דו"ח סיכום השנה במח"ש – שליש מהתלונות מסתיים בהליך פלילי או משמעתי

שתף כתבה עם חברים

מתוך 1,500 תלונות רק 700 הובילו לחקירות, ואילו מספר כתבי האישום הפליליים שהוגשו עומד על 116 בלבד * הבשורה: המחלקה סיימה את תהליך האזרוח וכעת אין יותר שוטרים מושאלים בשורותיה

od carmel uri 2
עו"ד אורי כרמל

מהדו"ח השנתי המסכם לשנת 2014 של המחלקה לחקירות שוטרים במשרד המשפטים עולה, כי רק מחצית מהתלונות נגד שוטרים מבשילות לחקירות, ושליש מהחקירות מסתיימות בהעמדה לדין פלילי או משמעתי.

ובמספרים, במחלקה התקבלו בשנה החולפת 1510 תלונות נגד שוטרים אבל נפתחו כ-732 חקירות פליליות בלבד. לגבי יתר התלונות הוחלט כי הן אינן מגבשות חשד לביצוע עבירה פלילית, או שהתברר כי המתלוננים אינם עומדים מאחורי תלונתם ו/או מסרבים למסור גרסה. 

לאו דווקא עם קשר לחקירות האלה, בשנה החולפת הגישה המחלקה 116כתבי אישום פליליים לבתי משפט, שבהם הועמדו לדין כ-200 שוטרים. 104 תיקים נוספים הועברו ממח"ש אל המשטרה עם המלצה להעמיד שוטרים לדין משמעתי.

עוד מתברר מהנתונים, כי 80 אחוז מכתבי האישום המוגשים נגד שוטרים מסתיימים בהרשעה, ורק ארבעה אחוזים בזיכוי. יתר התיקים הפליליים מסתיימים בהסדר הכולל העברה לדין משמעתי או עיכוב הליכים.

ראש המחלקה, עו"ד אורי כרמל: "הנתונים מראים כי מח"ש פועלת בנחישות ובמקצועיות על מנת לעקור תופעות פסולות במשטרה, לחשוף עבירות פליליות ולנקוט יד קשה נגד שוטרים אשר ניצלו לרעה את כוח תפקידם, תוך העברת מסר מרתיע בעניין לכלל השוטרים". מנגד, ובשם אותו אינטרס ציבורי, לדברי כרמל, מח"ש פועלת "כדי להגן על שוטרים שהסתבכו על לא עוול בכפם, תוך כדי פעילות מבצעית בה עשו שימוש בכוח, על מנת להבטיח ששוטרים לא יהססו לבצע משימות מורכבות".

עו"ד כרמל מציין עוד, כי "היעד האיכותי שנמדד הוא מיצוי חקירה והגעה לחקר האמת, מח"ש איננה סופרת כתבי אישום ואיננה 'קבלנית מעצרים'… מח"ש לא מהססת לנקות מחשד שוטרים שמתברר כי פעלו במסגרת סמכויותיהם, על מנת להבטיח ערכים כמו חתירה למגע ודבקות במשימה, מטלות שמשטרה מקצועית איננה יכולה בלעדיהן". כרמל הדגיש את הנתון המצביע על כך שמרבית התלונות המגיעות למח"ש אינן מגלות בסופו של דבר עבירה ואינן חושפות התנהגות עבריינית של שוטרים, לדבריו, מטבע הדברים רוב מוחלט של השוטרים עושים את עבודתם נאמנה.

לפי מנהל המחלקה, בתיקים שנחקרו השנה במח"ש נחשפו תופעות כמו התעמרות באוכלוסיות חלשות, בדגש על עובדים זרים, שוהים בלתי חוקיים ובני מיעוטים, אשר חוו שימוש לרעה של שוטרים בסמכותם. כמו כן, התגבר כידוע זרם המידע והדיווחים שהגיע למחלקה בנוגע להטרדות מיניות וניצול מרות על ידי מפקדים. לפיכך, במח"ש הוחלט על שיתוף פעולה בנושא זה עם מרכזי הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית אשר ילוו את המתלוננות בכל שלבי ההליך, מהגשת התלונה ועד לסיום ההליך הפלילי.

mahash

אחד הנתונים המעניינים שנבדקו מתייחס למיצוי החקירות. 64 אחוזים מהחקירות הפליליות שהתנהלו במח"ש בשנה האחרונה הגיעו לסיום עם ממצאים חד משמעיים והחלטה לכאן או לכאן – העמדה לדין או סגירת התיק. לדברי כרמל, הנתון הזה הוא ללא תקדים מול יחידות אחרות כמו המשטרה והפרקליטות, שם תיקים נסחבים שנים ארוכות תוך כדי גרימת עינוי דין לנחקרים, ועוגמת נפש למתלוננים.

לדברי כרמל, מח"ש עושה שימוש בטכנולוגיה מתוחכמת כפי שנוהגים ביחידות החקירה המובחרות ביותר, תוך שימוש רב בפוליגרף לצורך הכוונת החקירות בשלביהן הראשונים.

עוד בהקשר של מקצועיות הפעילות, נמסר כי המחלקה אשר מסונפת לפרקליטות המדינה סיימה בימים אלה את תהליך האזרוח שלה – השוטרים המושאלים שאיישו עד כה את יחידת החקירות הוחלפו בצעירים אקדמאים, עורכי דין, קרימינולוגים ובעלי מקצועות חופשיים אחרים, שמאיישים כעת את השורות. 100 אחוזים מחוקרי מח"ש כעת הם אזרחים, נמסר.

ועוד נתון מעניין, 17 אחוז מהמצטרפים האקדמאים החדשים למח"ש הם בני מיעוטים, מספר גבוה בהרבה מהממוצע המקובל בשירות המדינה ובמשטרה. מדובר בניצנים ראשונים של מדיניות מוצהרת מצד מנכ"לית משרד המשפטים, אמי פלמור, להגדיל את שיתוף המגזר הערבי ומגזרים מוחלשים נוספים בפעילות המשרד.

השארת תגובה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *