הקוקאין במטוסי אל על: עד המדינה א' נגד עד המדינה ב'

שתף כתבה עם חברים

עד המדינה השני הכניס את יעקב פליסיאן לתיק כנהג של הרשת בישראל. עד המדינה הראשון והמרכזי טוען שפליסיאן מעולם לא היה בתמונה המבצעית, והוסיף ואמר על העד השני: "הוא לא אמין בעיניי"

שאלת האמינות של עד המדינה ב"ב (אילוסטרציה מטוס: משה שי, פלאש 90)

התפתחות דרמטית בתיק הברחת הקוקאין במטוסי אל-על: בעדות שמסר מעל דוכן העדים בבית המשפט המחוזי בתל אביב, עד המדינה המרכזי (א"א) הטיל ספק באמינותו של עד המדינה השני (ב"ב).

לקראת סוף חודש יולי 2020 הגישה פרקליטות מחוז תל אביב לבית המשפט המחוזי בעיר כתב אישום נוסף בפרשת ייבוא הקוקאין במטוסי אל-על מדרום אפריקה לישראל, בעקבות עדות מפלילה חדשה שהביאה למעצרם של חשודים נוספים. בהמשך התברר רשמית כי אחד הנאשמים בתיק המקורי הפך לעד מדינה (ב"ב) והצטרף בכך לעד המדינה המרכזי, א"א, עליו מבוסס תיק אל-על המקורי.

כתב האישום החדש התרכז ב"יחידה מבצעית" שייבאה לישראל 108 ק"ג קוקאין במטוסי אל-על – או ליתר דיוק: 10 משלוחים של 18 ק"ג כל אחד. בין הנאשמים "החדשים" היה גם יעקב פליסיאן, שהוכנס לתיק בהתבסס על עדותו של עד המדינה ב"ב. לפי האישום נגד פליסיאן, הוא שימש כאחד מהנהגים אשר אספו מזוודות סמים מרמי יוגב, איש הביטחון לשעבר בחברת התעופה. לאחר מכן, כך נטען, הוא חילק את תכולת המזוודות והעביר מחצית מהסמים לנאשמים אחרים לצורך שיווק והפצה. ב"ב העיד כי פליסיאן העביר לו את יתרת הסמים. לדבריו, פליסיאן מכר את הסמים וחלק מהתמורה העביר לנאשמים אחרים.

א"א, עד המדינה בתיק אל-על הראשון ועד תביעה מרכזי גם בתיק השני, עבד במשך שנים באגף הביטחון של חברת אל-על, עד שהוחלף בתפקידו בשנת 2010 על ידי רמי יוגב. מהעדויות בתיק עולה כי בשל תפקידו הבכיר מהעבר, הוא היה מעורב ברוב ההברחות, בשני התיקים.
אתמול עלה א"א לדוכן העדים במסגרת חקירה נגדית שערכה לו הסנגורית של פליסיאן, עו"ד נירה שגב. א"א העיד בתשובה לשאלות הסנגורית, כי ידע במסגרת תפקידו במערך ההברחות על כל המשלוחים שהתבצעו, אולם למרות זאת לא הכיר כלל את פליסיאן. "אני הכרתי אותו רק באולם הדיונים אחרי שהתחיל המשפט המאוחד. מעולם לא שמעתי עליו קודם לכן", אמר העד א"א.

בהמשך עדותו התייחס א"א לעדותו של עד המדינה השני, ב"ב: "במהלך האירועים שאנחנו היינו מעורבים בהם בכל נושא הברחות הסמים, היה לי קשר ישיר עם ב"ב, מהשלב הראשון ועד השלב האחרון. זאת אומרת, אם יש מישהו מבין האנשים שלא הכרתי, ולמדתי להכיר אותו תוך כדי שמונה חודשים של ביצוע ההברחות האלה, זה היה ב"ב. הוא עשה מספר תפקידים, הוא בא אליי הביתה יותר מפעם אחת, אפילו עם אשתו כמה פעמים, ולמדתי להכיר אותו יותר לעומק. כמו שתיארתי בעבר, היו מידורים, זאת אומרת שיש דברים מסוימים שלא יכולתי לדעת עליהם מתוקף המידור והתפקיד שלי. אותו דבר ב"ב ואותו דבר אחרים".

מכחיש את המיוחס לו. יעקב פליסיאן

אחר כך תקף א"א את אמינותו של ב"ב: "בעדות של ב"ב לגביי הוא האשים אותי בהאשמות חמורות מאוד וחסרות שחר ואני התעקשתי עם הקצינים האחרים שאני דורש עימות. אם היינו עומדים בעימות, אם המשטרה היתה נותנת לעשות עימות ביני לבין ב"ב, החוקרים מיד היו מזהים מי דובר אמת ומי לא, וביקשתי את זה יותר מפעם אחת מהדרג הכי בכיר. אם מישהו מהפרקליטים היושבים פה היה משתכנע בעשירית מההאשמות שהוא האשים אותי, אני לא הייתי עומד פה. אני מניח שהחוקרים לא האמינו לו וגם לא הפרקליטים, אחרת היו קורעים לי את הצורה ובצדק. הוא לא אמין בעיניי".

עו"ד שגב שאלה את עד המדינה א"א לגבי חלקם של הנהגים בפרשה, ביניהם פליסיאן, והוא השיב: "שני הנהגים היחידים שלקחו חלק בהברחות בזמן שאני ניהלתי אותם היו ב"ב ושחר לוי, לא היה שום נהג אחר".
כאשר ניסתה הסנגורית להבין מעד המדינה א"א עד גמה הוא מכיר את הנהגים וקרוב אליהם, הוא השיב: "בכל המשלוחים שעשינו אני ניהלתי את החלק בארץ שלא הייתי בקרבת הנהג, מה שנקרא חפ"ק קדמי. אני בן אדם שבמשימות שאני לוקח לעצמי, גם במשימות שליליות, לוקח את האחריות עד הסוף. אין מצב שאדם נמצא תחת אחריותי ואני לא אהיה אתו בקשר עין ואראה את הבן אדם. אני ישבתי איתם במכוניות, עישנתי איתם סיגריות ושתיתי איתם קפה והייתי מתקרב אליהם כדי שיתנהגו בהתאם".
"הלקוח שלך לא היה נהג, הוא לא עומד בקריטריונים", סיכם העד א"א.

עו"ד נירה שגב

בשלב זה הבינו הנוכחים באולם כי למעשה – א"א מאמת את גרסת ההגנה של פליסיאן, לפיה הוא מעולם לא היה שותף להברחות. כאן עו"ד שגב גם החליטה לסיים את חלקה בחקירה הנגדית של העד.
המשך יבוא.

השארת תגובה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *