עבודות שירות לבעלי מסעדות "שיפודי ציפורה"

שתף כתבה עם חברים

למרות שנשאר חייב 1.5 מיליון שקל לקופת המדינה, וכנגד מגמת ההחמרה הגורפת בעבירות מס, בית המשפט הקל בעונשו של יצחק מצלאוי שפשט רגל, מסיבות אנושיות: "עשה כל שביכולתו לתקן את הנזקים, משפחתו חוותה התמוטטות כלכלית"

בעלי רשת המסעדות "שיפודי ציפורה", יצחק מצלאוי, החייב לרשויות המס 1.5 מיליון שקל, נשפט לשישה חודשי עבודות שירות וקנס של 75 אלף שקל. לאחר 30 שנות עבודה מאז פתיחת המסעדה הראשונה בבת ים, חווה מצלאוי קריסה כלכלית והגיע לפשיטת רגל, לאחר התרחבות בשנים האחרונות, ולדבריו עקיצה על ידי שותף וסחרור חובות בשוק האפור.

מצלאוי הורשע באי הגשת 30 דוחות תקופתיים למע"מ במועד. 16 מהדו"חות הוגשו באיחור – ומצלאוי שילם בגינם למעלה ממיליון שקל לאחר הגשת כתב האישום – אולם 12 דו"חות לא הגיש כלל ושני דו"חות נוספים הגיש ללא תשלום המס. גובה המחדל, המס נטו שלא שולם, הוא 1.4 מיליון שקל. בנוסף, הורשע מצלאוי בגין אי העברת מס שניכה בסך 166 אלף שקל ממשכורות עובדים. 

tsipra

מע"מ ביקש לתת בכורה, כפי שמקובל בתיקי המס, לשיקולי ההרתעה ולהעדיפ­ם על פני הנסיבות האישיות ועתר לגזור על מצלאוי­ עונש מאסר בפועל של 10-15 חודשי­ם, אולם בית משפט השלום בפתח תקוה קיבל את עמדת ההגנה. הסנגור, עו"ד עדי ברקאי, טען כי העונש צריך להיבחן באופן אינדיבידואלי וציין כי מדובר באדם נורמטיבי ששירת כקצין בצבא, הפעיל עסק שפירנס מאות משפחות, תרם לקהילה, לקח אחריות מלאה על הכשלון העסקי, והביא לחסכון בזמן שיפוטי.

השופטת מירב כפיר כתבה בין היתר: "הבאתי בחשבון את המצב המשפחתי של הנאשם­, שהוא אב לשישה ילדים­, הקטן בן 4. מדובר במשפחה שחוותה התמוטטות כלכלית. הנאשם­ בעדותו נוטל אחריות מלאה להדרדרותו הכלכלית, ונראה מפועלו כי עשה כל שביכולתו על מנת לתקן את הנזקי­ם שגרם,­ ללא הצלחה מקסימלית".

מעדות מפרק החברות (המסעדות) עולה, כי מצלאוי­ ורעייתו הזרימו לקופת הפירוק מאות אלפי שקלים, ובקופת הפירוק קיימים סכומים נוספים שישולמו­ לרשויות המס. השופטת ציינה כי חלק מהמחדל, בגין 16 דוחות שהוגשו באיחור, הוסר. לדבריה, "אשר לסיבות שהביאו לביצוע העבירה, הרי שלא מדובר במי שביקש להעלים­ מסי­ם אלא מדובר בנאשם­ אשר הסתבך מבחינה כלכלית בתום­ לב, תחילה בשל רמייה של אחד משותפיו. לאחר מכן אחת מהמסעדות שהפעיל נשרפה, במקביל הבנקי­ם צמצמו לו את האשראי, והדבר הוביל לסחרור כלכלי שהוא לא הצליח לצאת ממנו. הנאשם­ ניסה לפתור את בעיותיו הכלכליות והחל במכירת המסעדות ונכסי מקרקעין שלו. מעדותו עולה כי אינו מגלגל את האחריות של הכישלון העסקי שלו לפתחם­ של אחרים­".

shofetet kfir merav200 200 
 השופטת מירב כפיר

"מעיון בפסיקה", כתבה השופטת, "עולה כי מדיניות הענישה הנוהגת בעבירות של אי הגשת דוחות במועד, וכאשר לא הוסרו המחדלים­ בסכומים­ דומים­, היא מספר חודשי מאסר, שיכול וירוצו בעבודות שירות… נתתי משקל רב לניסיונותיו הרבים­ של הנאשם­ להביא לפירעון החובות", כתבה השופטת. "לא מדובר במי ששקט על שמריו והותיר אחריו חובות בחוסר אכפתיות".

עו"ד ברקאי: "אנו שמחים כי בית המשפט הנכבד קיבלת את עמדתנו לפיה במכלול הנסיבות אין להטיל על מר מצלאווי עונש מאסר בפועל. מדובר במקרה מצער של הסתבכות של איש עסקים ישר והגון אשר דאג לפרנסתן של מאות משפחות ופעל בתום לב ומתוך דאגה ומסירות למשפחתו וללקוחותיו. פסק הדין מלמד כי הגם שישנה מגמה של החמרה בענישה בעבירות מס, יתכנו מקרים שבהם בתי המשפט יכירו בנסיבות שבהן ניתן וראוי להקל, ואנו מברכים על מדיניות שיפוטית זו".

השארת תגובה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *