![]() |
| אימוץ הדוח באופן מעשי (תמונה להמחשה) |
היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, הורה על תחילת מהלך אכיפה ורגולציה משולב במאמץ לסגור את שערי עולם הצ'יינג'ים והשירותים הפיננסיים החוץ-בנקאיים בפני הגורמים הפליליים ולעקור אותם, לאחר שפרחו בו ושימשו ברז פיננסי יעיל ביותר עבור ארגוני הפשיעה.
בתום דיון עם בכירי המשטרה, הפרקליטות, האוצר, רשות המסים והרשות לאיסור הלבנת הון, הורה וינשטיין לעבור לשלב המעשי באימוץ דו"ח צוות שבחן את ענף נותני שירותי המטבע, ולהקים צוות אכיפה משולב שיכלול את נציגי כל הרשויות, למאבק פלילי ומנהלי משותף, עם סמכויות אכיפה מורחבות בעיקר לרשות המסים שתוסמך בכפוף להוראת שעה, לסגור צ'יינג'ים ללא רישיון או כאלו שיתבצעו במסגרתן עבירות מס חמורותולחלט כספים שיימצאו אצלם.
וינשטיין קבע כי המאבק בגורמים עברייניים בענף יוכרז כיעד אכיפה מרכזי, ולצורך זה יוקם גם גוף רגולציה חדש, ייעודי, שיפקח בלעדית על הענף ויחליף את יחידת הפיקוח החלשה שקיימת היום במשרד האוצר ומופקדת על תחום נותני שירותי מטבע – יחידה המונה שישה מפקחים בלבד ונדרשת לעקוב אחרי מעל אלפיים צ'יינג'ים רשומים.
הרגולטור החדש יוסמך להעניק רישיון לצ'יינג'ים ולשלילתוולהטיל עיצומים כספיים בשל אי עמידה בדרישות. גם רף הכניסה לענף – שכיום מאפשר רישום כמעט של כל אחד – יעלה בצורה דרמטית, ועל העוסקים בו יוטלו חובות דיווח לרשות לאיסור הלבנת הון.
עד להקמת גוף הפיקוח החדש, הובלת האכיפה בתחום תופקד כאמור בידי רשות המסים וצוות האכיפה המשולב.
בישראל רשומים כיום כ–2,200 נותני שירותי מטבע המעסיקים 4,000 עובדים,וההערכה היא שמלבדם יש עוד מאות צ'יינג'ים שאינם רשומים.בדו"ח מסקנות הצוות שבחן את הענף, בראשות המשנה ליועמ"ש לעניינים כלכליים עו"ד אבי ליכט, נטען כי היקף הפעילות בצ'יינג'ים שווה לכעשירית מהיקף הפעילות בבנקים בישראל, וחלק מהשירותים שהם מציעים כמו מתן הלוואות וניהול פיקדונות כספיים ניתן בניגוד לחוק וללא שום פיקוח.
מאז שהוקמה היחידה לפיקוח על נותני שירותי מטבע במשרד האוצר היא ביצעה בסך הכל כ-30 ביקורות בשנה, כך שהסיכוי של בעל צ'יינג', סטטיסטית, לעמוד לביקורת לפי המצב כיום הוא אחת ל-70 שנה. מאז 2003 הוגשו 21 כתבי אישום בלבד נגד נותני שירותי מטבע. להערכת וינשטיין, הידוק הפיקוח והאכיפה יביאו להסדרת הענף הפרוץ, ויפתחו אותו לענף פיננסי לגיטימי המתחרה באשראי הבנקאי, תוך צמצום מירבי בנוכחות של גורמי הפשיעה.
בדיונים אצל היועמ"ש בעניין הצעדים בענף לקחו חלק פרקליט המדינה שי ניצן, מפכ”ל המשטרה יוחנן דנינו, ראש אגף חקירות ומודיעין ניצב מני יצחקי, מנכ"לית משרד האוצר יעל אנדורן, מנהל רשות המסים משה אשר, ראש הרשות לאיסור הלבנת הון עו"ד פול לנדס, ואמיר לוי הממונה על התקציבים באוצר.
עוד על מסקנות הצוות שאומצו על ידי וינשטיין – לחצו כאן.










