכייב ושימשישווילי חברה פיקטיבית בבעלות האחרון, שהמשיכה את פעילותה של חברה קודמת שפעלה בתחום ההשתלות הבלתי חוקיות. החברה החדשה הציעה שירותים זהים, תוך שימוש במצג שווא לפיו היא מספקת שירותים לוגיסטיים לחברה אלבנית המאתרת תורמים אלטרואיסטים מתוך מאגר של בתי חולים. השניים נהגו להיפגש עם חולים במשרדי החברה ולהציע להם רכישת "חבילת השתלה", הכוללת תשלום עבור כליה מתורם חי, ועבור השירותים הלוגיסטיים הכרוכים בביצוע ההשתלה.
תחת החברה החדשה, הוחתמו החולים על חוזה פיקטיבי בו צוין כי החברה איננה מאתרת תורמים, וכי זהו תפקידו של החולה עצמו. זאת כשבפועל, במועד הגעת החולה, המתין לו תורם שאותר על ידי שאר חברי הרשת. כתוצאה מפעילות הנאשמים בוצעו 14 השתלות כליה בלתי חוקיות, המהוות סחר באיברים, בארבע מדינות שונות ברחבי העולם: טורקיה, בולגריה, תאילנד והפיליפינים.
התיק נוהל על ידי עוה"ד גלעד ארליך ומיכאל סטופ מפרקליטות מחוז מרכז, ממנה נמסר: "פעילותם של הנאשמים היתה רחבת היקף, התפרשה על פני מדינות שונות ונעשתה בתחכום, לאורך תקופה ממושכת, תוך שימוש במצגי שווא, הכל במטרה להסוות את ביצוע עבירות הסחר באיברים. ההחלטה בעניינם מהווה צעד נוסף במסגרת המאבק של מדינת ישראל בסחר באיברים, תופעה חובקת עולם המסכנת את שלומם של אזרחים רבים, וגורמת לפגיעה קשה במעמדה של מדינת ישראל בזירה הבינ'ל". את הנאשמים ייצג עו"ד ערן אביטל.
פרופ' שפירא בחר שלא להגיע לעסקת טיעון, ותיקו עדיין מתנהל.









