מאסר לפקח הגירה ורכז מודיעין במנהל האוכלוסין

שתף כתבה עם חברים

ע"א, כדורסלן לשעבר וקצין מצטיין בצה"ל, הורשע בתקיפת מהגרי עבודה ולקיחת שוחד. בית המשפט המחוזי הקל עמו ודן אותו לעבודות שירות בשל נסיבותיו האישיות, אבל העליון קיבל את ערעור המדינה ושלח אותו לתשעה חודשים מאחורי סורג ובריח

בית המשפט העליון החמיר בעונשו של ע"א, פקח הגירה ורכז מודיעין ברשות מנהל האוכלוסין במרחב תל אביב, שהורשע באיומים, במרמה והפרת אמונים, בתקיפה בנסיבות מחמירות ובלקיחת שוחד. העונש: תשעה חודשי מאסר בפועל.

שופטת בית המשפט המחוזי בתל אביב, יהודית אמסטרדם, גזרה על ע"א שישה חודשי מאסר בעבודות שירות בלבד, מתוך התחשבות בנסיבות חיים יוצאות הדופן וקשיים אישיים, וכן הביאה בחשבון את שירותו המשמעותי כקצין בצה"ל ואת הצטיינותו. המשנה לפרקליט המדינה העיד לטובתו בשלב הטיעונים לעונש. ואולם, שופטי העליון – אליקים רובינשטיין, יורם דנציגר וצבי זילברטל – קיבלו את ערעור המדינה, שטענה כי גזר הדין שנקבע פגע בהרתעה ואינו הולם את חומרת המעשים.

לפי כתב האישום בו הודה ע"א, הוא איים ותקף מהגרי עבודה יחד עם מהגר עבודה מהודו, שהופעל כמקור מודיעיני על ידו ונידון בעצמו לשנתיים מאסר. ע"א אף קיבל כספי שוחד. לפי האישום הראשון, שכנע מהגר העבודה מהגרת אחרת מהודו לשלם לו 7,000 דולר כדי שידאג לאשרת עבודה לחברתה. לאחר שהתברר לה שההבטחה ריקה מתוכן ודרשה את כספה בחזרה, התקשר אליה ע"א, הציג עצמו כפקח ההגירה האחראי על אזור חולון, ואיים עליה שאם לא תחדל לדרוש את כספה ממהגר העבודה, הוא יסבך אותה.

לפי האישום השני, מהגר העבודה תקף מהגר אחר ונפגע בעצמו. לפגישה שקבע מאוחר יותר עם התוקף הגיע גם ע"א, והשניים – פקח ההגירה והמקור שלו – הכו ביחד את המהגר, מהגר העבודה באגרופים וע"א בבעיטות.

לפי האישום השלישי, מהגר העבודה תקף עם אחרים מהגר עבודה נוסף ופצע אותו. לאחר שהגיעה למקום משטרה, הוא התקשר לע"א, וזה הגיע לדירתו של המהגר שהותקף, אזק אותו, הובילו למכוניתו, ודרש ממנו שיתנצל בפני חברו מהגר העבודה. אחר כך נתן המהגר 400 שקל ל"פטרונו" פקח ההגירה, אשר לא דיווח על כך.

על פי אישום רביעי, מהגר העבודה תקף מהגר עבודה אחר ששימש אף הוא מקור של מינהל האוכלוסין, ואחר כך נתן לע"א 2,600 שקל שוחד כדי להשתיק את הפרשה. אישום נוסף מייחס לע"א קבלת 1,000 שקלים נוספים ממקורו כדי שלא ידווח על סחיטה של מהגרת עבודה שנתנה כסף למהגר העבודה, על מנת שידאג ויגן עליה מפני גירוש.

המדינה ביקשה 22 חודשי מאסר לע"א במסגרת הסדר טיעון, אך בית המשפט המחוזי העדיף את שיקומו של האיש, שעברו נקי, וקבע שאין מדובר במקרה "השוחד הסטנדרטי" של עובד ציבור, אלא בנאשם שחש צורך לגונן ולסייע למקור שעימו עבד.

shofetet amsterdam yehudit 120 
 השופטת יהודית אמסטרדם

יהודה שפר, המשנה לפרקליט המדינה לתפקידים מיוחדים ואכיפה כלכלית, המשמש גם כמפקד אוגדה במילואים, העיד כי ע"א (30) ששירת ארבע שנים בקבע, השתחרר בדרגת רס"ן והיה בין פקודיו במילואים, הוא "ילד טוב, מסור, ישר, עבד עם החומרים המסווגים ביותר", ולדעתו הידרדר לפרשה בכמה רגעים של חולשת אופי. שפר אף סיפר כי הוא עצמו טיפל אישית לפני כשנתיים בהעלאתו של ע"א לדרגת רס"ן.

סנגורו של ע"א, עו"ד זאב אלוני, ביקש בזמנו מהמחוזי להתחשב בנסיבותיו האישיות המיוחדות ובקשיים שחווה כילד בבית ספר ערבי ביפו, בו קראו לו "היהודון". שיחק כדורסל בנוער של מכבי תל אביב ובימי שישי – כשאביו חשב שהוא הולך לשחק – הוא לקח בתיק בגדים לבית כנסת והלך להתפלל. בצבא שובץ כקצין ממשל בשטחים ונבחר למצטיין חיל.

כאמור, בית המשפט העליון קבע כי למרות הנסיבות, העונש שנגזר מהווה סטייה ממשית מן הענישה הראויה. “ע"א ניצל את מעמדו ואת האמון שניתן בו במסגרת מילוי תפקידו הציבורי ופגע בקרבנות הנמנים על אוכלוסייה מוחלשת ומפוחדת המצויה בשולי החברה וכוחותיה דלים. במסגרת עבודתו היה המשיב מצוי בחיכוך תמידי עם אוכלוסיה זו, מה שחייב אותו, כעובד ציבור, לרגישות מיוחדת ולזהירות כפולה ומכופלת", נאמר בפסק הדין.

 

השארת תגובה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *