|
| הכתבה כפי שפורסמה במעריב "סופהשבוע" |
"בשנת 2011 הסוכן פיזאנו הבין מהרב פינטו, שהקצין ברכה היה חבר קרוב של הרב פינטו במשך שנים רבות… בחודש מאי 2012, הרב פינטו דיווח לפיזאנו שהוא גם העביר כספים לברכה במספר הזדמנויות". הציטוט הזה הוא חלק מתצהיר שהגיש ב-2 לאוגוסט 2013 הסוכן המיוחד פיזאנו, קצין ממונה ביחידה C-34 של משרד האף. בי. איי בניו יורק, במסגרת חיקור דין שנערך לו בארצות הברית על ידי החוקרים של תיק פינטו מיחידת להב 433.
דווקא כתב האישום נגד הרב יאשיהו פינטו (לחצו לכתב האישום המלא) הוציא לאור את מה שהרב ואנשיו התקשו להביא לידיעת הציבור מתחילת הפרשה. הטענות שלהם, שתנ"צ אפריים ברכה, קצין המשטרה שחולל את הפרשה החמורה כאשר דיווח לניצב יואב סגלוביץ על הצעת השוחד שקיבל לכאורה מהרב פינטו, היה בשר מבשרה של קהילת "שובה ישראל", ושבמסגרת הזו הקצין הבכיר זכה לקבל תמיכה רוחנית אבל גם תמיכה כלכלית, לכאורה כמובן.
על עובדה אחת אין עוררין, 100 אלף פרנקים שוויצרים הועברו מהרבנית פינטו לידיה של הגברת ברכה, בפיקוחו הישיר של סגלוביץ ובסיוע הטכנולוגיות המתקדמות של אגף החקירות והמודיעין. עכשיו נותרה הפרשנות.
בימים האחרונים נחשפים לציבור בדרך לא דרך קטעים מעדויות חסויות אשר מוסתרות בחסות עסקת הטיעון שרקם היועץ המשפטי לממשלה, עו"ד יהודה וינשטיין. העסקה מסייעת לרב פינטו לחלץ מהמבוכה הפלילית הגדולה את רעייתו האהובה דבורה, שלפי בני ביתו ואנשי הפרקליטות, נקלעה למצב קשה שהחמיר עוד יותר את בריאותה הרופפת. אבל נראה כי העסקה הזו נועדה לחלץ ממבוכה גדולה גם את קצין המשטרה ברכה, ראש היחידה לחקירות הונאה בלהב 433, והעדות הגנוזה של קצין האף.בי.איי היא רק אחת הדוגמאות לכך.
לא פשוט להשתתף ב"התנפלות" על עד תביעה מרכזי בפרשת שוחד חמורה, ועל אחת כמה וכמה שהוא קצין משטרה בכיר, ומוערך. זה אפילו מפחיד. ועדיין, כאשר המשטרה והפרקליטות כופים על נאשם לחתום על עסקת טיעון, שתמנע הליך משפטי בו ייחשפו פרטים על הקשרים האמיתיים בין הרב לבין התת הניצב, סימני השאלה רק גדלים ומתרבים.
אחד העדים שנחקרו בתיק הוא אחיו הצעיר של הרב, מנחם פינטו, 35, שמביא כאן לראשונה ובהרחבה את גרסתו לפרשה, כמי שמלווה את הרב ברוב מסעותיו ופעיל בארגונים של הרב וישיבת "שובה ישראל", בכל רחבי העולם.
|
| מנחם פינטו |
יחסים יחסים
"אפריים ברכה היה למעלה מ-10 שנים בן בית", פותח מנחם פינטו את המונולוג שלו, ערב הגשת כתב האישום, "אחד שמאוד אוהב את הרב, שמכבד אותו. הכי הרבה אני זוכר איך הוא נהג להביע דאגה לבריאות הרב והרבנית, 'העיקר שישמרו על הבריאות', היה ביטוי שהיה שגור על פיו במין דאגה כזו, 'אולי שהרב יסע פחות? שהרב יטוס פחות', ממש התייסר.
"הייתי רואה אותו הרבה בפמליה של האנשים הכי קרובים, הוא היה חלק מהסביבה הקרובה, אכלנו יחד באותו שולחן באירועים של הישיבה כמו הכנסת ספר תורה במלון הילטון, והיו עוד כמה פעמים בהילטון, הוא ישב איתי באותו שולחן, כסא או שניים הפרידו ביננו, וניהלנו כולנו שיחות באווירה משפחתית ממש.
"השתתפנו בשיחות מרובות משתתפים גם בחדר של הרב, שבהן הוא היה משתף בענייני דה יומא המעניינים שלו, למשל חקירת הירשזון, בשיא החקירה הוא סיפר את פרטיה, בנוכחותי ובנוכחות אחרים. גם בפרשת הולילנד הוא סיפר פיקנטריה, בזמן אמת שמענו ממנו דברים שהיו נסתרים מהציבור הרחב. אותו דבר בפרשת דוד וענונו מרשות המסים. כמי שהיה קרוב לרב הייתי יכול לעמוד צמוד לחדר ופשוט להקשיב לו משתף את הרב".
למה הוא בא אליכם בכלל?
"הוא הציג את עצמו כמי שאוהב את הרב, אהבה גדולה, ובשנים האחרונות היו לו גם בעיות אישיות שהיה פורס בפני הרב, שדיבר על קשר רגשי שמתפתח בינהם, הרב היה אומר 'אפריים בוכה לי'. ברכה טען מצברים אצל הרב, וידע להחזיר לו. כאשר הרבנית היתה חולה מאוד ברכה תמך בה בעשרות טלפונים ביום, והייתי נוכח בחלק מהשיחות האלה, ברכה ממש סעד את הרבנית.
"זו המחויבות ההיסטורית של משפחות אבו חצירא ופינטו, לפתור בעיות ליהודים בקהילה. הסבים שלנו היו 400 שנה מנהיגים בארץ ובגולה, זו המסורת שלנו וזו העבודה של הרב, וברכה כחלק מהקהילה כרך את החיים שלו בשלנו".
כרך את חייו בחייכם?
"בוודאי, הרי למה הרב בא לביתו במודיעין ומסר לו שם את התפילין שלו? זה מאוד נדיר שהרב פינטו מגיע לבתים פרטיים. בסיטואציה הרגישה הזו שברכה נקלע אליה הרב גם התחיל לתמוך בו כלכלית".
![]() |
| תנ"צ אפריים ברכה |
כסף כסף
בפועל, לפחות חמישה אנשים העידו כי היו מעורבים או שידעו ממקור ראשון על כספי תמיכות בסכומים לא מבוטלים אשר הועברו בשנים האחרונות מהרב פינטו במעטפות לברכה. הראשון שבהם הוא הרב עצמו, שמסר על כך כבר בחקירתו הראשונה. תמך בגרסתו קצין האף.בי.איי פיזאנו, אבל גם קצין משטרת ישראל לשעבר, ניצב אריה עמית, מקורבו של הרב אשר העיד כי ידע על הקשר הקרוב בין הרב לבין ברכה וסיפר כי הרבה לפני התפוצצות הפרשה הרב עצמו אמר לו שהוא מסייע בכסף לקצין המשטרה.
עדויות משמעותיות נוספות מסרו שניים מעוזריו הנאמנים, אחד מהם אף הצהיר כי לבקשת הרב הוא הביא את הכסף עבור ברכה מאחד התורמים, מסר אותו במעטפה לרב פינטו שהסתגר ברכבו עם הקצין בטרמינל שדה התעופה.
"ברכה היה נוהג ללוות את הרב בשדה התעופה בעת שהיה נוסע לחו"ל", מספר מנחם פינטו. "בחלק מהפעמים הייתי נוכח בעצמי, הוא היה בא עם הרכב המשטרתי שלו עד לאזור הטיסות היוצאות. אנחנו היינו עומדים בחוץ והייתי רואה אותו נכנס לרכב של הרב, מסתודד עם הרב, מנשק את ידו ויוצא בהכרת תודה. מאוד היה ברור לי מה התרחש ברכב, הוא קיבל שם כסף. אני וכל הסביבה הקרובה ידענו מי אחראי לארגן את הכסף, ומי היה אחראי להביא את הכסף לרב, כדי שהרב ימסור אותו לברכה. מסרתי עדות במשטרה על יחסי הקרבה והתמיכה בין הרב לברכה, ויש על כך במשטרה עוד עדויות מפורטות של מקורבים אחרים, העדויות נגבו אבל לא הובילו לחקירה".
את העברת הכסף לא ראית.
"הרב אמר לא פעם שהוא עוזר לברכה ותומך בו, והמשמעות היא תמיד תמיכה כלכלית. אני אזכיר לך, שבקיץ 2011 הרבה לפני הפרשה פגשתי אותך בניו יורק ואמרתי לך שברכה הוא כמו בן משפחה, שאם תזדקק למשהו במשטרה דבר איתנו ונפעיל אותו למענך. אם הייתי חושב שיש משהו פסול ביחסים איתו הייתי משתף בזה עיתונאי?".
ובכל זאת, הוא ורעייתו נתנו לאשתו של ברכה 100 אלף פרנק, לא איזה גמ"ח.
"אמנם הסכום משמעותי, אבל הרב כבר פתר בעיות שמסתכמות בהרבה יותר זה. כשהכסף ניתן הרב ומפעלות הצדקה שלו חילקו מיליוני שקלים".
לפי כתב האישום הרב הודה בשוחד בעסקת עד מדינה.
"למיטב הבנתי, הרב נאלץ לחתום על העסקה כדי לגונן על רעייתו שנמצאת בשנים האחרונות במצב מאוד קשה, מאושפזת. רק עכשיו חזרתי לישראל אחרי שהות ממושכת איתה בבתי חולים בארגנטינה וניו יורק. אי אפשר לגרור אותה למשפט כזה במצבה, הרב לא יקח צ'אנס לסכן את חיי אשתו".
גם בפרקליטות לא מאושרים מהעסקה הזו, הפרקליט המלווה אלי שורץ לא חתם על עסקת הטיעון וכתב האישום המרוכך.
"אלי שורץ הוא חבר קרוב של ברכה, שעבר איתו כברת דרך בחקירת השר אברהם הירשזון. עם כל הרקע של התיק הזה, כפרקליט מלווה נטול פניות הוא היה צריך לשלוח את החקירה הזו למח"ש, בדיוק כמו עם ארביב, אבל הוא העדיף לקבל את הגרסה של ברכה והתייצב על רגליו האחוריות".
למה אתם לא הגשתם תלונה למח"ש?
"עורכי הדין פנו מספר פעמים ליועץ המשפטי שממונה על מח"ש, עד הזמן האחרון ממש, אבל אף אחד לא עושה עם זה כלום".
מבקר המדינה?
"שאלה טובה".
![]() |
| אחד הקרובים ביותר. מנחם (מימין) והרב יאשיהו פינטו |
אמריקה אמריקה
תיאוריית הקונספירציה של מחנה פינטו, ההגיונית יש לומר, היא שברכה ידע כי הרב דיווח על הקשרים עימו לאף.בי.איי במסגרת חקירת התלונה שהגיש נגד חבר הקונגרס הרפובליקני, מייקל גרים, הנאשם בגיוס תרומות אסורות מתומכי הרב פינטו בארצות הברית. לפי אותה תיאוריה, ברכה הרבה יותר פיקח מארביב, הוא לא חיכה שידפקו לו על הדלת אלא יזם את המהלך שהוביל להצעת השוחד שתועדה. דברים ברוח זו נמסרו ליועמ"ש וינשטיין אבל כאמור הם לא התבררו עד תום וסולקו מהשולחן עם הסכם הטיעון.
"ברכה היה מעורב דרך הרב והרבנית מהרגע הראשון בפרטי הפרשה הזו", אומר מנחם פינטו. "אני בעצמי שמעתי את חיבוטי הנפש של הרב אם להגיש את התלונות, ואת ברכה מייעץ לו ומדרבן אותו".
גם על זה שהוא דיווח לאף.בי.איי על כספים שנתן לאנשי משטרה הרב שיתף את ברכה?
"לא, את זה ארביב היה אמור לדווח לו. בדיעבד. אני נכחתי בפגישות של הרב עם אנשי אף.בי.איי, שבהן הרב החמיא לברכה ושיתף אותם בנאביות בקרבה אליו, שהוא מלווה אותו לכל מקום. בהמשך הוא דיווח להם שהוא גם תומך כלכלית בברכה, ואז הם ירדו לשורש העניין הזה, והציעו לו לעדכן בכך את נציג משטרת ישראל בארה"ב, שהיה לא אחר מאשר מנשה ארביב, הם אמרו, 'שלא יהיו לך בעיות'".
אתה שמעת?
"אני עד בתיק באמריקה, כשהתפוצצה הפרשה בישראל שוחחתי עם חלק מהסוכנים הפדרלים על הסיטואציה, ואיך היא תשפיע על התיק שלנו מול הסנטור גרים. הם אמרו שמוקדם להעריך אבל זכרו היטב שהרב שיתף אותם בעניין העזרה לברכה. הם שאלו האם ארביב עדכן את הממונים עליו, שהרב דיווח לו על ברכה?"
עם מי שוחחת?
"לפחות שלושה סוכנים בכירים, עם התובע נציג התובע הפדרלי של ברוקלין, ועם ראש צוות החקירה, הסוכן פיזאנו".
![]() |
| מנשה ארביב |
ארביב ארביב
הטראומה שחווה ארביב כמפקד הגאה של להב 433 עם הדחתו עקב החשדות לקבלת טובות הנאה מהרב פינטו ואנשיו, היא חלק בלתי נפרד מהטראומה שחווה הרב פינטו עצמו עם המעצר וכתב האישום נגדו עקב התלונה של מפקד יאח"ה ברכה. מנחם פינטו, בוגר ישיבות ליטאיות שצעיר מאחיו בשש שנים, טוען שהמשפחה זוכה לתמיכה רחבה מהסביבה הקרובה, לרבות התורמים הגדולים ולראיה המשך מפעלות הצדקה לקראת החגים למשל. "הם מכירים את היחסים עם ברכה וארביב, אותם לא יצליחו לשכנע אחרת".
לפי גרסת פינטו, בטריו הזה ארביב הוא איש המפתח שהיה אמור לחלץ את הרב מהפלונטר עם ברכה. "לבקשת האמריקאים הרב דיווח לארביב שהוא בקשר עם ברכה ותומך בו", אומר בנחרצות מנחם פינטו, דברים שארביב מכחיש על הסף. "זה היה במאי 2012, שמונה חודשים לפני שהפרשה התחילה בספטמבר אותה שנה. בשלב הראשון של החקירה בישראל הרב אמר שהוא דיווח לנציג הרלוונטי, אבל לא הזכיר את ארביב, הוא לא רצה לחשוף אותו.
"לימים, כאשר קיבלנו את טיוטת כתב האישום קמה מהומה בחצר. משאלת הלב שלנו היתה שבחקירה כזו ארביב ידווח על ברכה, על מה ששסיפרנו לו בזמן אמת. איפה, התאכזבנו, ארביב סילף את עובדות ואמר שגם ממנו ניסו להוציא מידע, מה שחיזק את עדותו של ברכה נגד הרב, וככה בעצם נפתחה פרשת ארביב.
"מעבר לזה, ההאשמות האלה של ארביב נגדנו הרי נכללו בטיוטת כתב האישום המקורית, אבל מרגע שהראינו שהוא קיבל מה שקיבל הוציאו אותו מהאישומים נגד הרב, וכעת הוא עצמו חשוד בקבלת טובות הנאה. התקווה שלנו היא שכעת הוא יספר את האמת".
מה בעצם העיד הרב נגד ארביב.
"לא יכול לומר, הרב דעתו היא שלא להתראיין. אני מדבר שלא על דעת הרב ויועציו, ורק משום התחושה והידיעה שנושא ברכה לא התנהל בצורה ישרה והגונה. בלשכת היועמ"ש הסתפקו כנראה במה שנקרא בירור פנימי, אבל ברגע שהגיע הדיווח מהאמריקאים הם היו חייבים להעביר למח"ש את התיק".
חרף כל הרינונים כפי שתוארו, ברכה זוכה לתמיכה גורפת במשטרה ובפרקליטות, ואף מונה למפקד יאח"ה, אחד התפקידים הרגישים ביותר מבחינת טוהר המידות, מה שלא מונע מתנועת אומ"ץ לדרוש את הדחתו לנוכח ההתפתחויות כפי שדווחו בכתבה.
בתקופת החקירה, ברכה היה סגן ראש יאח"ה, ראש חטיבת החקירות במטה הארצי ואפילו מפקד יאח"ה. לקראת סיומה של החקירה ארביב מונה למפקד להב 433.
"אני נחקרתי אז בחשד לשיבוש מהלכי חקירה ונשאלתי מה ידעתי על היחסים של הרב עם ברכה. חקר אותי רפ"ק אסף וולפיש מיאח"ה, שהיה כפוף לארביב, ובעקיפין גם לברכה. זו היתה חקירה שחוקריה זיהמו אותה, זו לא היתה חקירה סטרילית. דעתנו, שלא התקבלה, היא שחקירה כזו היתה צריכה להתבצע במח"ש, שהרי קצין המשטרה הוא המתלונן הראשי אבל גם הנילון. אם התיק היה נחקר במח"ש התמונה הסופית היתה אחרת".
|
המשטרה והפרקליטות: הטענות מוכרות, נבדקו ולא נמצא בהן ממש תגובת המשטרה: "מדובר בטענות חסרות שחר כנגד תנ"צ אפרים ברכה, המוכחשות מיסודן ויש בהן כדי הוצאת דיבה. תנ״צ ברכה חשף את החשדות כנגד הרב פינטו ובשום שלב לא עלו כנגדו חשדות בתיק, כפי שהבהיר גם היועץ המשפטי לממשלה. "אין לנו אלא להצר על כך שהאתר משמש במה לטענות שקריות שיש בהן הטלת דופי ביושרו של קצין מקצועי וערכי על בסיס אמירה חסרת בסיס. תנ״צ ברכה הינו קצין ישר דרך ועתיר זכויות אשר מילא בהצלחה שורת תפקידים ארוכה בליבת העשייה של משטרת ישראל, וכל הטענות הנוגעות אליו נבחנו ונשללו על ידי הגורמים הבכירים ביותר במערכת האכיפה והמשפט. "להדגיש, כי תנ"צ ברכה עדכן בשעתו את מפקדיו בזמן אמת על הצעת השוחד שקיבל ובהנחייתם פעל מול הרב פינטו לצורך איסוף ראיות בחקירה זו". תגובת הפרקליטות ומשרד היועץ המשפטי לממשלה: "במסגרת חקירת תיק השוחד שביקש הרב פינטו לתת לתנ"צ אפרים ברכה, התבררו גם טענות בקשר למערכת היחסים בין פינטו לברכה, וכן התקבל לבקשתנו חומר מרשויות חקירה בארה"ב. המידע הרלוונטי לנטען, אשר היה מצוי בתיק החקירה בעת הרלוונטית, עמד בפני מקבלי ההחלטות עובר למינויו של תנ"צ ברכה לתפקיד ראש יאח"ה, נבחן אל מול ראיות אחרות בתיק, ונשקל במסגרת בחינת המינוי. לבסוף, הוחלט כי לא נמצא שנפל בהתנהגותו של תנ"צ ברכה פגם שהיה בו כדי למנוע את מינוי לראש יאח"ה. "עוד נציין, כי נגד המינוי הוגשה עתירה לבג"צ ובתגובתה התייחסה המדינה בין היתר גם לטענות שהעלה הרב פינטו נגד תנ"צ ברכה. בסופו של דבר, בג"צ דחה את העתירה נגד מינויו של תנ"צ ברכה לתפקיד". |














